תיאור הקורסים

החוג לסוציולוגיה

תואר ראשון

 

1041.3593.01 אנתרופולוגיה דיגיטלית: תיאוריה ופרקטיקה
בין אם מדובר במסכי הטלוויזיה והמחשבים בבית או הטלפונים הסלולרים והלפטופים במרחב הציבורי, קשה להתעלם מסביבתם הדיגיטלית של אינפורמנטים במחקרים אנתרופולוגים עכשוויים. קורס זה מציע היכרות מעמיקה עם תת-דיסיפלינה חדשנית ומבטיחה - אנתרופולוגיה דיגיטלית. ננסה להתרחק ממבט ״טרנדי״ ו״עתידני״ על טכנולוגיות חדשות ונתמקד באופן שבו ניתן ליישם כלים אנתרופולוגים בכדי להבין טוב יותר את המתחים שבין און-ליין לאוף-ליין ובין ״קהילות אינטרנט״ ל״קהילות באינטרנט״.  

 

 

1041.3595.01 Social Psychology
​The course surveys key topics in social psychology. By combining psychology and sociology, we will learn how to use contemporary psychological theories to interpret and evaluate empirical research, and to apply them to everyday life. The course has a strong focus on promoting cross-cultural research connecting students from Tel Aviv University and the University of Buenos Aires (the largest and most important university in Argentina) through an online learning platform. Frontal classes – which in Tel-Aviv University will take place on Tuesdays March 17th, 24th, 31th and April 21th between 16:00 to 18:00 - will focus on conducting cross-cultural research jointly among students of Tel Aviv University and the University of Buenos Aires. The rest of the course – until June 26th – will be taught online. Students from both universities will have an opportunity to interact live with each other and with professors, through chat rooms and/or video conferences at their convenience.


 

1041.3536.01  ביג דאטה: בין פרקטיקה לביקורת
העלייה בכמות וזמינות הנתונים פתחה עולם חדש של הזדמנויות עבור המחקר המדעי, אך גם טומנת בחובה אתגרים מתודולוגיים, אתיים ואפיסטמולוגיים. כיצד ישנה עידן ה"ביג דאטה" את מדעי החברה? קורס זה עוסק הן בפרקטיקה והן בביקורת הסוציולוגית של טכנולוגיות מדע נתונים. במסגרת הקורס נכיר מגוון שיטות מחקר מעולם הביג דאטה לניתוח טקסטים ונתונים כמותיים. נתנסה בכריית מידע מהאינטרנט, ניתוח נתוני פשיעה, זיהוי מגמות בפוסטים במדיה החברתית ועוד. במקביל, נדון בהשלכות של מתודות אלו הן בפן המדעי (האם הקריטריון הראוי למודלים אלו הוא הסבר או תחזית?) והן בפן החברתי (מהי המשמעות של הפיקוח הגובר, החדירה לפרטיות והכניסה של אלגוריתמים לחיי היומיום?). הקורס מתודולוגי בעיקרו ונועד להקנות כלים למחקר כמותי ואיכותני כאחד. ההרצאות ישולבו עם עבודה מעשית בכיתת המחשבים ותרגילי תכנות להגשה. נדרש רקע בסיסי בסטטיסטיקה והיכרות עם רגרסיה לינארית.
שימו לב! הקורס יינתן השנה במתכונת ייחודית של 10 שיעורים + יום מרוכז של עבודה בצוות (האקתון). לאחר ההאקתון יתקיים מפגש נוסף לצורך הצגת עבודות הגמר. ההשתתפות בהאקתון ובהצגת הפרויקטים הינה חובה ותנאי לציון עובר הקורס.
​​דרישות קדם: קורס מבוא לסטטיסטיקה ולניתוח נתונים (או קורס מקביל) בציון 85 ומעלה. קורס שיטות מחקר כמותיות (או קורס מקביל) בציון עובר.

 

1041.3592.01 הסוציולוגיה של האטמוספירה: משבר האקלים בראי מדעי החברה
שינוי האקלים בן זמננו הוא אנתרופוגני: הוא נגרם כתוצאה מצבירה באטמוספירה של חמצן דו חנקני כתוצאה משריפה מואצת של דלק מחצבי מאז המהפיכה התעשייתית, ומניע תופעות הנמדדות בכלים מדעיים 'קשים'. עם זאת, המצב האקלימי הפוסט נורמלי ('מאפ"ן') העומד בפתח כבר משפיע רבות על המציאות החברתית, הכלכלית והפוליטית הגלובלית. השפעות אלו, ובעיקר הקשר המתקיים בין ההתחממות הגלובלית לאי שוויון, עומדות במרכז תשומת הלב של הקורס.

 

1041.3588.01 واحد על אחד - חוויות חיים אחרות
הקורס עוסק בקשר שבין חוויות החיים של יהודים/ות וערבים/ות בארץ, לבין סוגיות כלליות בסוציולוגיה פוליטית, אי שוויון חברתי ופוליטיקה של מרחב. נעסוק בנושאים מרכזיים הנוגעים לחיים במרחב הגיאוגרפי המשותף של שתי הקבוצות הלאומיות, וכן בניתוח סוגיות חברתיות ותרבותיות של כל קבוצה בנפרד. הקורס ייפתח כלים לקריאה ביקורתית של טקסטים ושל תופעות חברתיות אקטואליות.
​הקורס ייחודי במבנה שלו המשלב בין הרצאות פרונטליות לבין דיונים מובנים בקבוצות קטנות או במתכונת של "واحد על אחד ." (ONE ON ONE) הקורס ישלב גם חלק מעשי, כגון הכנה משותפת של יום עיון בפקולטה למדעי החברה. לאורך המחצית השנייה של הסמסטר, יקבלו הסטודנטיות/ים ליווי ותמיכה מסגל ההוראה להכנת החלק המעשי שיהווה חלק מהמטלה המסכמת . המפגש האישי בין סטודנטים/ות ערבים/ות ויהודים/ות במהלך הסמסטר ובמסגרת העבודה המשותפת ישמש אתר פורה לעיון סוציולוגי ואנתרופולוגי ביחסי רוב ומיעוט בישראל בזיקה לחומרי הקריאה והלימוד.

تُعنى الدورة بالصلة بين حياة اليهود/يات والعرب/يات في إسرائيل وبين مواضيع عامة في علم الاجتماع السياسي وانعدام المساواة الاجتماعية وسياسات الحيز. ستعنى الدورة بقضايا مركزية التي تخصّ العلاقات في حيز جغرافي مشترك للمجموعتين القوميتين وبتحليل قضايا مفصلية بالنسبة لكل واحدة من المجموعات القومية على انفراد. ستطوّر الدورة أدوات لقراءة نقدية لنصوص ولظواهر اجتماعية حالية.
تقوم الدورة على أساس محاضرات وجاهية وحوارات مبنية بين طلبة وطالبات عرب ويهود ستكون في جزء منها ضمن مجموعات صغيرة او بصيغة "واحد على واحد" (ONE ON ONE). سيشمل الكورس على قسم عملي، مثل تحضير مشترك ليوم دراسي في كلية العلوم الاجتماعية. سيتلقى الطلبة خلال النصف الثاني من الفصل مرافقة ودعم من طاقم الدورة لتحضير القسم العملي والذي سيكون بمثابة المهمة التلخيصية.
ويكون اللقاء الشخصي بين الطلبة العرب واليهود خلال الدورة وفي اطار النشاط المشترك متسعا خصبا للتفكير السوسيولوجي والأنتروبولوجي في علاقات الأكثرية والأقلية في إسرائيل مع الربط بمواد القراءة والدراسة.
 

1041.3594.01 מיהו יהודי: אנתרופולוגיה של שאלה פתוחה
​בשאלה "מיהו יהודי" יש תשוקה לסדר. השאלה מתנגנת כקביעה ומספקת אשליה של בהירות. היא מעמידה אדם שניתן להצביע עליו ויוצרת מערכת מיון בעלת גבולות וקריטריונים. בקורס נעמיד את השאלה הזו במערומיה: כשאלה פתוחה, פרומה ופולמית המוכרעת באמצעות פוליטיקה של ידע, של שייכות ושל סמכות. בהתבסס על חומרים אתנוגרפיים והיסטוריים נמשיך לפתוח ולפרום את השאלה, תוך נגיעה במגוון של זירות, מנגנונים ושיחים שדרכם יחידים וקבוצות מנהלים משא ומתן סביב השאלה מיהו יהודי. נעסוק בתהליכים היסטוריים ויומיומיים שבהם הבניות של גזע, צבע, דת, זיכרון היסטורי, נראות וגבולות קובעות מי בפנים ומי בחוץ. נעסוק, בין השאר, בהגזעה ומדיקליזציה של יהודים, בדימויים הירארכיים על "יהודים  טובים" (וטובים פחות) ובקבוצות שנמצאות בשולי העולם היהודי הממוסד (למשל, קבוצות מתייהדות, יהודים קראים ויהודים משיחיים) התובעות, בדרכן, את מקומן.

מטלות: נוכחות, פרזנטציה במהלך הסמסטר; מבחן בית בחופשת הסמסטר.

 

1041.3580.01 סוציולוגיה של חציית גבול
הקורס יעסוק במושג הגבול על היבטיו השונים  בסוציולוגיה בת זמננו ובפרקטיקה של חציית גבול. בין השאר יידונו ממדיו השונים של מושג הגבול (סימבוליים, מבניים, מרחביים, אתניים, לאומיים וכד'), האופן בו הם מסומנים בחיי היום יום, והאסטרטגיות המשמשות את השחקנים החברתיים בגוון התופעות של חציית גבול.
סוגיות אלה ואחרות ייבחנו לאור גישות נבחרות בסוציולוגיה פרגמטיסטית ובסוציולוגיה של התרבות תוך התייחסות לעבודותיהם של למונט, סווידלר, בורדייה, בולטנסקי, לאטור, גופמן ואחרים.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף