תיאור הקורסים

החוג לסוציולוגיה

תואר שני

1041.3823.01 אתנוגרפיה של מדינה
שאלות על מדינה נוגעות בשאלות יסוד של אנתרופולוגיה על תרבות, כוח, קבוצה, משמעות וסובייקטיביות. הפריחה הנוכחית בעיסוק המחקרי במדינה - דווקא במציאות שבה כוחות הגלובליזציה פועלים מעליה, מתחתיה ולצידה - מלמדת על הערך המוסף הייחודי שבהתבוננות על המדינה מלמטה. זוהי נקודת המוצא של הסמינר, וממנה נפנה לדיונים אנליטיים, אמפיריים ומתודולוגיים על נוכחותה המפושטת, השגורה, השקופה לעיתים, של 'המדינה' בחיי בני אדם: על מרקמי יומיום ורגעים בנאליים (המפגש עם השוטר הקונס אותנו ברחוב או עם הביורוקרט המחתים את הדרכון), על רגולציות וקטגוריות ממשלתיות שמעצבות חוויות וביוגרפיות (בהיותנו 'תלמידים', 'בני משפחה', 'אזרחים', 'מובטלים', או 'שוהים בלתי חוקיים'), על השחקנים המדברים 'בשם המדינה' ועל אלו החיים בשוליה. נקרא מחקרים אתנוגרפיים על זירות ורגעים שבהם המדינה מקבלת (או מאבדת) ממשות ומשמעות וכוח: מוסדות ומנגנונים ביורוקרטיים, ריטואלים לאומיים, אתרי גבול, פרוצדורות חקיקה, מדע לאומי ועוד. מרבית העבודות שנקרא אינן עוסקות במדינה בהקשר הישראלי והן ישמשו עוגן לדיונים ולכתיבת עבודות סמינר על זירות מקומיות מגוונות. דוגמאות לזירות שכאלו הן המחאה החברתית, המאבק נגד חיסונים, שדה הדיור הציבורי, לגליזציה של קנאביס, השיח על החזרת גלעד שליט, בידוק בטחוני, מחסום ווטש וגיוס חרדים. חובות הסמינר: נוכחות, קריאה שוטפת והשתתפות פעילה, רפרט וכתיבת עבודה מחקרית.

 

1041.3821.01 הפרדה ושילוב בין ערבים ליהודים במערכת החינוך
בישראל קיימת הפרדה עמוקה בין ערבים ליהודים. ההפרדה בולטת במיוחד באזורי מגורים, בקשרים חברתיים ובמערכת החינוך. על רקע ההפרדה הרווחת, ניתן למצוא גם יוצאים מן הכלל של אינטגרציה בין הקבוצות, בין אם רצונית או נסיבתית. בולטת במיוחד תופעת היישובים המעורבים בהם גרים תושבים משתי הקבוצות. מספר היישובים המעורבים גדל עם השנים ככל שאוכלוסייה ערבית עוברת להתגורר ביישובים יהודיים. במקביל, וכחלק מתהליך זה, גדל מספר התלמידים הערבים הלומדים בבתי ספר עבריים. מספר בתי הספר בהם לומדים תלמידים יהודים וערבים זה לצד זה עומד על כ-40 (לא כולל בתי ספר של החינוך המיוחד). מיעוטם הם בתי ספר דו-לשוניים ורב-תרבותיים השואפים לקדם שילוב שוויוני בין הקבוצות, אך רובם הם בתי ספר עבריים-יהודיים הנאלצים לקבל תלמידים ערבים המתגוררים באזורי הרישום שלהם. במהלך הסמינר נחקור את היקף השילוב בין יהודים לערבים בבתי ספר, נעמוד על ההבדלים בין בתי ספר ובין רבדים חברתיים באופי השילוב, וננסה להבין מה הם הגורמים המשפיעים על מידת השילוב ואופיו. המחקר ישלב בין שיטות מחקר כמותיות ואיכותיות.
דרישות קדם: קורסי יסוד בריבוד ו/או סוציולוגיה של החינוך וידע בשיטות כמותיות.

 

1041.4480.01 כתיבה, ייצוג והדילמה הפוסט מודרנית באנתרופולוגיה
מהרבע האחרון של המאה ה-20 עסוקה האנתרופולוגיה במה שמכונה לעתים 'משבר הייצוג'. עיקרו - בדיקה מחדש של הנחות יסוד, פרקטיקות מובילות ופרדיגמות תאורטיות. הקורס מתחקה אחר השורשים האינטלקטואליים, האפיסטמולוגיים, הפוליטיים והאתיים של התהליך ומאפיין פתרונות אפשריים למלכוד השתיקה הפוסט-מודרנית. המפגש השבועי העיקרי של הסמינר יתקיים בימי ראשון בין 17:00 ל-20:00. בנוסף, מדי שבוע יתקיים מפגש אישי בין המרצה לבין אחד מהמשתתפים בסמינר, בשעה שתיקבע ביניהם, לדיון בתכני הקורס, ברפראט שמגיש התלמיד ובהכנות למטלת סיום הסמסטר.

 

1041.4523.01 מדינת הרווחה ואי שוויון מגדרי
העלייה הדרמטית בהשתלבותן של נשים בספירה הציבורית לא הולידה עליה מקבילה בהשתלבותם של גברים בספירה הביתית. שינוי לא שוויוני זה חידד את הצורך במדיניות שתסייע לנשים לשלב בין הספירה הציבורית והפרטית, והעלה את ההתעניינות המחקרית בהשלכות מדיניות זו על אי השוויון בין נשים וגברים. בסמינר זה נביט על פעולות מדינת הרווחה בעיניים "מגדריות", ננסה להבין באיזה אופן פועלים תהליכים כלכליים ומוסדות חברתיים על אי השוויון המגדרי, ואת הדרך בה הם מעצבים את אופיו.

 

1041.4536.01 סמינר מחקר: סוציולוגיה ציבורית - סוגיות בריבוד ואי שוויון
הגישה של סוציולוגיה ציבורית מטרתה להגדיר, לקדם ולהעשיר את הדיון הציבורי לגבי נושאים שאיתם מתמודדת החברה, ואי השוויון החברתי-כלכלי ההולך וגדל בעשורים האחרונים הוא אחד מהם. הסמינר יספק מסגרת תומכת ומעשירה לסטודנטים הרוצים לחקור נושאים שונים הקשורים לריבוד ואי שוויון בהקשר של רמת השכלה ותחום לימודים.
דרישות הקורס: נוכחות חובה בכיתה, ניתוח מאמר, והצגה בכיתה של נושא ושל הצעת מחקר.
דרישות קדם: ציון 85 בקורס תיאוריות בריבוד ואי שוויון וציון 85 בקורס רגרסיה לינארית.
העבודה הסמינריונית: תתבסס על מחקר כמותי של נתונים הסקר החברתי האירופאי (ESS) 
 

1041.4539.01 סוציולוגיה של פלסטינה-א"י 1918-1948
הסמינר משלב סוציולוגיה והיסטוריה ונועד להקנות לתלמידים תשתית היסטורית להבנת התקופה המנדטורית. תלמידים יתבקשו לקרוא ולהציג עבודות סוציולוגיות רלבנטיות בתחומים שונים: המדינה הקולוניאלית, שוק העבודה, שוק הקרקעות, יחסי יהודים-ערבים, התפתחויות אורבניות והגירה. כמו כן יתבקשו התלמידים להציג מתווים לעבודה מחקרית בהיקף סמינר ולהגיש עבודת סמינר.

 

1041.4553.01 קפיטליזם - חזון ומציאות
בחלקו הראשון של הסמינר נדון במונח 'קפיטליזם' ובהתפתחותו החל ממשנתו של אדם סמית, דרך כתביו של מילטון פרידמן, ועד מדיניותו הכלכלית של בנימין נתניהו. על בסיס דיון תיאורטי זה נחקור, בחלקו השני של הסמינר, את המציאות הכלכלית בישראל והשלכותיה הריבודיות. חלק זה יוקדש לעבודה אישית, ויכלול ניתוח של קובצי נתונים קיימים.
​תנאי מוקדם להשתתפות בסמינר ציון85  ומעלה בקורס "שיטות מחקר כמותיות".   

 

1041.4562.01 פרקטיקום: אי שוויון וצדק חלוקתי
מטרת הפרקטיקום להקנות לסטודנטים מיומנויות בניתוח אי שוויון חברתי בישראל ובעולם שיאפשרו להם להשתלב במכוני מחקר ובמגוון תפקידים במגזר הפרטי והציבורי. בסמסטר א' יתקיים דיון על ההבדלים בין מחקר אקדמי לבין מחקר יישומי תוך ניתוח מאמרים ודוחות מדיניות, כשבסופו יתבקשו הסטודנטים להציג שאלת מחקר בתחום האי-שוויון ולאתר נתונים אמפיריים שיאפשרו לענות עליה. סמסטר ב' יוקדש ברובו לפגישות אישיות עם מרצי הקורס וכתיבת דו"ח מחקר שיוצג בסיומו. במהלך הקורס יתוודעו הסטודנטים לסקרים ומאגרי נתונים בתחומים שונים (כגון הגירה, שוק העבודה, חינוך, בריאות, עמדות וזהות לאומית) שיסייעו בהכנת דו"ח המחקר.
השנה יתמקד הפרקטיקום בנושאים הבאים: אי שוויון בבריאות ובין קבוצות מיעוט\מהגרים.

 

 1041.4560.01 פרקטיקום: אנתרופולוגיה חברתית-תרבותית
הפרקטיקום הוא קורס שנתי המהווה את אחד מעמודי התווך של המסלול באנתרופולוגיה חברתית ותרבותית. הפרקטיקום בנוי כמהלך מקדים המוביל אל עבודת השדה שאותה נדרשים תלמידי ותלמידות המסלול לבצע במהלך התואר, אם לצורך כתיבת תזה או לצורך כתיבת עבודה סמינרית. הפרקטיקום, שייבנה כערוץ לשיחה מתמשכת בין תלמידים למורים ובין תלמידים לבין עצמם בכל הנוגע לפרקטיקות המחקר האתנוגרפי ואתגריו, יכלול קריאת ספרות אנתרופולוגית והיכרות עם אנתרופולוגים ותיקים שיוזמנו למפגשי אורח. בשלב הראשון, הקורס ילווה את הסטודנטים בתהליכי בחירת שדה המחקר, ההכנות לקראת הכניסה לשדה וההבשלה לקראת עבודה פרטנית עם מנחה וגיבוש שאלות מחקר. בשלב שני יעסוק הפרקטיקום, על בסיס חומרים שיביאו המשתתפים עצמם, בהתמודדויות הכרוכות בעצם הכניסה לשדה ובביצוע הצעדים הראשונים בו, כולל התוויית גבולותיו, יצירת קשרים וניהול משא ומתן על טיבם. בשלב השלישי יציע הפרקטיקום מסגרת לעיבוד חומרים, שאלות ודילמות העולים במהלך עבודת השדה. בתום ההשתתפות בפרקטיקום, יהיו מוכנים המשתתפים והמשתתפות בו להתקדם לשלב הבא – השתתפות בסדנת כתיבת התזה במהלך שנת הלימודים השנייה שלהם בתכנית המ.א.

 

1041.4526.01 פרקטיקום: ארגונים וארגוני שינוי חברתי
מטרת הפרקטיקום להקנות לתלמידים כלים להבנת הקשר בין הידע האקדמי לבין התנסות ופעילות בשדה. משך הקורס שני סמסטרים (סמסטר א' ו-ב' של שנת הלימודים הראשונה). הסמסטר הראשון יוקדש להיכרות ראשונית עם ארגונים בולטים לשינוי חברתי ועם פעילות חברתית של ארגונים עסקיים ולדיון במגמות סוציולוגיות עכשוויות בשדה הארגוני. בסמסטר הראשון יתקיימו מפגשים בכיתה. בסמסטר השני ללימודים, תלמידי הפרקטיקום יידרשו להשתלב בארגון (עסקי או ארגון לשינוי חברתי) ולבצע בו מחקר על התערבות חברתית. המחקר יכלול תיאור סוציולוגי של השדה והצעת תכנית התערבות. הצעת המחקר (כחמישה עמודים) תוגש למנחים לא יאוחר מסוף חופשת הפסח בסמסטר הלימודים השני. עבודת השטח תונחה על ידי מורי הסמינר בשיתוף עם נציגי הארגונים בהם יעבדו התלמידים. דו"ח המחקר (בהיקף של כ-25 עמודים) מהווה פרויקט גמר במסלול. הוא יוגש למנחים עד תחילת הסמסטר השלישי ללימודים. הציון בפרקטיקום ייקבע על סמך שקלול ציון פרויקט הגמר, הערכת עבודת השדה והתרומה לדיונים בסמינר.

1041.4561.01 פרקטיקום: מחקר וביקורת בסוציולוגיה
מטרת הסדנה היא לסייע לתלמידי מחקר לפתח מיומנויות מקצועיות בשדה המחקר האקדמי במטרה לגשר על הפער הכרוך במעבר בין הדרישות המקובלות מסטודנט לבין נורמות העבודה והציפיות מחוקר ואיש אקדמיה. הקורס יעסוק בניתוח מאמרים בסגנונות שונים, ובתירגול של כתיבה עצמאית. התלמידים יתבקשו להציג את עבודתם האישית בכיתה, ולהתייחס לעבודות עמיתיהם.

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף