תיאור הקורסים

החוג לסוציולוגיה

תואר ראשון

1041.1100.01 הדרכה במאגרי מידע

כל התלמידים חייבים להשתתף בהדרכה חד פעמית בנושא שימוש במאגרי מידע. ההדרכה כוללת: עקרונות בסיסיים באוריינות מידע, השלבים בתהליך איתור המידע, הכרת משאבי המידע השונים (מאגרי מידע, כתבי עת אלקטרוניים, אתר אינטרנט) והערכתם.

 

1041.1102.01 מבוא לסוציולוגיה

הסוציולוגיה הנה תחום ידע העוסק בחקר החברה האנושית ובמיקומו של האדם בתוכה. הקורס יציג את היסודות התאורטיים והמתודולוגיים של החשיבה הסוציולוגית בת ימינו. הקורס יתחלק למספר חטיבות, בהן נציג את עקרונות החשיבה הסוציולוגית ונדון בסוגיות חברתיות עכשוויות ממגוון נקודות מבט תאורטיות.

 

1041.1101.01 מבוא לאנתרופולוגיה

הקורס יציג את שדות הידע של האנתרופולוגיה, תוך בחינת ממשקיה עם תחומים אחרים. הציר המרכזי של הדיון ייסוב סביב מספר סוגיות מפתח בשיח האנתרופולוגי כגון הבניית ה"טבעי" אל מול ה"תרבותי", המהותני כנגד החברתי, האוניברסאלי לעומת התרבותי והגלובאלי לנוכח המקומי. יתבררו מושגי יסוד ונושאי מחקר מרכזיים. תוצגנה התיאוריות והזרמים העיקריים בתחום, ויתקיים דיון ביקורתי והשוואתי ביניהם, תוך מיקומן בהקשרים היסטוריים תרבותיים של התפתחות הדיסציפלינה. ילובנו סוגיות מתודולוגיות, פוליטיות ואתיות העומדות על סדר היום של התחום בדגש על מחקר ישראלי.

 

1009.1881.01 מקורות היסטוריים ואינטלקטואליים של מדעי החברה א' – סמסטר א'
קורס זה מפגיש את הסטודנטים עם סוגיות יסוד העומדות בבסיס ההגות של מדעי החברה ועם ציוני דרך מרכזיים בתולדות החשיבה המערבית. הדגש יושם על תפישות שונות של הטבע האנושי, החברה, צדק, חוק, כוח וריבונות, כאשר המטרה היא לבחון את האידיאות העיקריות שעיצבו את תודעת האדם המודרני ואת התנאים המקדימים להתפתחותם של תחומי הידע השונים במדעי החברה. הקורס מבוסס על פרספקטיבות משלימות של המרצים תוך שהוא מאפשר חיתוכים בין הפרספקטיבות השונות. חלקו הראשון של הקורס יעסוק בפרויקט המודרנה כבסיס לכינון מדעי החברה.

 

1009.1882.01 מקורות היסטוריים ואינטלקטואליים של מדעי החברה ב' – סמסטר ב'
קורס זה מפגיש את הסטודנטים עם סוגיות יסוד העומדות בבסיס ההגות של מדעי החברה ועם ציוני דרך מרכזיים בתולדות החשיבה המערבית. הדגש יושם על תפישות שונות של הטבע האנושי, החברה, צדק, חוק, כוח וריבונות, כאשר המטרה היא לבחון את האידיאות העיקריות שעיצבו את תודעת האדם המודרני ואת התנאים המקדימים להתפתחותם של תחומי הידע השונים במדעי החברה. הקורס מבוסס על פרספקטיבות משלימות של המרצים תוך שהוא מאפשר חיתוכים בין הפרספקטיבות השונות. חלקו השני של הקורס יעסוק בביקורת המודרנה ובביקורת מדעי החברה כחלק ממנה.
דרישה מוקדמת לחלק ב': זכאות להיבחן בחלק א'
 

1009.1555.01 מבוא לסטטיסטיקה ולניתוח נתונים

מטרת הקורס להקנות מושגי יסוד בניתוח כמותי של נתונים: תאור, ניתוח והסקה סטטיסטית, תוך פיתוח היכולת לבצע זאת באופן עצמאי על ידי שימוש במחשב.
משך הקורס 3 שעות הרצאה 2 שעות תרגול (בחדרי המחשב)
דרישות הקורס/מטלות: מידי שבוע יינתן, בשעת התרגול, תרגיל אותו יש להגיש בשבוע העוקב.
הרכב הציון הסופי:
1) בחינה מסכמת בסוף הסמסטר - 80%;
2) בוחן SPSS בחדר מחשבים בסוף הסמסטר - 15%; לבוחן אין מועד ב' ואין עליו ערעור
3) הגשת תרגילים אשר כוללים שאלות ב- SPSS ושאלות פרונטאליות - 5%;

הניקוד על התרגילים הוא כדלקמן:
· תלמיד שמגיש בין 0 ל- 3 תרגילים מקבל 0 נקודות עבור הגשת התרגילים
· תלמיד שמגיש 4 תרגילים ויותר מקבל נקודה אחת עבור כל תרגיל מוגש (עד למקסימום של 5 נקודות
. חלק מהתרגילים כוללים שאלות שיש לבצע ב-SPSS. תרגיל שמוגש ללא ביצוע של שאלות SPSS (אם ניתנו כאלה) 
לא יירשם כהוגש.

 

1041.2209.01 יסודות המחקר החברתי וכתיבה אקדמית
זהו קורס מבוא על שיטות מחקר המשמשות חוקרים במדעי החברה. לקורס שתי מטרות עיקריות: ללמד את התלמידים לקרוא ולהבין מחקרים אמפיריים ולתכנן ולכתוב עבודות סמינריוניות אמפיריות. הקורס עוסק בעקרונות ובמושגים בסיסיים של המחקר ובדרכים השונות שבאמצעותן ניתן לצבור ידע אמפירי. במסגרת הקורס נלמד כיצד לנסח שאלות מחקר, לתכנן מחקרים מסוגים שונים וכיצד לאסוף נתונים אמפיריים. הקורס עוסק בשיטות מחקר כמותיות ואיכותיות כאחד. הקורס עוסק בנושאים הבאים: סוגיות בסיסיות בפילוסופיה של המדע, הקשר שבין מחקר לתיאוריה, דדוקציה ואינדוקציה, המשגה ומדידה, תוקף ומהימנות במחקר, קשר וסיבתיות, מערכי מחקר, אתיקה במחקר, שימוש במאגרי מידע, עקרונות הכתיבה האקדמית, ועוד. הקורס יתנהל כסדרת הרצאות וקבוצות תרגיל. הנוכחות בהם היא חובה. כמו כן חובה להגיש תרגילים מדי שבוע ולעבור את בחינת הסיום. 

 

1041.2191.01 תיאוריות סוציולוגיות קלאסיות
הקורס מאורגן סביב תימה יסודית: משמעותו של עצם המושג "חברה" כבסיס לתיאוריה סוציולוגית. החיפוש אחר ה"חברתי" ואחר מושגים נלווים לו כגון ה"יחיד," "מבנה," ו"יחסים חברתיים", ייעשה בשני מישורים מקבילים: עיון בטקסטים תיאורטיים מקוריים מאת הוגים קלאסיים (מרקס, דירקהיים, זימל, וובר, וג'יין אדמס, בין השאר); עיגון העולם התיאורטי בהקשר החברתי וההיסטורי של מחצית המאה ה-19 וראשית המאה ה-20 מתוכו צומחת הסוציולוגיה המודרנית כתחום של ידע.

 

1041.3321.01 שיטות מחקר איכותניות
מטרתו של הקורס היא עריכת היכרות מקרוב עם המחקר האיכותי. הקורס ישלב הצגה תיאורטית והתנסות מעשית (במסגרת התרגיל) בשיטות מחקר "איכותיות". לאחר ניסיון לעקוב אחר התפתחות שיטות אלו והבנת העקרונות הבסיסיים, יתמקד הקורס בעיקר בשיטות מחקר איכותיות באנתרופולוגיה. מטרה חשובה נוספת של הקורס היא הדרכה בכתיבת עבודה אקדמית המבוססת על מחקר איכותי. יוקדש זמן נרחב בשיעור ובתרגיל להתמודדות עם פיתוח שאלות וטענות מחקר ותינתן הנחיה והכוונה לדרכים לכתיבת עבודה אקדמית.

 

1041.2290.01 תיאוריה באנתרופולוגיה
קורס זה מציג סוגיות מרכזיות בתיאוריה אנתרופולוגית ומיועד לתלמידים בעלי רקע בסיסי בדיסציפלינה. במהלך הקורס נעסוק בשאלות יסוד כגון היכולת להשוות בין תרבויות, גישות סמליות ומבניות ושאלות מוסריות, ונעמוד על יסודות האנתרופולוגיה במחקר האתנוגרפי והגזעי, על התאוריות הממשיכות ללוות אותה מאז לידתה ועל אלו שנעלמו, ועל הקשרים התיאורטיים בינה לבין דיסציפלינות משיקות כגון ביולוגיה, פסיכולוגיה, היסטוריה ופילוסופיה. 

 

1041.3389.01 שיטות מחקר כמותיות
הקורס נועד להכיר לתלמידים עקרונות בסיסיים של ניתוח נתונים בהם משתמש המחקר הכמותני בסוציולוגיה. יילמדו בו מספר שיטות סטטיסטיות לאמידת סוגים שונים של קשרים בין משתנים (עם דגש על רגרסיה ליניארית רב משתנית), אשר באמצעותן ניתן לתאר תופעות ולבחון השערות תיאורטיות. הקורס מתמקד בנקודת המפגש של החוקר עם הנתונים, ובאופן בו הוא מעמיד תיאוריות בתחום הריבוד לבחינה אמפירית, במטרה להכשיר את התלמידים למחקר כמותני אישי בעתיד, ולקריאה מושכלת של עבודות מחקר העושות שימוש בנתונים כמותיים. הקורס מתנהל כסדרת הרצאות המלווה בהתנסות מעשית הכוללת ניתוח נתונים באמצעות תוכנת SPSS.

 

1041.3100.01 תיאוריות סוציולוגיות בנות זמננו
הקורס יסקור את הגישות התאורטיות העיקריות בשדה הסוציולוגי, אשר נוכחות, כיום, בשיח התאורטי, אף אם חלקן פותחו בתחילת המחצית השניה של המאה ה-20. מטרת הקורס אינה אך סקירה לשמה, אלא נסיון לאתר את הפרובלמטיקה של התיאוריה הסוציולוגית, ולהוביל למסקנות רלבנטיות להבנה הסוציולוגית כיום. הניתוח של הגישות התאורטיות יהיה ביקורתי.
חובות התלמידים: נוכחות בשיעורים הפרונטליים, והשתתפות פעילה בהם, קריאת הטקסטים הנילווים, השתתפות פעילה בתרגיל השבועי; עמידה בבחינה המקיפה (המסכמת) בתום הסמסטר.

 

1041.3102.01 חברה בישראל
​הקורס יעסוק בסוגיות מרכזיות בחקר החברה בישראל. הסטודנטים ייחשפו לראיה פנורמית של מגוון הקבוצות, השסעים וסוגיות העומק המפצלות את החברה בישראל. הוא יועבר במתכונת מודולורית על ידי 4 מרצים מהחוג, שכל אחד ואחת מהם/ן יציג סוגייה מרכזית. בין הנושאים שיידונו – מגדר, יחסי יהודים-ערבים, מזרחים-אשכנזים, דתיות וחילוניות, שמאל וימין פוליטי, ריבוד ושוק העבודה ועוד.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף