תיאור הקורסים

החוג לתקשורת ע"ש דן

תואר ראשון

 

1085.2637.01 פרקים בתולדות העיתונות
זהו קורס היסטורי, העוסק בתולדות העיתונות וכתבי-העת העבריים מאמצע המאה ה- 19, לאורך המאה ה- 20 ועד ראשית המאה ה- 21. הקורס מתמקד בעיתונים ובכתבי-העת בגולה ובארץ-ישראל בעיקר עד קום מדינת ישראל. הנחת-היסוד היא, שהכרת ההיסטוריה של העיתונות, יש בה חשיבות לעצמה, ובה בשעה מסייעת להבנת תהליכים והתפתחויות לא רק של העיתונות, אלא גם של החברה והתרבות העברית בהווה. הקורס יעסוק במִבחר נושאים מגוונים מתחום העיתונות וכתבי העת, מתוך הדגשה של הפן הספרותי שלהם. בין הנושאים: אופי העיתונים הראשונים ומגמותיהם; חשיבותה של העיתונות לדורותיה; מַפַּת העיתונות; משמעות שמות העיתונים; חוקי הז'אנר של המאניפסט; מדיניות עריכה; אישיותו של העורך; חבורת המשתתפים; קשר עם קהל הקוראים; התקבלות; מימוּן, פִּרסום, הפצה. עוד יעסוק הקורס בשאלות כגון: אילוצים פוליטיים, חברתיים, כלכליים ואישיים; כתבי עת בנושאים שונים המיועדים לאוכלוסיות מסוּיָמות; שלבי יִסוּדוֹ של עיתון/כתב-עת חדש; עיתונים וכתבי-עת היום. במידת האפשר תתקיים פגישה עם עורך. כל נושא יתואר על רקע זמנו ומקומו. ההיכרות עם העיתונים וכתבי העת תיעשה בשתי דרכים: האחת – באמצעות אתר העיתונות העברית ההיסטורית באינטרנט. השנייה – מגע ישיר עם העיתונים וכתבי העת בספריות ובארכיונים. הקורס יַפנֶה את תשומת הלב לספרים, למחקרים, לזיכרונות ולספרי היעץ בנושא, וידריך כיצד להגיע אליהם ולהסתייע בהם. כל זאת בנוסף על החומר המצוי באתרי האינטרנט השונים ובמיוחד בוויקיפדיה. הנוכחות בקורס חובה. הקורס מחייב עבודת תרגיל במקום בחינה, המבוססת גם על עבודה בספרייה.
 

1085.3077.01 נושאים בפילוסופיה של התקשורת
בקורס זה נעסוק במספר סוגיות בפילוסופיה של התקשורת. בין השאלות שנדון בהן: מהי תקשורת? מה הם הקשרים בין תקשורת לבין מושגים כגון מחשבה ואינפורמציה? מה משותף לתהליכי תקשורת בעולם החי ובין בני אדם, ומה מייחד תקשורת לשונית? במהלך הקורס נקרא סדרה של טקסטים פילוסופיים העוסקים בנושאים אלה, וכן מאמרים מדיסציפלינות אחרות/
 

1085.3138.01 עצמה ושליטה בעידן הדיגיטלי                                                     
במסגרת הקורס נבחן כיצד משפיעות טכנולוגיות תקשורת ומידע  על העוצמה והשליטה של שחקנים חדשים (פוליטיים, כלכליים וחברתיים). נציג את תפקידם המרכזי של תאגידי מידע ואת הקשר שלהם לפער הדיגיטלי. כמסגרת מתודולוגית נאמץ את תורת הרשת בכדי להבין מבנים חברתיים מורכבים, ובעקבותיהם גם הופעתן של סוגיות מרכזיות חדשות כגון ניגודי אינטרסים של קניין רוחני, חופש המידע, ביטחון לאומי והזכות לפרטיות. במהלך הקורס נבחן מספר גישות תיאורטיות וביקורתיות למושגים חברת המידע וחברת הרשת, כמו גם דוגמאות ומחקרים חדישים בתחום.  חלק מהסמינר יערך באופן מקוון.   

1085.2650.01 שיווק חברתי לקידום  נושאים חברתיים
הקורס מיועד להקנות לסטודנטים ידע תיאורטי ויישומי בתחום השיווק החברתי וישלב בין לימוד תיאורטי להתנסות מעשית. בגישת השיווק החברתי נעשה שימוש רב לקידום יעדים חברתיים במגוון תחומים, בכללם רווחה, סביבה, בטיחות בדרכים ובריאות. מדובר בגישה אסטרטגית רב-תחומית, המבוססת על תיאוריות, מודלים, ותהליך של מחקר והערכה החל משלב התכנון ולאחר שלב הביצוע.  חלקו הראשון של הקורס יעסוק בהבדלים בין שיווק מסחרי לשיווק חברתי, בתיאוריות ובמודלים של התנהגות ובתיאוריות תקשורת רלוונטיות, בעקרונות המנחים של שיווק חברתי. בחלק זה הסטודנטים ילמדו גם כיצד לפתח וליישם מחקר מקדים לזהות ולאפיין חסמים ותמורות כבסיס לפיתוח תכנית של שיווק חברתי, תוך דגש על גישה שיתופית. בחלקו היישומי של הקורס הסטודנטים ישתלבו בארגוני החברה האזרחית, יפתחו תכנית של שיווק חברתי ואלמנטים תקשורתיים המתבססים על המסגרת של שיווק חברתי לקידום נושא חברתי. כמו כן, הם יערכו מחקר מקדים והערכה מעצבת של האלמנט התקשורתי. החלק היישומי ייערך בהיקף של כ- 30 שעות פעילות.  

 

1085.2647.01  צעירוֹת 2.0 – ייצוגיהן במדיה ופעילויותיהן ברשת
הקורס יעסוק בשאלת מאפייניו וייחודיותו של הקהל הנשי הצעיר כקהל הצורך ויוצר תרבות  בעידן של 'ווב 2.0'. נפתח בהבנה לגבי חשיבות המדיה והתרבות הפופולארית בהבניית זהות (ובכלל זה גם זהות מגדרית). נמשיך בהתפתחות השיח על צעירות ונערות במדיה ובתרבות הפופולארית במערב, תוך התייחסות לייצוגים שכיחים ומקובלים שלהן. נבחן סוגיות של גוף, מיניות והתבגרות נשית. כחלק מכך ייבחן הדיון הפמיניסטי העֵר בשאלת התפקיד שממלאים הייצוגים האלו והגיבורות הללו בבניית זהותן של נערות וצעירות ועל ציפיות חברתיות ביחס אליהן.
בהמשך נתוודע לאופני והנאות צפייה של קהל הצעירות ונתמקד בתרומת לימודי נערות (Girls' studies) להכרות עם קהל זה. כחלק מכך, נעסוק גם במקומן הייחודי של צעירות הן כצרכניות והן כיצרניות תרבות בסביבה התרבותית-טכנולוגית העשירה שמאפשרת ווב 2.0.
עבודות הסיכום יתמקדו בדרכי הפרשנות של צעירות ישראליות ביחס לתכני מדיה שונים ודימויי הנשיות הצעירה שהם מציגים, או בניתוח טקסטים שיצרו בעצמן.
 

1085.2645.01 סיקור הסכסוך הישראלי-פלסטיני                           
 הקורס יעסוק בשני נושאים עיקריים: האחד, ניתוח הדימוי של הסכסוך הישראלי-פלסטיני בעיתונות הכתובה ובטלוויזיה בארצות המערב, בעיקר בארה''ב ובאנגליה. השני, סקירת עבודתם של הכתבים הזרים בירושלים – ואופן ייצור החדשות שהם מספקים.
 

1085.3135.01 תקשורת גיזענות וסקסיזם                                                       
בסמינר נתמודד בשלושה נושאים. ראשית, ניתן רקע היסטורי בו נספר איך הדיון על היחסים בין גזענות לתקשורת התפתח מעולם מאוד לאומי עם מעט סובלנות לגבי מיעוטים לעולם יותר מורכב, רב-תרבותי וגלובלי, שבו המיעוטים מקבלים יותר הכרה ותשומת לב ושאלת הגזענות היא הרבה יותר רגישה. במיוחד, נשאל האם מיסוגניה יכולה להתפס כסוג של גזענות. שנית, נדון בהיבטים השונים של הדיון על פי הז'אנרים השונים בתקשורת: חדשות, הומור, סדרות. לבסוף, נתמקד בפרדוקס שמאפיין את הדיון היום: איך להסביר שבו זמנית התקשורת נתפסה כזירה מרכזית בשביל להילחם בגזענות, אבל גם כמקור של שיח גזעני וחסר סבלנות? 

1085.2649.01 הצלחה תקשורתית ופוליטית בעידן הדיגיטלי 
 הביטלס שרו: “You say you want a revolution, well you know, we all want to change the world” (Lennon & McCartney, 1968) המהפכה הדיגיטלית אכן שנתה את העולם בדרכים רבות, אבל כדי להיות גם מהפיכת תקשורת פוליטית על הטכנולוגיה לאפשר בחוקי התחרות ולאפשר דרכים חדשות להצלחה תקשורתית ופוליטית. על פניו, נראה שלמהפכה הדיגיטלית יש הפוטנציאל לשנות את כללי התחרות על משאבים תקשורתיים ופוליטיים: כלים כמו טלפונים סלולריים עם מצלמות ווידיאו, מחשבים ניידים הכוללים תוכנות עריכה, ורשת האינטרנט על שלל האפליקציות שלה מספקים אפשרויות לתקשורת ישירה וזולה שפעם אפשר היה רק לחלום עליהן. ניתן היום למשל, ליצור קהילות מקוונות גדולות שניתן להניע לפעולה תוך דקות; לדווח בשידור חי; להפיק ולהפיץ באופן עצמאי ידיעות חדשותיות הכוללות חומרים ויזואליים עבור ערוצי תקשורת מסחריים; וגם לתפוס תשומת הלב באופן ישיר בעזרת התקפות דואר אלקטרוני, טוקבקים, בלוגים, וקמפיינים בפייסבוק. האם מה שנראה הגיוני ואינטואיטיבי אכן קורה? האם זה כל כך פשוט? האם השתנו הכללים? האם המהפכה הטכנולוגית היא גם מהפיכת תקשורת פוליטית? קורס זה יספק לכם בסיס ידע שאיתו תוכלו ליצור דעה מלומדת בשאלות אלו. כל נושא (וכמעט כל הרצאה) יכללו בסיס תיאורטי-מחקרי עכשווי וניתוח של תיאורי מקרה.
​                                                                               

קורסי בחירה מתכנית הלימודים הכלליים והבין תחומיים, הפקולטה למדעי הרוח

מספר המקומות בקורסים אלה מוגבל

​תקצירי קורסים - יש לבדוק בידיעון הפקולטה למדעי הרוח
1036.4002  יש לבדוק בלימודי הגירה   Theories of International Migration
0662.2242  ניתוח השיח בזירה הציבורית: רטוריקה ודמגוגיה בעידן ה-Fake new  - יש לבדוק בידיעון התכנית הרב תחומית במדעי הרוח
0723.2037  מרחבי מידע דיגיטליים ולמידה - יש לבדוק בידיעון בית הספר לחינוך
0723.2036   טכנולוגיות ניידות ולמידה - יש לבדוק בידיעון בית הספר לחינוך
​0723.2033  - ילדים וממשקים דיגיטליים – יש לבדוק בידיעון בית הספר לחינוך

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף