תיאור הקורסים
מדיניות ציבורית
התכנית לניהול סכסוכים וגישור ע"ש אוונס
תואר שני
1054.4426.01 הסכסוך כדרך חיים בישראל: חמשה סכסוכים מרכזיים בחברה הישראלית
הקורס יעסוק בסכסוכים מרכזיים בחברה הישראלית, הרקע להם, הקשרים ביניהם וכיצד הם כרוכים זה בזה. נבחן את האופן בו הסכסוכים משפיעים על חיי היום-יום בחברה הישראלית ולמעשה מכתיבים חלק משמעותי מהתנהלותה. בניסיון להבין את החברה הישראלית כחברה החיה בסכסוכים מתמידים, נבחן כיצד תיאוריות שונות מתחומי חקר הסכסוכים, הפסיכולוגיה החברתית, הסוציולוגיה ומדעי המדינה, מסבירות את התנהלות הקבוצות השונות בחברה, ואת התנהלות החברה הישראלית בכלל. הסטודנטים יידרשו להגיב בכתב לחומר הקריאה, לכתוב עבודה מסכמת על סכסוך כלשהו בחברה הישראלית לפי בחירתם, ולהציג עבודה זו בכיתה.
1054.4218.01 העימות: פונדמנטליזם דתי מול הדמוקרטיות - אתגר הגישור – פרופ' יהושע גתי
הפונדמנטליזם הדתי המלווה בטרור מיליטנטי הוא מסימני התקופה. בעקבות האביב הערבי פרצו קבוצות מיליטנטיות בעלות צביון עממי לאומי דתי. הפונדמנטליזם מבקש למחוק את דפוסי החברה המודרנית . נעמוד על השורשים האידיאולוגיים דתיים של הפונדמנטליזם.
מהו הפונדמנטליזם? מדוע הוא מיליטנטי? מה הביא לצמיחתו? מהו ליברליזם על שורשיו התרבותיים והפילוסופיים?
נעסוק בפונדמנטליזם המשיחי היהודי ישראלי, הפונדמנטליזם האסלאמי והנוצרי פרוטסטנטי.
הסמינר גם חוקר ניסיונות לשיח בין הפונדמנטליזם למערכים דמוקרטיים, ויתווה מודלים גישורים אפשריים.
1054.4204.01 סכסוכים לאומיים ובינלאומיים - ד"ר אלון ליאל
סמינר על סכסוכים בינלאומיים אשר ינתח לעומק סדרה נבחרת של סכסוכים בינלאומיים ובהם הסכסוך הישראלי-פלשתיני, הסכסוך הישראלי-סורי, הסכסוך הדרום-אפריקני, הסכסוך התורכי-כורדי, הסכסוך בקפריסין, הסכסוך באירלנד וסכסוכים נוספים מרחבי העולם. הסמינר יחל בהצגת מסגרת תיאורטית אשר יבחן את תפקידה של הדיפלומטיה הפורמאלית והבלתי פורמאלית בישוב סכסוכים, ויסתיים בניתוח ההישגים של ועדות האמת והפיוס שפעלו במקומות שונים בעולם, חלקם בהצלחה בלתי מבוטלת.
1054.4209.01 בניית הסכמות והנחיית קבוצות לאפקטיביות בארגונים - ד"ר יובל קליש
סמינריון מתקדם זה נועד ללמד סדרה של כלים המשמשים ליישוב סכסוכים ארגוניים. יוצגו טכניקות להערכת סכסוך, להנחיית קבוצות לאפקטיביות ולבניית הסכמות בארגונים. הבסיס התיאורטי ישולב בתרגול מעשי.
1054.5000.01 סכסוכים בסביבה
הסביבה היא מושא לסכסוכים רבים בשני תחומים עיקריים: יחסי אדם טבע, ויחסי חברה משאבים. מקור חלק מהקונפליקטים הסביבתיים הוא בחוסר הסכמה "פשוט", שמבוסס על אינטרסים שונים של צדדים שונים, לגבי מיקום שימוש קרקע או לגבי אופן ניצולו של משאב סביבתי. קונפליקטים אחרים מעמתים תפיסות עולם שונות, שעליהן קשה מאוד לגשר. מטרת הסמינר לדון בסוגים, מקורות והיבטים של קונפליקטים סביבתיים מגוונים בקנה מידה עירוני, לאומי ובינלאומי. קונפליקטים אלה ינותחו ויסווגו באמצעות ההבחנה בין דיון, התנצחות ומחלוקת, ובאמצעות היכרות עם מושגים בסיסיים מהדיון הסביבתי, עם דגש על קונפליקטים ומחלוקות שהתקיימו בישראל, או שהיה להם היבט מקומי-ישראל.
1054.4424.01 יישוב סכסוכים ביהדות – ד"ר מיכאל רוטנברג
בקורס נבחן את הגישות היהודיות לפשרה וליישוב סכסוכים שלא בדרך ההכרעה, במישור התיאורטי ובמישור הריאלי. נשאל האם ישנו ייחוד לגישה או לגישות היהודיות ליישוב סכסוכים, לעומת גישות אחרות, ואם כן – ממה הוא נובע ובמה הוא מתבטא. בחלק התיאורטי נבחן את הנושא לאורך - מהמקרא, דרך ספרות התנאים והאמוראים, ועד להגות המודרנית, ולרוחב - משלום בית וסכסוכי שכנים, ועד למחלוקות כיתתיות ולמלחמות בינלאומיות. בחלק הריאלי של הקורס נבחן מקצת מן המחלוקות וסכסוכים שהתקיימו בעבר, ומתקיימים בהווה, בעולם היהודי, ממחלוקת בית שמאי ובית הלל, צדוקים ופרושים, ועד למחלוקות שבין חסידים ומתנגדים, אשכנזים וספרדים, דתיים וחילוניים, אורתודוכסים ושאינם אורתודוכסים, ואף יהודים ונוצרים או ישראלים וערבים. העיסוק בנושאים אלו יהיה מלווה בקריאה צמודה של טקסטים מן המקורות היהודיים, תוך השוואה זהירה למודלים עכשוויים בתחום זה.
1054.4214.01 המשפחה, סכסוכים במשפחה ויישובם - ד"ר חנן גולדשמיט
בבסיס הסמינריון הבנה טובה יותר של תהליך המשא ומתן והגישור בסכסוכים משפחתיים בכלל, וסכסוכים על רקע גירושין, בפרט. ההנחה כי תהליך הגישור מוכר למשתתפים, והניסיון הוא לבדוק את התרומה הייחודית שלו ביישוב סכסוכים במשפחה. נבדוק את החיבור בין פסיכולוגיה ומשפט – הקשרים שבסיסן אהבה בין ילדים והורים, בין בני זוג, בין אחים, כאשר הם עומדים בפני משבר, שבו מאבק קשה בין הצדדים, והוא בצילו של חוק ופסיקה.
ההכרה של סכסוכי המשפחה תיעשה הן על ידי השתתפות בסימולציות בכיתה, והן בדיונים על מקרים משפטיים שהגיעו לבית המשפט. הסטודנטים חייבים להשתתף בכל השיעורים. אדגיש כי הדרישה העיקרית בסמינר היא להכנה בבית ולהשתתפות אקטיבית בכיתה.
1054.4234.01 הסכסוך הישראלי-פלשתיני: עובדות, עמדות ופרספקטיבות - ד"ר נמרוד רוזלר
הסכסוך הישראלי-פלסטיני הינו מקרה מבחן מרתק המאפשר מחקר השוואתי של סכסוכים בין-קבוצתיים קשים ומתמשכים. בדומה לסכסוכים אחרים, לצדדים מטרות ואינטרסים סותרים בתחומים שונים כמו-גם היסטוריה של עוינות ואלימות. אך מכיוון שבני אדם יזמו אותו ומנסים לפתור אותו, יש צורך לבחון היבטים פסיכולוגיים, חברתיים ותרבותיים של הסכסוך כדי להבין את הדינמיקות והכוחות העוצמתיים שמשמרים ומלבים אותו. בקורס נלמד את מקורותיו ההיסטוריים ואת האירועים המרכזיים שהתרחשו במהלך הסכסוך, לצד בחינת ההבנייה החברתית והתרבותית שלו וניתוח מקומו של הסכסוך בזהותה של החברה הישראלית. נכיר מסגרות תיאורטיות להבנת סכסוכים עיקשים וניישם אותם על נושאים וסוגיות שונות בסכסוך הישראלי-פלסטיני באמצעות חומרים מגוונים, דיונים בכיתה, ומצגות של הסטודנטים.