תיאור הקורסים
החוג לסוציולוגיה
תואר ראשון
1041.3824.01 אנתרופולוגיה של המוסר
סמינר זה מתרכז במחקר אמפירי על חיים מוסריים, בניגוד לגישה נורמטיבית לנושא המוסר. הקורס מניח שאנחנו לא יכולים להבין את החיים הפוליטיים או התרבותיים ללא הבנת ההתחייבויות הבסיסיות ולעתים קרובות שבשתיקה של אנשים לרעיונות של "הטוב" בחברה. קורס זה רואה דילמות מוסריות מנקודת מבט תרבותית, כלומר, מצבים שבהם אנשים מנסים לקבוע ולעשות את "הדבר הנכון". אנחנו נבדוק שאלות של שיקול דעת ואחריות. סוגיות של סוציאליזציה והחוק יהיו מרכזיות, כמו גם תהליכים שבאמצעותם נושאים עוברים פרובלמטיזציה כמוסריים. נתחיל עם עבודות סוציולוגיות מוקדמות על יחסים מוסריים ואז נבחן אתנוגרפיות עכשוויות על חיים מוסריים, באופן הרחב של הרעיון. נלמד טכניקות ושיטות לניתוח ההקשר החברתי של דילמות מוסריות. לתלמידים תהיה בחירה רחבה של נושאים לפרויקטים אישיים. הם יוכלו לבחון כל מקרה שבו אנשים נתקלים בדילמות מוסריות מכל סוג, ולממש את הכלים האנליטיים החדשים שלהם לחקור את המשמעות וההקשרים החברתיים של דילמות כאלה.
1041.3798.01 בין האסתטי והפוליטי בחברה הפלסטינית: מבט אתנוגרפי
מטרת הסמינר היא לעקוב אחר יוצרים ספרותיים וחזותיים פלסטינים, בעודם מנווטים בין הפוליטי והאסתטי ובוחנים כיצד קטגוריות אלה מעצבות את האתיקה שלהם. התלמידים יחקרו באופן אתנוגרפי את האמנים ואת עבודותיהם במגוון סוגות (שירה, מחזאות, רומנים, נובלות, מסות וסרטי קולנוע), שנוצרו במולדתם של האמנים ובגלות. התלמידים ייפגשו עם האופן שבו האמנים מתעמתים עם פלסטין כמקור של זיכרון, עדות והתערבות, בעולם הנוטה לשכחה.
1041.3825.01 הגירה ועמדות מפלות
הסמינר מתמקד במודלים תיאורטיים ומחקרים אמפיריים שעוסקים בדעת קהל לגבי הגירה ומהגרים באירופה ובישראל. במהלך הסמינר, סטודנטים ידונו במחקרים עכשוויים שבוצעו בנושא הן בקונטקסט של מדינה אחת והן בפרספקטיבה השוואתית בינלאומית, ויכירו בסיסי נתונים רלוונטיים. הסטודנטים יעבדו על מחקר אמפירי משלהם. כל סטודנט (או זוג של סטודנטים) יעבוד על פרויקט מחקרי בקונטקסט של מדינה אחת ספציפית באירופה (או ישראל). עם זאת, הצגת הממצאים של הפרויקטים בכיתה תאפשר דיון בתוצאות בפרספקטיבה השוואתית. מצופה מהסטודנטים היכרות עם שיטות מחקר כמותיות ויכולת ביצוע ניתוחי נתונים כמותניים בסיסיים.
1041.3802.01 היבטים חברתיים של עוני ואי שוויון
הסמינר עוסק בסוגיות הקשורות בעוני, אי-שוויון ומדיניות רווחה תוך שילוב בין לימודים תיאורטיים לבין התנסות מעשית. בחלק התיאורטי יידונו מספר נושאים מרכזיים הקשורים בגורמים לעוני ואי שוויון ובהשלכותיהם על תחומי חיים שונים. תידון סוגיית מדידת העוני וייסקרו התיאוריות המרכזיות המסבירות עוני ואי שוויון. במקביל, נבחן את הקשר בין אידאולוגיות כלכליות ותפיסת העוני לבין מדיניות הרווחה שנועדה לטפל בעוני במדינות שונות. נסקור גם עוני בקרב קבוצות חברתיות שונות, ואת המדיניות שנועדה לסייע לקבוצות אלה.
ההתנסות המעשית (בהיקף של 30 שעות) תערך בשיתוף ארגוני חברה אזרחית, ותאפשר התנסות ייחודית בעשייה חברתית בתחומי העוני ואי-השוויון בישראל.
עבודת הסמינר הינה עבודה מחקרית המשלבת בין החלק התיאורטי לבין נתונים שיאספו במסגרת העבודה המעשית, או מתוך שימוש במאגרי נתונים קיימים. חלק מהמפגשים יהיו בפורום כיתתי מלא, חלקם יוקדשו לעבודה פרטנית וחלקם יוקדשו לעבודה המעשית.
1041.3796.01 ההיבטים הסוציולוגיים של העדפה מתקנת
הסמינר משלב בין לימוד תיאורטי להתנסות מעשית. בחלקו התיאורטי יעסוק הסמינר בהיבטים התאורטיים והמעשיים של מדיניות "העדפה מתקנת". זהו הכינוי השגור לפרקטיקות של העדפה מכוונת של פרטים על בסיס מין, מצב סוציואקונומי, מוצא, או כל מאפיין אחר, במטרה לתקן עוולות עבר או לקדם קבוצות חלשות. בסמינר נשקול את ההצדקה התאורטית של מדיניות ציבורית זו ונבחן עדויות לגבי ההשלכות המעשיות הנובעות מישומה בתחומים שונים. בחלקו המעשי של הקורס הסטודנטים יבצעו מחקר הערכה של תוכנית "מצטיני פריפריה" שהיא תוכנית של העדפה מתקנת באוניברסיטת תל אביב. הסטודנטים יכתבו שאלון, יראיינו את בוגרי התוכנית, יבנו מסד נתונים, ויכתבו נייר עמדה שיוגש לרשויות האוניברסיטה. הסטודנטים בקורס יקבלו את הרקע התיאורטי לנושא מרתק זה, יחשפו בצורה ישירה לתוכנית המיועדת לצמצום פערים בחברה, וירכשו כלים מעשיים במחקר והערכת תוכניות. העבודות הסמינריונית תתבסס על מחקר כמותי בנושא המבוססת על קובץ הנתונים שנבנה במחקר ההערכה. דרישות קדם: ציון 85 בקורס שיטות מחקר כמותיות.
1041.4554.01 סופרים עצמנו לדעת: כימות וידע חברתי
מהעריסה ועד הקבר, אנשים רבים בראשיתה של המאה ה-21 חיים בעולמות ממוספרים. תנאי החיים החברתיים מדומיינים דרך עולם מונחים מספרי (שבו מככבים "שיעורים", "אחוזים" ו"הפרשים") וקטגוריות הנוצרות בהכרח מתוך פרקטיקות של כימות. גם היחיד "לוקח בחשבון" ידע מספרי, והופך לעיתים לסך המדיד של ביצועים, עמדות פוליטיות, הרגלים ותאוות. ידע מספרי משמש שומרי סף ממסדיים, אדריכלי מדיניות ופוליטיקאים, ומתווך מערכות חברתיות הפועלות בחסות המדע, המדינה והחברה האזרחית. הסמינר יעסוק בפרספקטיבות היסטוריות, סוציולוגיות ואנתרופולוגיות על היחסים בין מה שנספר ומה שנחשב, ובין מי שסופר למי שסופרים (או "לא סופרים") אותו/ה, תוך התמקדות בהקשרים מגוונים של מפקדי אוכלוסין, שיחים דמוגרפיים, סקרי דעת קהל ושיחי זכויות אדם. בעבודת הסמינר הסטודנטים/ות יבחרו זירה (למשל, בעולם המדע/שיח הציבורי/שיח מנהלי) וינתחו את פרקטיקות הכימות והקטגוריזציה המתקיימות בה. הסמינר פונה לסטודנטים/ות בעלי אוריינטציה כמותית ואיכותית כאחד.
1041.3743.01 סמינר מצטיינים
סמינר זה מיועד לתלמידים/ות מצטיינים/ות בחוג. במהלך הסמינר יבצעו התלמידים מחקר בנושא משותף שממצאיו ותוצריו יוצגו בפני חברי וחברות הסגל בחוג. השנה נושא המחקר הוא "חיים משותפים במציאות של מגוון עמוק".
תלמידים שממוצע ציוניהם 90 ומעלה ומעוניינים להירשם לסמינר יפנו למזכירות החוג, עד אמצע אוגוסט 2017.
1041.3823.01 פרצופה של המדינה: היבטים אתנוגרפיים
שאלות על מדינה נוגעות בשאלות יסוד של אנתרופולוגיה על תרבות, כוח, קבוצה, משמעות וסובייקטיביות. הפריחה הנוכחית בעיסוק המחקרי במדינה - דווקא במציאות שבה כוחות הגלובליזציה פועלים מעליה, מתחתיה ולצידה - מלמדת על הערך המוסף הייחודי שבהתבוננות על המדינה מלמטה. זוהי נקודת המוצא של הסמינר, וממנה נפנה לדיונים אנליטיים, אמפיריים ומתודולוגיים על נוכחותה המפושטת, השגורה, השקופה לעיתים, של 'המדינה' בחיי בני אדם: על מרקמי יומיום ורגעים בנאליים (המפגש עם השוטר הקונס אותנו ברחוב או עם הביורוקרט המחתים את הדרכון), על רגולציות וקטגוריות ממשלתיות שמעצבות חוויות וביוגרפיות (בהיותנו 'תלמידים', 'בני משפחה', 'אזרחים', 'מובטלים', או 'שוהים בלתי חוקיים'), על השחקנים המדברים 'בשם המדינה' ועל אלו החיים בשוליה. נקרא מחקרים אתנוגרפיים על זירות ורגעים שבהם המדינה מקבלת (או מאבדת) ממשות ומשמעות וכוח: מוסדות ומנגנונים ביורוקרטיים, ריטואלים לאומיים, אתרי גבול, פרוצדורות חקיקה, מדע לאומי ועוד. מרבית העבודות שנקרא אינן עוסקות במדינה בהקשר הישראלי והן ישמשו עוגן לדיונים ולכתיבת עבודות סמינר על זירות מקומיות מגוונות. דוגמאות לזירות שכאלו הן המחאה החברתית, המאבק נגד חיסונים, שדה הדיור הציבורי, לגליזציה של קנאביס, השיח על החזרת גלעד שליט, בידוק בטחוני, מחסום ווטש וגיוס חרדים. חובות הסמינר: נוכחות, קריאה שוטפת והשתתפות פעילה, רפרט וכתיבת עבודה מחקרית.
1041.3828.01 תל-אביב: אנתרופולוגיה של תשתיות
מטרת הסמינר היא להציע אפשרות לבצע פעילות מחקרית סביב תשתית עירונית כלשהי. בשנים האחרונות החל להצטבר גוף ידע תיאורטי ומחקרי עשיר, בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, הכורך בין תכנונן, זמינותן ואופיין של תשתיות לבין שאלות כגון אי-שוויון, הבדלים חברתיים ומשילות. במרחב העירוני, במיוחד, חקר תשתיות הפך להיות מרכזי להבנת יצירתם של מרחבים אורבניים. הסמינר יתבסס על ספרות מחקרית משווה וייתן כלים לפיתוח שאלות מחקר, שיטות מחקר וכתיבה מחקרית בתחום. דרישות: פיתוח מערך מחקר. הקורס הינו סמינר מחקרי, שבו לא תתקיים פגישה משותפת בכל שבוע. בשאר המפגשים תתקיימנה פגישות אישיות בהתאם לקצב ההתקדמות האישית.