תיאור הקורסים

החוג לסוציולוגיה

תואר ראשון

1041.3529.01 אנתרופולוגיה של "תרבות אמריקאית"
קורס זה יעסוק גם ביסודותיה של "התרבות האמריקאית", וגם בגילויים עכשוויים שלה. הקורס יתמקד בהתפתחות רעיונות של מעמד, גזע, דת, מגדר ואזרחות בהקשר האמריקאי. אנו נבחן את המתח שבין אחדות תרבותית לבין גיוון תרבותי בארה"ב. נקדיש תשומת לב למקורות, פיתוח והשלכות של דימויים תרבותיים אמריקאיים, כמו הקשר בין מסיבת התה בבוסטון לבין תנועת מסיבת התה של היום. הטקסטים יכללו דוגמאות ממחשבה וספרות אמריקאית, תרבות פופולרית והתייחסות אקדמית לכל אלה. יחד נשאל איך האנתרופולוגיה יכולה לתרום להבנת קבוצות חברתיות שונות, קהילות, אזורים ומוסדות פוליטיים.

 

1041.3536.01  ביג דאטה: בין פרקטיקה לביקורת
העלייה בכמות וזמינות הנתונים פתחה עולם חדש של הזדמנויות עבור המחקר המדעי, אך גם טומנת בחובה אתגרים מתודולוגיים, אתיים ואפיסטמולוגיים. כיצד ישנה עידן ה"ביג דאטה" את מדעי החברה? קורס זה עוסק הן בפרקטיקה והן בביקורת הסוציולוגית של טכנולוגיות מדע נתונים. נעשה צעדים ראשונים בניתוח טקסט ממדיה חברתית, נתוני תחלואה ממשרד הבריאות, היארעות תאונות דרכים ונתוני פשיעה ושיטור—כל זאת במסגרת המרחיבה על שיטות סטטיסטיות קלאסיות של רגרסיה ובחינת השערות. במקביל, נדון בהשלכות של מתודות אלו הן בפן המדעי (האם הקריטריון הראוי למודלים אלו הוא הסבר או תחזית?) והן בפן החברתי (מה המשמעות של הפיקוח הגובר, החדירה לפרטיות והכניסה של אלגוריתמים לחיי היומיום?). הקורס מיועד לבעלי עניין\רקע כמותי.
דרישות קדם: ציון 80 לפחות בקורס מבוא לסטטיסטיקה ולניתוח נתונים (או קורס מקביל). קורס שיטות מחקר כמותיות (או קורס מקביל).
 

1041.3591.01 הטמעת חשיבה מגדרית במדיניות חברתית וכלכלית
מטרתו העיקרית של הקורס להקנות לסטודנטים כלים להתבוננות ביקורתית על החברה והכלכלה בישראל. הקורס מבוסס על גישת הטמעת החשיבה המגדרית (gender mainstreaming) ובמהלכו מושם דגש על חשיבות המגדר כקטגוריה מרכזית לניתוח ויישום של מדיניות חברתית וכלכלית. בתוך כך הקורס יעסוק בהיבטים שונים של אי-שוויון בחברה בישראל; בבחינה ובאתגור של מושגים רווחים בדיון הציבורי על כלכלה; בבחינת ההשפעות של תקציב המדינה וחוק ההסדרים על קבוצות שונות של נשים וגברים בחברה הישראלית; נבחן את שוק העבודה, פערי השכר המגדריים, הבידול התעסוקתי וחלוקת העבודה בשכר ושלא בשכר בין נשים לגברים בזירה הפרטית ובזירה הציבורית ובסוגיות של הפרטה והתאגדות.

מבנה הקורס:

  • הקורס הינו קורס המשלב למידה אקדמית ועשייה חברתית. בחלקו המעשי של הקורס הסטודנטיות/ים יתנסו ביישום גישת הטמעת החשיבה המגדרית, וזאת במסגרת ארגוני חברה אזרחית הפועלים לקידום מענים לצרכים וסוגיות חברתיות עכשוויות. המפגשים במהלך הסמסטר יכללו שיעורים אקדמיים ו-30 שעות עשייה חברתית. 
  • הנוכחות בשיעורים ובפעילות החברתית הינה חלק מחובות הקורס ומהווה תנאי לקבלת ציון.

 מרכיבי הציון באחוזים:  35% עשייה חברתית, 15% נוכחות, 50% עבודת סיכום

 דרישות קדם: 

  • על הסטודנטים/יות להיות בעלי/ות אוריינטציה חברתית ועניין בנושאים כלכליים-חברתיים.
  • לא נדרש ידע מוקדם בכלכלה.

1041.3588.01 واحد על אחד - חוויות חיים אחרות
הקורס עוסק בקשר שבין חוויות החיים של יהודים/ות וערבים/ות בארץ, לבין סוגיות כלליות בסוציולוגיה פוליטית, אי שוויון חברתי ופוליטיקה של מרחב. נעסוק בנושאים מרכזיים הנוגעים לחיים במרחב הגיאוגרפי המשותף של שתי הקבוצות הלאומיות, וכן בניתוח סוגיות חברתיות ותרבותיות של כל קבוצה בנפרד. הקורס ייפתח כלים לקריאה ביקורתית של טקסטים ושל תופעות חברתיות אקטואליות.
​הקורס ייחודי במבנה שלו המשלב בין הרצאות פרונטליות לבין דיונים מובנים בקבוצות קטנות או במתכונת של "واحد על אחד ." (ONE ON ONE) הקורס ישלב גם חלק מעשי, כגון הכנה משותפת של יום עיון בפקולטה למדעי החברה. לאורך המחצית השנייה של הסמסטר, יקבלו הסטודנטיות/ים ליווי ותמיכה מסגל ההוראה להכנת החלק המעשי שיהווה חלק מהמטלה המסכמת . המפגש האישי בין סטודנטים/ות ערבים/ות ויהודים/ות במהלך הסמסטר ובמסגרת העבודה המשותפת ישמש אתר פורה לעיון סוציולוגי ואנתרופולוגי ביחסי רוב ומיעוט בישראל בזיקה לחומרי הקריאה והלימוד.

تُعنى الدورة بالصلة بين حياة اليهود/يات والعرب/يات في إسرائيل وبين مواضيع عامة في علم الاجتماع السياسي وانعدام المساواة الاجتماعية وسياسات الحيز. ستعنى الدورة بقضايا مركزية التي تخصّ العلاقات في حيز جغرافي مشترك للمجموعتين القوميتين وبتحليل قضايا مفصلية بالنسبة لكل واحدة من المجموعات القومية على انفراد. ستطوّر الدورة أدوات لقراءة نقدية لنصوص ولظواهر اجتماعية حالية.
تقوم الدورة على أساس محاضرات وجاهية وحوارات مبنية بين طلبة وطالبات عرب ويهود ستكون في جزء منها ضمن مجموعات صغيرة او بصيغة "واحد على واحد" (ONE ON ONE). سيشمل الكورس على قسم عملي، مثل تحضير مشترك ليوم دراسي في كلية العلوم الاجتماعية. سيتلقى الطلبة خلال النصف الثاني من الفصل مرافقة ودعم من طاقم الدورة لتحضير القسم العملي والذي سيكون بمثابة المهمة التلخيصية.
ويكون اللقاء الشخصي بين الطلبة العرب واليهود خلال الدورة وفي اطار النشاط المشترك متسعا خصبا للتفكير السوسيولوجي والأنتروبولوجي في علاقات الأكثرية والأقلية في إسرائيل مع الربط بمواد القراءة والدراسة.
 

1041.3590.01 מדינת הלאום בעידן הגלובליזציה
מדינת-הלאום – יחידה טריטוריאלית ריכוזית הנשלטת בשם "רצון העם" – היא דפוס הארגון הפוליטי הדומיננטי בעולם של ימינו. לא נוכל למצוא פיסת אדמה על כדור הארץ – אפילו הצחיחה והנידחת ביותר – שאין מדינה אשר תובעת עליה בעלות. בדומה לכך, כמעט כל אדם בעולם "שייך" למדינה כלשהי ותלוי בה באופן מוחלט לצורך מימוש זכויותיו. בשני העשורים האחרונים, סדר זה מאותגר על ידי הגלובליזציה, אשר מעמיקה ומרחיבה את קשרי-הגומלין בין מדינות וחברות שונות. האם הגלובליזציה מבטאת את קץ ההגמוניה של מדינת-הלאום או דווקא את התחזקותה? כיצד מוסד המדינה משנה צורה כדי להתאים עצמו לסדר החדש? במסגרת הקורס, נסקור את התגבשותה ותמורותיה של מדינת-הלאום, תוך שימת דגש על שלושה ממדים עיקריים: גזע ואתניות, אזרחות והגירה.

 

1041.3586.01 מי מפחד מהאחר? עמדות כלפי קבוצות מיעוט
הקורס מציע מסגרת תיאורטית ומושגית להבנת אנטגוניזם כלפי קבוצות מיעוט ועמדות שליליות כלפי קבוצות "אחר" (מיעוטים אתניים, מהגרי עבודה, מבקשי מקלט). במהלך הקורס נסקור מגוון תיאוריות במדעי החברה אשר עוסקות בדעות קדומות כלפי מיעוטים אתניים וגזעיים ונדון במחקרים אחרונים בנושא. מטרת הקורס היא להקנות כלים אנליטיים להבנה וניתוח של תהליכים חברתיים הקשורים באפליה והדרה חברתית של קבוצות מיעוט. 

 

1041.3580.01 סוציולוגיה של חציית גבול
הקורס יעסוק במושג הגבול על היבטיו השונים  בסוציולוגיה בת זמננו ובפרקטיקה של חציית גבול. בין השאר יידונו ממדיו השונים של מושג הגבול (סימבוליים, מבניים, מרחביים, אתניים, לאומיים וכד'), האופן בו הם מסומנים בחיי היום יום, והאסטרטגיות המשמשות את השחקנים החברתיים בגוון התופעות של חציית גבול.
סוגיות אלה ואחרות ייבחנו לאור גישות נבחרות בסוציולוגיה פרגמטיסטית ובסוציולוגיה של התרבות תוך התייחסות לעבודותיהם של למונט, סווידלר, בורדייה, בולטנסקי, לאטור, גופמן ואחרים.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף