תיאור הקורסים

החוג לסוציולוגיה

תואר ראשון

 


1041.2618.01 אוכלוסייה וחברה
במאתיים השנים האחרונות חוותה האנושות שינויים דמוגרפיים חסרי תקדים: תוחלת החיים בלידה יותר מהכפילה עצמה, המשפחה הגרעינית קטנה ואיתה ירד שיעור הילודה, ובין לבין צמחה אוכלוסיית העולם והזדקנה. בתקופה זו, למשל, צמחה אוכלוסיית אנגליה פי שישה ואילו אוכלוסיית מצרים שמנתה 20 מיליון ב-1950, מונה כמעט 100 מיליון כיום. יחד עם, ואולי כתוצאה משינויים דמוגרפיים אלו חלו תמורות חברתיות המלוות אותנו עד ימינו: עיור, גידול במורכבות החברתית והכלכלית, שינוי במוסד המשפחה וירידה בבידול המגדרי—כל אותם נושאים שהעסיקו וממשיכים להעסיק את הסוציולוגיה כדיסציפלינה מדעית, שאף היא תוצר של שינויים דמוגרפיים אלו. הקורס יעסוק בכל אלו מנקודת מבט דמוגרפית, היסטורית וגלובלית על מנת להבין את העולם המודרני ולאן פניו מועדות.

 

1041.2608.01 ארגונים וחברה
לקורס שני חלקים. החלק הראשון יוקדש לסקירת התחום הקרוי "סוציולוגיה של ארגונים". הוא יתמקד בתיאוריות האדמיניסטרטיביות הראשונות, בתיאוריות פוליטיות, בתיאורית המערכות, בתיאוריה המוסדית, בתיאוריה האקולוגית ובתיאוריה הריבודית. מגוון הגישות יאפשר זוויות ראיה אלטרנטיביות להבנת תופעות כמו מבנה ארגוני, חלוקת עבודה, היררכיה וביורוקרטיה. בחלקו השני יעסוק הקורס בארגונים כמערכות שמייצרות אי שיוויון חברתי ויבחן באופן ביקורתי את הזוויות התרבותיות, היסטוריות, חוקתיות וכלכליות של אי שוויון ארגוני.

 

1041.2620.01 דת ואתנוגרפיה
מהי דת ואיך אנשים החיים בהקשרים תרבותיים שונים מגדירים עצמם דתיים? מה המקום של אמונה, פרקטיקה, רגש ומוסר שניתן לכנותם דתיים בעיצוב החוויה האנושית? ואיך המפגש עם העל-אנושי מתווך על ידי כוחות חומריים, היסטוריים ופוליטיים? הנחת המוצא של העיסוק בשאלות אלו היא שלמחקר אתנוגרפי יש כליי עבודה ייחודיים המאפשרים הבנה קרובה - אמפטית אך גם ביקורתית – של חומרי הגלם מהם עשויים עולמות דתיים. במסגרת הקורס נברר מושגי יסוד בחקר הדת (לדוגמה, קדושה, דבקות וחילוניות) ונעשה שימוש במחקרים אנתרופולוגיים כדי לחשוב עליהם באופן השוואתי. בהתבסס על קריאה של טקסטים אתנוגרפיים וצפייה בסרטים דוקומנטריים ואתנוגרפיים, נלמד כיצד דת לוקחת חלק בעיצוב תופעות העומדות במרכז סדרי יום ציבוריים שונים לרבות בהקשרים של הגירה, גזענות, טרור ופגיעה מינית.
מטלות: נוכחות; התנסות בתצפית קבוצתית והצגתה בכיתה; מבחן בית


1041.2611.01 מגדר וחברה
קורס זה מבקש לעסוק ברעיונות הגמוניים וביקורתיים על מין, מגדר ומיניות. במהלכו נערוך היכרות עם האופנים שבהם "מגדר" הנו מנגנון מרכזי בייצורם של היררכיות ויחסי-כוח, ועם אופנים גלויים וסמויים שבהם תפישות ממוגדרות מארגנות את עולמנו כמו-גם מצמצמות את מרחב התנועה שלנו בו.
חלקו הראשון של הקורס יוקדש להנחת תשתית תיאורטית ומושגית שמקורותיה בזרמים שונים של חשיבה פמיניסטית וקווירית.
​בחלקו השני נדון בהשלכות רחבות היקף של תפישות ממוגדרות אלה בכמה מהזירות המרכזיות בחיינו כגון משפט, רפואה, שוק העבודה בשכר, זוגיות, הורות ומשפחה; ונבחן כיצד סדר חברתי ממוגדר – שמצטלב עם רעיונות רווחים על גזע ומעמד – מעצב אף את תפישותינו על רגשות, זמן, זיכרון, שכחה, דיבור ושתיקה, כמו גם תפישות על מהו עיקר ומהו טפל. 



​1041.2619.01 פוליטיקה ואתנוגרפיה
מה המשמעות של ללמוד פוליטיקה מלמטה? כיצד השתקעות החוקרת בעולם הנחקר תורמת ללמידה של כוח? מה הן ההבטחות והסכנות של מחקר חברתי, אשר מזמין לדיון את הפרטים הקטנים והבלתי נשלטים של חוויות החיים, ושקורא תיגר על תיאוריות וקטגוריות דיסציפלינריות מופשטות? בסמינר זה נחקור מתודות אתנוגרפיות, כמו גם שיטות איכותניות נוספות של עבודת שדה, תוך מתן תשומת לב מיוחדת לאפשרות שלהן לחתור כנגד, לחולל, ולהרחיב את ההבנה של פוליטיקה ושל כוח. הקריאות בקורס יתבססו על דוגמאות מופת של אתנוגרפיה פוליטית, כמו גם על דיונים במתודולוגיה ובמתודה באנתרופולוגיה ובסוציולוגיה.
 

1041.2614.01 רפואה וחברה 
​הרפואה המודרנית ביססה מעמדה במאה ה-20 כאחד מהמוסדות החברתיים רבי העוצמה האמונים על הגדרת הגבול בין "בריאות" ו"חולי", "נורמליות" ו"אב-נורמליות", ועל הטיפול במגוון רחב של "ליקויי גוף ונפש". הקורס יתמקד בהיבטים פוליטיים, מוסדיים, ארגוניים ומקצועיים של השיח הרפואי, תוך הצגת מושגי יסוד ודיון בסוגיות נבחרות בסוציולוגיה ובאנתרופולוגיה של הרפואה.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף