תיאור הקורסים
מדיניות ציבורית
התכנית לניהול סכסוכים וגישור ע"ש אוונס
תואר שני
1054.4213.01 סכסוכים בקהילה ויישובם – ד"ר עידית בליט-כהן
הקורס יפגיש את הסטודנטים עם תיאוריות ומושגים בנושאי קהילה, הבהרת המושג, תיאור וניתוח סוגי קהילות תוך דגש על הבנת חשיבות הקהילה בחייהם של אנשים ומקומן של קהילות בעידן הנוכחי. בנוסף, הקורס יתייחס לסכסוכים בין קהילות שונות, בין קבוצות אינטרס שונות בתוך הקהילה, ובין קהילות לבין גורמים אחרים כגון, ארגונים ממסדיים, גופים חוץ ממסדיים ועוד.
בקורס יידונו דרכים שונות להתמודדות וייבחנו אסטרטגיות וטקטיקות ליישוב סכסוכים בהקשר הקהילתי. הקורס יסתמך על ספרות עדכנית ורלוונטית וכן, על אירועים קונקרטיים מהמציאות הישראלית.
1054.4219.01 יישוב סכסוכים בעולם העבודה - גב' אסתר נבון
מטרת הקורס להקנות ידע תאורטי ומעשי על דרכי יישוב סכסוכים בעולם העבודה. דגש מיוחד ינתן לגישור כדרך אלטרנטיבית לפתרון מחלוקות בהסכמה בתחום העבודה הן במסגרת הארגון בתחום משאבי אנוש והן במסגרת בית הדין לעבודה.
ביו נושאי הקורס- סוגי סכסוכים בעולם העבודה, התפתחות דרכי יישוב סכסוכים בעבודה בארץ ובעולם, משפט העבודה בישראל - קיבוצי ואינדבידואלי, שימוש בחוקי עבודה בהליכי הגישור, מאפייני הגישור בעולם העבודה.
שיטת ההוראה - הרצאות פרונטליות, ניתוח אירועים בתחום משאבי אנוש סימולציות גישוריות במקרי אמת מבית הדין לעבודה (דרישת קדם – קורס גישור).
1054.4227.01 מנהיגות, פסיכולוגיה ופתרון סכסוכים - ד"ר אריה גרוניק
הקורס נועד להפגיש את המשתתפים בו עם המאפיינים התיאורטיים, כמו גם המעשיים של שילוש לא קדוש זה: מחד - מהי מנהיגות בינלאומית ומהן סגנונותיה. מאידך - מהן התיאוריות הרווחות לניתוח אישיותם של מנהיגים בזירה העולמית, ולבסוף ינסה הקורס לשלב בין מרכיבים אלה ולבדוק איך מצבים נתונים ואילוצים פסיכולוגיים משפיעים על תהליך קבלת ההחלטות - בסוגיה של פתרון סכסוכים - במסגרות של סגנונות דיפלומטיים שונים.
1054.4230.01 צדק מאחה - עו"ד ענת פרקש
צדק מאחה הוא תפיסת עולם חברתית המציעה להתמודד עם פשיעה בדרך השונה מזו המקובלת בהליך הפלילי. הצדק המאחה רואה במעשה הפלילי מעשה הגורם בראש ובראשונה לפגיעות באנשים וביחסי הגומלין ביניהם ולא רק הפרה של החוק הפלילי. לכן הוא מציע תגובה למעשה הפלילי שמטרתה איחוי מיטבי של הפגיעות (האישיות והחברתיות). הצדק המאחה מיושם באמצעות תהליכים רצוניים ומובנים המאפשרים לאנשים ולקהילות שנפגעו והושפעו מן המעשה הפלילי ולמי שבהתנהגותו פגע בהם - מבצע העבירה, נפגע העבירה, תומכיהם וחברי קהילה נוספים - לקבוע באמצעות שיח משתף ביניהם מהם ממדי האיחוי החשובים להם. תהליכים אלה, מונחים על ידי איש מקצוע שהוכשר לכך באופן ייחודי - מנחה תהליכי צדק מאחה. הם עשויים לשמש כחלופה להליך הפלילי או להיות משולבים במסגרתו כמשלימים לו, משום שביכולתם לתת - בדרכם הייחודית - מענה גם למטרות הענישה במשפט הפלילי.
בקורס ייחשפו הסטודנטים לתפיסת העולם שבבסיס הצדק המאחה, יכירו את ההיבטים התיאורטיים והפרקטיים של הצדק המאחה ובמה הוא נבדל מגישת הענישה המקובלת במשפט הפלילי ומגישות אחרות העוסקות ביישוב קונפליקטים בהסכמה. כמו כן יכירו הסטודנטים את האפשרויות לשילוב פרקטיקה של צדק מאחה במשפט הפלילי תוך התייחסות לממצאים של מחקרי הערכה בנושא ולתמונת המצב בישראל .
1054.4232.01 המשפחה כמערכת והפוליטיקה של המשפחה - ד"ר נגה נברו רובינשטיין
בכדי להבין לעומק את הפוליטיקה של המשפחה יש צורך להבין את מושגי היסוד של החשיבה המערכתית (systemic thinking) ועקרונותיה. אלה חשובים להבנת הכללים והתהליכים של כל מערכת אנושית, במיוחד כאשר נדרשים לבעיה של יישוב סכסוכים. המשפחה היא המקום הראשון בו אנו נתקלים בקונפליקטים ולומדים על דרכי יישוב סכסוכים בין אנשים קרובים, בעלי דרגות סמכות שונות, בגילאים ומגדרים שונים, ולרוב אף בעלי היסטוריה, תרבות שונים, וסגנונות תקשורת שונים. על כן המשפחה מהווה כר פורה ומרתק ללמידה מבפנים ומבחוץ.
בקורס נבחן גם את מקומו של המושג "משפחה נורמטיבית" על רקע המגוון הרחב של סוגי משפחות בנות זמנינו, תוך התייחסות לסוגיות הייחודיות הנובעות מהם וההשלכות שלהן לפרט ולחברה.
הקורס יכלול: הרצאות, סימולציות של מצבים, דיונים, קטעי וידיאו ושיתוף אישי.
1054.4237.01 היבטים במשפט הציבורי, הפרטי והעבודה – ד"ר לילך ליטור
הקורס יעסוק בנושאים שונים מהמשפט החוקתי והמנהלי, המשפט הפרטי ודיני העבודה . בקורס יידונו סוגיות מהמשפט הציבורי וביניהן –המבנה החוקתי, המהפכה החוקתית, פרשנות תכליתית, פירמידת הנורמות והאפשרות לביקורת שיפוטית, וזכויות יסוד מרכזיות. בקורס יידונו סוגיות מהמשפט הפרטי ומשפט העבודה וביניהן – סוגיות בדיני חוזים ובדיני נזיקין, סכסוכי עבודה קיבוציים ודרכים ליישובם, עילות השביתה ודיני שביתה, חוקי מגן, שוויון הזדמנויות בעבודה, סוגיות בסכסוכי עבודה במישור האינדיבידואלי.
1054.4240.01 יישוב סכסוכים במגדר - ד"ר נמרוד רוזלר
חוקרים, פעילות חברתיות וקובעי מדיניות הופכים/ות בעשורים האחרונים מודעות/ים יותר ויותר להבדלים בתפקיד ובחוויה של נשים וגברים בתוך שלבים שונים של סכסוכים. המושג מגדר הולך מעבר להבדלים הביולוגיים, ומתייחס לציפיות החברתיות והתרבותיות השונות מגברים ומנשים. מטרתו של הקורס הנוכחי לבחון את ההיבט המגדרי של סכסוכים – מהרמה הבינאישית ועד לרמה הבינלאומית – וכיצד הדבר משתקף במחקר האקדמי בתחום. בחלקו הראשון של הקורס, נערוך היכרות עם תיאוריות בסיסיות בתחום של מגדר, ונבחן את מקומן של תיאוריות מגדר בתוך התחום של סכסוכים בכלל וסכסוכים אלימים בפרט. לאחר מכן נבחן היבטים מגדריים בתוך נושאים הקשורים לניהול ויישוב סכסוכים, דוגמת השערת "השלום הנשי", משא ומתן, מנהיגות ושמירת שלום. לצד לימוד תיאוריות בתחום, נבחן את ההיבט המגדרי במקרי מבחן לפי בחירת הסטודנטיות/ים.
1054.4239.01 סוגיות תאורטיות ומעשיות בניהול סכסוכים בינלאומיים – פרופ' ניצה נחמיאס
התחום של ניהול סכסוכים שואב ומשתמש בתפישות ותאוריות מתחומי הסוציולוגיה, פסיכולוגיה ומדע המדינה. המחקר בניהול סכסוכים מתמקד בהבנת המקורות והגורמים לסכסוכים בינלאומיים; תהליכים חברתיים הגורמים לסכסוכים; תהליכים פוליטיים היוצרים או המסייעים לניהול הסכסוך; המקורות והגורמים לסכסוכים מתמשכים ; ושימוש באסטרטגיות וטקטיקות מדיניות וצבאיות בניהול וסיום סכסוכים. הנושאים המרכזיים של הקורס יהיו: תאוריות ותפישות בניהול סכסוכים, תהליכים פסיכולוגיים וחברתיים הגורמים לסכסוכים, דינמיקות קבוצתיות ויחסים בינאישיים הגורמים לסכסוכים, תהליכים חברתיים ופוליטיים המסייעים לניהול וסיום סכסוכים (תיווך, תמריצים חיוביים ושליליים), ניתוח מקרים שבהם ניהול הסכסוך ניכשל לעומת מקרים שבהם ניהול הסכסוך הצליח. הסקת מסקנות מניתוח האירועים יתבצע תוך שימוש בתאוריות ותפישות שנלמדו במהלך הקורס.
1054.4241.01 חשיבת ניהול משברים * - עו״ד נוי ארז
תחום ניהול המשברים חדש יחסית וצובר מודעות בשנים האחרונות בקרב עסקים רבים. הביקוש לפיתוח של גישה מקצועית בתחום מתעורר והולך וגובר. עד כה, המיקוד שם דגש על ההיבט התקשורתי והיחצ״ני של המשבר, אך ההיבט היותר חשוב הוא ההיבט האסטרטגי הרחב יותר.
הצורך בגישה מקצועית בקרב מקבלי ההחלטות גובר ככל שהמשבר משמעותי יותר לישות הרלוונטית ולשרידותה. כאשר אנו מנסים לנהל משבר מבלי לרכוש את המיומנויות הנדרשות, אנו מגבירים את החשיפה לסיכונים הן ברמה הגוף, והן ברמה האישית כמנהלים.
קורס זה ישים דגש על האתגרים המרכזיים שבניהול משברים – זיהוי (משבר להבדיל מבעיה), סיווג, התמודדות, כשירות ומתן מענה מהיר.
הקורס יעסוק בלימוד תפיסות הבסיס לניהול משברים כמו גם גישות מתקדמות וחדשניות בתחום. נושאי הלימוד המרכזיים הם: פיתוח "חשיבת ניהול משברים"- תפיסת משברים כתהליך רחב ומורכב, אשר גורמים רבים משפיעים עליו; אסטרטגיות ניהול משברים; מניעת משברים; ביצוע של הערכות מצב; הקניית כלים לניהול משבר ולמניעתו; שיפור היכולות האישיות של כל אחד מהמשתתפים במניעה ובניהול של משבר; נוהל ניהול משברים; למידה ממשברי עבר והתמודדות עם מצבי אי ודאות; היבטים ארגוניים ופנים ארגוניים; תכנית להמשכיות עסקית; חשיבות ממד הזמן; הכרזה על משבר; מדדי הצלחה; היבטים פסיכולוגיים ותקשורתיים; ניהול סיכונים ומיומנויות אישיות.
הקורס יכלול חלק אקטיבי במסגרתו ידרשו הסטודנטים לתרגל ניהול משברים, להתמודד עם חשיבת ניהול משברים ועם המודולות המועברות בקורס.
במהלך הקורס יתקיימו הרצאות אורח של מומחים שונים בעלי ניסיון בניהול משברים.
* משבר הוא אירוע או סדרת אירועים בלתי צפויים הגורמים לשיבוש דרסטי באורח החיים ויש בהם פוטנציאל נזק משמעותי על הארגון או הגוף הציבורי והמדינתי והם מאיימים עליהם. בהגדרה, משבר נמנה על משפחת הקונפליקטים המורכבים.