תיאור הקורסים

החוג לסוציולוגיה

תואר ראשון

1041.3529.01 אנתרופולוגיה של "תרבות אמריקאית"

קורס זה יעסוק גם ביסודותיה של "התרבות האמריקאית", וגם בגילויים עכשוויים שלה. הקורס יתמקד בהתפתחות רעיונות של מעמד, גזע, דת, מגדר ואזרחות בהקשר האמריקאי. אנו נבחן את המתח שבין אחדות תרבותית לבין גיוון תרבותי בארה"ב. נקדיש תשומת לב למקורות, פיתוח והשלכות של דימויים תרבותיים אמריקאיים, כמו הקשר בין מסיבת התה בבוסטון לבין תנועת מסיבת התה של היום. הטקסטים יכללו דוגמאות ממחשבה וספרות אמריקאית, תרבות פופולרית והתייחסות אקדמית לכל אלה. יחד נשאל איך האנתרופולוגיה יכולה לתרום להבנת קבוצות חברתיות שונות, קהילות, אזורים ומוסדות פוליטיים.
 

1041.3588.01 واحد על אחד - חוויות חיים אחרות
הקורס עוסק בקשר שבין חוויות החיים של יהודים/ות וערבים/ות בארץ, לבין סוגיות כלליות בסוציולוגיה פוליטית, אי שוויון חברתי ופוליטיקה של מרחב. נעסוק בנושאים מרכזיים הנוגעים לחיים במרחב הגיאוגרפי המשותף של שתי הקבוצות הלאומיות, וכן בניתוח סוגיות חברתיות ותרבותיות של כל קבוצה בנפרד. הקורס ייפתח כלים לקריאה ביקורתית של טקסטים ושל תופעות חברתיות אקטואליות.
​הקורס ייחודי במבנה שלו המשלב בין הרצאות פרונטליות לבין דיונים מובנים בקבוצות קטנות או במתכונת של "واحد על אחד ." (ONE ON ONE) הקורס ישלב גם חלק מעשי, כגון הכנה משותפת של יום עיון בפקולטה למדעי החברה. לאורך המחצית השנייה של הסמסטר, יקבלו הסטודנטיות/ים ליווי ותמיכה מסגל ההוראה להכנת החלק המעשי שיהווה חלק מהמטלה המסכמת . המפגש האישי בין סטודנטים/ות ערבים/ות ויהודים/ות במהלך הסמסטר ובמסגרת העבודה המשותפת ישמש אתר פורה לעיון סוציולוגי ואנתרופולוגי ביחסי רוב ומיעוט בישראל בזיקה לחומרי הקריאה והלימוד.

تُعنى الدورة بالصلة بين حياة اليهود/يات والعرب/يات في إسرائيل وبين مواضيع عامة في علم الاجتماع السياسي وانعدام المساواة الاجتماعية وسياسات الحيز. ستعنى الدورة بقضايا مركزية التي تخصّ العلاقات في حيز جغرافي مشترك للمجموعتين القوميتين وبتحليل قضايا مفصلية بالنسبة لكل واحدة من المجموعات القومية على انفراد. ستطوّر الدورة أدوات لقراءة نقدية لنصوص ولظواهر اجتماعية حالية.
تقوم الدورة على أساس محاضرات وجاهية وحوارات مبنية بين طلبة وطالبات عرب ويهود ستكون في جزء منها ضمن مجموعات صغيرة او بصيغة "واحد على واحد" (ONE ON ONE). سيشمل الكورس على قسم عملي، مثل تحضير مشترك ليوم دراسي في كلية العلوم الاجتماعية. سيتلقى الطلبة خلال النصف الثاني من الفصل مرافقة ودعم من طاقم الدورة لتحضير القسم العملي والذي سيكون بمثابة المهمة التلخيصية.
ويكون اللقاء الشخصي بين الطلبة العرب واليهود خلال الدورة وفي اطار النشاط المشترك متسعا خصبا للتفكير السوسيولوجي والأنتروبولوجي في علاقات الأكثرية والأقلية في إسرائيل مع الربط بمواد القراءة والدراسة.

 

1041.3589.01 חינוך ושוויון
ישראל היא אחת המדינות הפחות שוויוניות בעולם המפותח. הדבר נכון הן לגבי אי השוויון ההשכלתי והן לגבי אי השוויון הכלכלי. אי השוויון בהישגים לימודיים נובע מאי שוויון כלכלי ותרבותי בין משפחות. הורים משכילים ומבוססים מבחינה כלכלית מצליחים בדרך כלל לקדם את הישגי ילדיהם בעוד שלהורים ממעמדות חלשים קשה לגייס את משאבי הזמן, הכסף וההון התרבותי הנדרשים לקידום ילדיהם. לפיכך, אי שוויון השכלתי וכלכלי משועתק מדור לדור. אי שוויון השכלתי גם מושפע מהאופן שבו מערכת החינוך ממיינת, מקדמת ומכשירה תלמידים בעלי רמות שונות של משאבים והישגים. מטרת הקורס היא להציג את הידע העדכני על מגוון הגורמים לפערים לימודיים והשכלתיים. כמו כן נדון בו באפשרויות העומדות בפני מעצבי מדיניות חינוכית לפעול לצמצום אי-השוויון ההשכלתי. 

 

1041.3581.01 יהודים, אנתרופולוגים ומה שביניהם
בקורס זה נעסוק בחיבורים – אותם נגדיר כמורכבים ומתוחים - שבין אנתרופולוגיה ולימודי יהדות, ובין אנתרופולוגים ויהודים. "מה שבין" יהודים ואנתרופולוגים, כפי שמציעה הכותרת, תשמש מסגרת לדיון על ההיסטוריה של אנתרופולוגיה, על אתנוגרפיה יהודית כשדה מחקרי, ועל יהודיות ויהודים כקטגוריות שמעסיקות אנתרופולוגים. בשלושת העשורים האחרונים, לאחר שלאורך המאה ה-20 יחסם של אנתרופולוגיות ואנתרופולוגים למחקר על יהודים היה הססני ואפולוגטי, ניכר שינוי של ממש בעיסוק מחקרי זה, ותת-הקטגוריה של 'אתנוגרפיה יהודית' החלה להתגבש, לתבוע את עלבונה כמו גם את מקומה. הקורס יעסוק בהתפתחויות אלו וימקם אותן בתוך הקשר היסטורי, פוליטי ותיאורטי של הדיסציפלינה האנתרופולוגית ושל המחקר על יהודים. כך, למשל, נדון בהתפתחויות אלו ביחס למשבר הייצוג או למעבר לאנתרופולוגיה אורבאנית. במהלך הקורס נקרא טקסטים אתנוגרפיים של ועל יהודים, נצפה בסרטים אתנוגרפיים ותיעודיים על יהודים, ונעסוק בכוחן ובייחודן של פרספקטיבות אתנוגרפיות בניתוח חייהם של יהודים במקומות שונים בעולם. בתוך כך נעסוק בשאלות על גזע יהודי, נוסטלגיה וזיכרון, יהודים אולטרה-אורתודוכסיים, חוויות מיעוט ותפוצה, גוף יהודי, טקסים ועוד). חובות הקורס: נוכחות והשתתפות, קריאה שוטפת, רפרט ועבודה מסכמת.

 

1041.3587.01  קוויריות בישראל: שפה, אקטיביזם, קהילה
קורס זה יבחן האם הקטגוריות והמודלים המוצעים במסגרת השיח הקווירי, שצמח והתמסד בארצות הברית החל משנות השמונים, רלבנטיים לתיאור ניסיונן של קהילות, קבוצות וארגונים להט"ביים וקוויריים בישראל בעשורים האחרונים. לאחר זיהוי וניתוח של מושגי יסוד בתיאוריה קווירית, נבחן באיזו מידה מושגים אלה ניתנים להחלה על המציאות הישראלית בראי תיאוריה, פוליטיקה ופעילות מקומיות. במוקד הקורס יעמדו השאלות: האם התיאוריה הקווירית עיצבה שיח חדש על מגדר ומיניות גם בארץ? מה בין תיאוריה לשטח? כיצד ידע "חיצוני" מעצב קהילות וזהויות מקומיות? האם למושג "קוויר" משמעות בארץ מחוץ לאקדמיה? האם קיימות צורות של "קוויריוּת ישראלית"? האם מרחבים להט"ביים וקוויריים הם מרחבים פריבילגיים הנגישים למעט או מרחבים שיכולים פוטנציאלית לגשר על פערים מגדריים, אתניים, מעמדיים ולאומיים?

 

1041.3590.01 מדינת הלאום בעידן הגלובליזציה
מדינת-הלאום – יחידה טריטוריאלית ריכוזית הנשלטת בשם "רצון העם" – היא דפוס הארגון הפוליטי הדומיננטי בעולם של ימינו. לא נוכל למצוא פיסת אדמה על כדור הארץ – אפילו הצחיחה והנידחת ביותר – שאין מדינה אשר תובעת עליה בעלות. בדומה לכך, כמעט כל אדם בעולם "שייך" למדינה כלשהי ותלוי בה באופן מוחלט לצורך מימוש זכויותיו. בשני העשורים האחרונים, סדר זה מאותגר על ידי הגלובליזציה, אשר מעמיקה ומרחיבה את קשרי-הגומלין בין מדינות וחברות שונות. האם הגלובליזציה מבטאת את קץ ההגמוניה של מדינת-הלאום או דווקא את התחזקותה? כיצד מוסד המדינה משנה צורה כדי להתאים עצמו לסדר החדש? במסגרת הקורס, נסקור את התגבשותה ותמורותיה של מדינת-הלאום, תוך שימת דגש על שלושה ממדים עיקריים: גזע ואתניות, אזרחות והגירה.

 

1041.3586.01 עמדות כלפי קבוצות מיעוט
הקורס  מציע מסגרת תיאורטית ומושגית להבנת אנטגוניזם כלפי קבוצות מיעוט ועמדות שליליות כלפי קבוצות "אחר" (מיעוטים אתניים, מהגרי עבודה, מבקשי מקלט).  במהלך הקורס נסקור מגוון תיאוריות במדעי החברה אשר עוסקות בדעות קדומות כלפי מיעוטים אתניים וגזעיים: התיאוריה הקלאסית של דעות קדומות וגזענות סימבולית, התיאוריה של אנטגוניזם אתני בקונטקסט של שוק העבודה המפולח והמודל התיאורטי של איום התחרות. מטרת הקורס היא להקנות כלים אנליטיים להבנה וניתוח של תהליכים חברתיים הקשורים באפליה והדרה חברתית של קבוצות מיעוט.  

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף