סמינר במדיניות ציבורית: התקשורת בין הרשות המקומית לתושביה בעת משבר

סמינר החוג למדיניות ציבורית

יום רביעי 5 במאי 2021, שעה 11:00

מיקום: חדר 527 בניין נפתלי

(ניתן להשתתף גם באמצעות זום):

מרצים: מר אופיר פינס-פז וגב' אורית שוחט, החוג למדיניות ציבורית, אוניברסיטת תל אביב

התקשורת של עירית תל אביב-יפו עם תושביה בעת משבר

מגפת הקורונה, המשפיעה על חיינו ועל חיי מיליארדי תושבים בעולם מזה כמעט שנה, הביאה לשינוי משמעותי ומתמשך בתחומי חיים רבים. שינויים אלו, שהפכו לשגרה חדשה, הביאו לקשיים משמעותיים בקרב האוכלוסייה, ולקשיים מוגברים בקרב קהילות מסוימות בעיר. בתקופה יוצאת דופן זו נוהגות רשויות מקומיות שונות באופנים שונים על מנת להעביר מסרים לתושביהם ולסייע להם בחיזוק החוסן האישי והקהילתי באמצעים שונים.

המחקר בעניינינו עוסק בתקשורת של עירית תל אביב-יפו עם תושביה בעת משבר, כשמגפת הקורונה מהווה מקרה בוחן לעתות משבר. המחקר מתמקד בתקשורת של עירית תל אביב-יפו מול שש קהילות ייחודיות בעיר, המהוות כ-50% מהתושבים (בני הגיל השלישי, הקהילה הערבית, הקהילה החרדית, הקהילה הזרה, קהילת עולי אתיופיה שעלו לאחר שנת 2000 וקהילת המשפחות המיוחדות), ומטרתו הינה לבחון מהן הדרכים היעילות להעברת מידע לקהילות ייחודיות אלו.

לצורך כך נערך מחקר איכותני מקיף הכולל ראיונות עומק עם 17 בעלי תפקידים בכירים בעירה ו-18 תושבים מהקהילות הייחודיות הנכללות במחקר, השוואה עם ערים אחרות וניתוח מחקרים נוספים.

מהמחקר עלו מספר נקודות לשימור בתקשורת העיריה עם הקהילות הייחודיות ומספר המלצות עיקריות:

נקודות לשימור:

• תקשורת טובה בין המינהלים, בפרט בין מינהל השירותים החברתיים למינהל קהילה
  • מתנדבים למען הקהילה בעיר – לכידות חברתית וחיזוק החוסן העירוני
  • נגיעה אישית אנושית בקהילות הייחודיות (בני הגיל השלישי והמשפחות המיוחדות)
  • פעילות לצמצום פערים טכנולוגיים בקרב הקהילות המיוחדות
  • פעילות תומכת בפייסבוק ובמרכזי תותים בקהילת המיוחדות
  • פעילות אינטנסיבית תומכת של מסיל"ה בקהילה הזרה
  • תחקור תוך כדי תנועה לצורך שיפור. מוצע לקיים בהמשך מחקר הערכה (Evaluation Research)

המלצות אסטרטגיות וטקטיות עיקריות:

• קביעת מתודולוגית הסברה, לרבות יעדים ומדדים מספריים
  • בניית אמון בעת שגרה להגדלת יעילות התקשורת בעת חירום
  • אכיפה לצד הסברה להגדלת היעילות
  • הקמת יחידות חוסן שכונתיות
  • העמקת השילוב של קהילות ייחודיות בקביעת המדיניות העירונית בעת שגרה ובעת משבר: שילוב קבוע של מנהיגי הקהילות בצוות קבלת ההחלטות, מינוי "ממונה גיוון" שיהיה אמון על התאמת המדיניות לצרכי הקהילות הייחודיות וגיבוש פאנל מקרב הקהילות הייחודיות שישקף תמונת מצב תקשורתית בזמן אמת

המלצות פרקטיות כלליות עיקריות – ערוצי התקשורת:

• מיפוי מספרי הטלפון של הקהילות הייחודיות ומשלוח מסרים בווטסאפ
  • הנגשת אתר האינטרנט בערבית (במלואו), באמהרית ובטיגרינית
  • השקעה בדיגיתל ייעודי על בסיס ניתוח עלות-תועלת (משפחות מיוחדות). התחברות ללא צורך בדוא"ל
  • השקעה בקבוצות פייסבוק ייעודיות בשגרה ליעילות גבוהה יותר בחירום

המלצות פרקטיות עיקריות – ערוצי תקשורת בחתך קהילות:

• בני הגיל השלישי: שימור ערוצי תקשורת מסורתיים, חלוקה לתתי קבוצות גילאיות, אינטראקציה קבועה עם בני הגיל השלישי לקבלת מידע, דיגיתל ודיגי+ ללא צורך בדוא"ל, העמקת שיווק דיגי+ (יעד 50%).
  • הקהילה הערבית: מענה לערבים מחוץ ליפו (כ-20%), מוקד עירוני דובר ערבית למתן מענה כולל בערבית, שגרת תקשורת המשלבת מנהיגי קהילה ורופאים, נשים כסוכנות ידע, הפצת מסרים באמצעות קופ"ח.
  • הקהילה החרדית: הגברת אכיפה עירונית לצד הסברה,  הרחבת הקשר עם מובילי דעה בקהילה ועם יו"ר ועדי שכונות, מערך הסברה בתוך בתי הכנסת, טלמסר בעברית וביידיש, נשים כסוכנות ידע.
  • הקהילה הזרה: העמקת ההסברה על חשיבות הבדיקות, הוספת מתורגמנים במוסדות החינוך, שילוט בטיגרינית גם בעת שגרה, קישור בין מסיל"ה ובין העיריה בעיני הקהילה, הסברת "השפה העירונית".
  • עולי אתיופיה: הרחבת הקשר עם מובילי דעה בקהילה, שימוש בהודעות קוליות בווטסאפ, בערוץ IETV בטלוויזיה, ברדיו רקע, מתן מענה לעולים  מחוץ ליפו (כ-10%).
  • משפחות מיוחדות: מרכז סיוע עירוני למשפחות מיוחדות, הגברת השיח ההדדי עם בעלי תפקידים בכירים בעיריה, חלוקה לתתי קהילות לפי גילאים, סוג ורמת מוגבלות, הפיכת מנהיגות ההורים לערוץ תקשורת דו כיווני, דיגיתל ייעודי.

רשימת הסמינרים של החוג למדיניות ציבורית לסימסטר ב', שנה"ל תשפ"א (PDF)