תיאור הקורסים
ביה"ס למדע המדינה, ממשל ויחסים בינלאומיים
תואר ראשון
סמסטר א'
1031.3852.01 שפה ופוליטיקה
הסמינר בוחן את היחס בין שפה לפוליטיקה בכלל, ובהקשר הציוני והישראלי בפרט. בחלק הראשון של הסמינר נלמד תיאוריות שונות של רטוריקה, נבחן נאומים ידועים ומכוננים בהיסטוריה הכללית, וננתח את משמעותם הפוליטית בהקשר בו נאמרו. בחלק השני של הסמינר נתרכז במעמד השפה בציונות. נבחן את האופן בו התפתחה העברית בהקשר הציבורי ומתוך זיקה למדינה, ננתח נאומים מרכזיים בתולדות מדינת ישראל, וננסה להבין את מקומה של השפה בחיים הפוליטיים בישראל.
1031.3872.01 הדמוקרטיה הישראלית במבט השוואתי
דמוקרטיה היא מושג מורכב, רב ממדי ושנוי במחלוקת, שהנורמטיבי והאמפירי בו מעורבים. למרות זאת, או בשל זאת, רב העניין בשאלות של הגדרה והערכה של מהי דמוקרטיה ומהי איכות דמוקרטית. גם ההערכה של הדמוקרטיה הישראלית שנויה במחלוקת ונעה בין מי שלא רואה אותה כלל כדמוקרטיה למי שמהלל ומשבח אותה. במסגרת הפרוסמינר נגדיר ממדים מרכזיים להערכת דמוקרטיות, ועל פיהם נבחן את מידת הדמוקרטיות במדינת ישראל. מסגרת ההתייחסות תהיה השוואתית, ותתבסס על מחקר ונתונים ממאגרי מידע בינלאומיים המאפשרים להשוות את ישראל למדינות אחרות ולאורך זמן. התלמידים בסמינר יבחרו ממד הערכה של הדמוקרטיה הישראלית (כגון תחרותיות, ייצוגיות, השתתפות פוליטית, זכויות אדם, חופש עיתונות, שחיתות פוליטית, וכד') ויבחנו אותו בעזרת נתונים אמפיריים; העבודה תוצג ותדון בכיתה, ותוגש כעבודת מחקר בסוף הסמסטר.
1031.3873.01 How To Make a Political Argument
Learning how to make cogent and persuasive arguments is crucial for our development as sophisticated political thinkers and actors. In this course, we will focus on the basics of political analysis and argumentation: textual analysis, prose style, structuring claims, use of textual evidence, etc. We will begin this inquiry with a discussion of the politics of language in public debate. What is the relationship between language and politics? What is the role of civic argument in creating and maintaining a democratic public sphere? In the second half of the course, we will encounter a range of influential political arguments from diverse fields such as philosophy, anthropology, politics, journalism, and art. What makes a successful political argument? What, if anything, is the difference between the political arguments that artists make (e.g., protest songs) and academic political argument? Here, we will weigh the different means available for successfully advancing our own political arguments. Students can expect to enrich their analytical and rhetorical skills and to sharpen their own political intuitions.
Note: This course will be taught in English.
סמסטר ב'
1031.3217.01 עיונים במקיאבלי
קריאה מודרכת ב"עיונים" וב"נסיך". יידונו השקפותיו של מקיאבלי על רפובליקות ודיקטטורות, ההתנהגות הראויה בפוליטיקה, משטרים, חשיבותם של חוקים וסדרים, כוח וצבא, שינוי היסטורי ולימוד מן ההיסטוריה ומקומו של המזל.
1031.3857.01 איך משיגים שינוי חברתי? קונפליקטים אפשריים בין דמוקרטיה
המחאה החברתית של קיץ 2011 בישראל ובדמוקרטיות מערביות אחרות מעלה שאלות מרתקות למדעי המדינה - האם באמת ניתן להשיג שינוי חברתי? באילו אופנים ניתן להגיע לשינוי שכזה במערכת דמוקרטית? מי צריך להיות בעל הסמכות להכריע בנושא של אילו שינויים יתקבלו ואילו לא? דמוקרטיה וזכויות הן לכאורה שני עקרונות בסיסיים המתיישבים זה עם זה. אבל, אם העיקרון הבסיסי בדמוקרטיה הוא שלטון הרוב, למה שלא ייכפה הרוב את העדפותיו על קבוצות מיעוט וישלול את זכויותיהן? אם המשטר הקיים נהנה מתמיכת הרוב, איזה סיכוי יש לקבוצות מחאה שנאבקות על זכויותיהן? בקורס ננתח את הכוחות הפועלים בעד ונגד שינוי חברתי בדמוקרטיות, בייחוד בהקשר של שאלות של זכויות. נבדוק איך שאלות אלו מתבררות בזירות פוליטיות שונות כמו בית המשפט העליון, כאשר הוא עוסק בסוגיות של דמוקרטיה, זכויות והקונפליקטים האפשריים ביניהן.
1031.3863.01 המשפטיזציה של הפוליטיקה והפוליטיזציה של משפט
מה תפקידו של בית המשפט בחברה דמוקרטית? האם מן הראוי ששופטים יכריעו בסוגיות שנחשבות פוליטיות ומהם הגבולות של הביקורת השיפוטית? עד כמה יכולה המערכת הפוליטית להשפיע על מבנה בית המשפט, למשל באמצעות מינוי שופטי בית המשפט העליון? ישראל איננה המדינה היחידה המתמודדת עם שאלות סבוכות אלו. בעשורים האחרונים אנו עדים להתעצמות תהליכי "משפטיזציה" של הפוליטיקה ברחבי העולם. הקורס יבחן מספר סוגיות מפתח בקשר שבין משפט ופוליטיקה באמצעות סקירה של הספרות התיאורטית בנושא וכן באמצעות ניתוח מקרי מבחן מישראל וממדינות נוספות בעולם.
1031.3900.01 אתגרים לדמוקרטיה במאה ה-21: כלכלה גלובלית רב תרובתיות וצדק
הפרו"ס עוסק בהתפתחות תיאוריה רב-תרבותיות ומימושה במדינות מערב אירופה. הקורס מתמקד בתיאוריה ובפרקטיקה של הרב-תרבותיות תוך כדי דיון במאבק הנוכחי בין תומכיה למתנגדיה. אנו ננתח את תחייתה של הלאומיות הרפובליקנית וננסה להבין למה ההתמודדות הזאת תכריע את עתידה של אירופה.
1031.3930.01 ביקורת המדינה - מהלכה למעשה
הפרוסמינר יעסוק בהיבטים שונים בעבודת מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, על כלל סמכויותיו ותפקידיו, בין היתר בהשוואה לסוגים אחרים של ביקורת על הרשות המבצעת. סטודנטים ירכשו ידע עיוני ומקצועי נרחב בנושא ביקורת המדינה במדינת ישראל תוך דגש מיוחד לדיון בדילמות חוקיות ומקצועיות העולות בפעילות הביקורת.