תיאור הקורסים
החוג לתקשורת
תואר ראשון
1085.2635.01 אוריינות חדשות
אוריינות חדשות היא היכולת לפתח מיומנויות של חשיבה ביקורתית כדי לנתח דיווחי חדשות ולהעריך את אמינותם, כוונתם והשפעתם.
האוריינות שואלת שאלות הנוגעות למה נמצא בטקסטים החדשות כמו גם מה לא נמצא. היא בוחנת מה עומד מאחורי הפקות תקשורת וכיצד כל אלה משפיעים על התוכן. ולכן הפיתוח של אוריינות חדשות הוא הכרחי לא רק עבור סטודנטים בעיתונאות ובתקשורת, אלא גם עבור אזרחים, אם ניקח בחשבון את החשיבות המכרעת של התקשורת בחברות שלנו. לאחר שננסה להגדיר את משימת העיתונאי, מטרותיה ואילוציה נבדוק גישות שונות להבנת החדשות תוך שימוש בכלים מתודולוגיים מגוונים ובכך ננתח עיתונות חדשותית כתובה ומשודרת כמו גם צילום חדשות וחדשות ברשת. נלמד להבין העיתונאים: השפעתם, אחריותם וכוחם.
1085.2637.01 פרקים בתולדות העיתונות
זהו קורס היסטורי, העוסק בתולדות העיתונות וכתבי-העת העבריים מאמצע המאה ה- 19, לאורך המאה ה- 20 ועד ראשית המאה ה- 21. הקורס מתמקד בעיתונים ובכתבי-העת בגולה ובארץ-ישראל בעיקר עד קום מדינת ישראל. הנחת-היסוד היא, שהכרת ההיסטוריה של העיתונות, יש בה חשיבות לעצמה, ובה בשעה מסייעת להבנת תהליכים והתפתחויות לא רק של העיתונות, אלא גם של החברה והתרבות העברית בהווה. הקורס יעסוק במִבחר נושאים מגוונים מתחום העיתונות וכתבי העת, מתוך הדגשה של הפן הספרותי שלהם. בין הנושאים: אופי העיתונים הראשונים ומגמותיהם; חשיבותה של העיתונות לדורותיה; מַפַּת העיתונות; משמעות שמות העיתונים; חוקי הז'אנר של המאניפסט; מדיניות עריכה; אישיותו של העורך; חבורת המשתתפים; קשר עם קהל הקוראים; התקבלות; מימוּן, פִּרסום, הפצה. עוד יעסוק הקורס בשאלות כגון: אילוצים פוליטיים, חברתיים, כלכליים ואישיים; כתבי עת בנושאים שונים המיועדים לאוכלוסיות מסוּיָמות; שלבי יִסוּדוֹ של עיתון/כתב-עת חדש; עיתונים וכתבי-עת היום. במידת האפשר תתקיים פגישה עם עורך. כל נושא יתואר על רקע זמנו ומקומו. ההיכרות עם העיתונים וכתבי העת תיעשה בשתי דרכים: האחת – באמצעות אתר העיתונות העברית ההיסטורית באינטרנט. השנייה – מגע ישיר עם העיתונים וכתבי העת בספריות ובארכיונים. הקורס יַפנֶה את תשומת הלב לספרים, למחקרים, לזיכרונות ולספרי היעץ בנושא, וידריך כיצד להגיע אליהם ולהסתייע בהם. כל זאת בנוסף על החומר המצוי באתרי האינטרנט השונים ובמיוחד בוויקיפדיה. הנוכחות בקורס חובה. הקורס מחייב עבודת תרגיל במקום בחינה, המבוססת גם על עבודה בספרייה.
1085.2648.01 דור הרשת
הקורס מתמקד בצעירים שנולדו בין 1980-1995, הדור הראשון של ילידים דיגיטליים. מארק פרנסקי טבע את המונח "ילידים דיגיטליים" ב-2001 אשר מתייחס לצעירים שנולדו אחרי 1980 כשטכנולוגיות חברתיות הופיעו לראשונה ברשת ודוברים את השפה הדיגיטלית בצורה שוטפת ורהוטה כמו היתה שפת אימם. הקורס יציג היבטים תאורטיים, אמפיריים ויישומיים שבוחנים ילידים דיגיטלים ממגוון זוויות כמו מולטיטסקינג, פרטיות, פירטיות, פעילות חברתית ופוליטית ולמידה בעידן הדיגיטלי. הקורס מתבסס על למידה פעילה וחוויתית באמצעות ניתוח של טקסטים דיגיטליים שיוצרים צעירים בארץ ובעולם. לצורך זאת ייבחנו טקסטים הלקוחים מאתרי רשתות חברתיות, בלוגים, משחקי מחשב ועולמות וירטואליים. ההרצאות מועברות באנגלית, אך את המטלות ניתן להגיש גם בעברית.
1085.2661.01 ניו מדיה: מתאוריה ליישום
הקורס נחלק לשני חלקים עיקריים. חלקו הראשון יתמקד בהצגה ודיון בתאוריות של מדיה חדשים בכיתה תוך יישומן על טקסטים דיגיטליים כמו בלוגים, אתרי רשתות חברתיות, סרטוני יוטיוב, משחקי מחשב ועולמות וירטואליים. בחלקו השני של הקורס הסטודנטים יבצעו פרויקט יישומי שיתבסס על אחת מבין התאוריות שנלמדו בחלקו הראשון של הקורס. הפרויקט יתבצע בשיתוף עם חברות טכנולוגיה דיגיטלית העוסקות בהיבטים שונים של התחום כמו משחקים, עולמות וירטואליים, שיווק, אתרי רשתות חברתיות, למידה וחיפוש מידע. על הסטודנטים להגיש בקורס עבודה אשר קושרת את הפרויקט היישומי לאחת מבין התאוריות בתחום של ניו מדיה ולהציג את הפרויקט שלהם במסגרת הכיתתית.
1085.3077.01 נושאים בפילוסופיה של התקשורת
בקורס זה נעסוק במספר סוגיות בפילוסופיה של התקשורת. בין השאלות שנדון בהן: מהי תקשורת? מה הם הקשרים בין תקשורת לבין מושגים כגון מחשבה ואינפורמציה? מה משותף לתהליכי תקשורת בעולם החי ובין בני אדם, ומה מייחד תקשורת לשונית? במהלך הקורס נקרא סדרה של טקסטים פילוסופיים העוסקים בנושאים אלה, וכן מאמרים מדיסציפלינות אחרות
קורסי בחירה מתכנית הלימודים הכלליים והבין תחומיים, הפקולטה למדעי הרוח
מספר המקומות בקורסים אלה מוגבל
תקצירי קורסים - יש לבדוק בידיעון הפקולטה למדעי הרוח
0662.2227.01 לאלוהים לחץ כאן: דת בעידן הדיגיטאלי והטכנולוגיה כדת מודרנית
0662.1137.01 מבוא לסוציולוגיה של הרשת: יחסים, רשתות חברתיות והון חברתי בעידן המידע
0662.3103.01 שיח דיגיטאלי: שפה, שיחה ואינטראקציה במדיה חדשים
0662.2125.01 רשתות חברתיות? צרכנים? אזרחים? חלומות שבורים באינטרנט
0662.2129.01 האנשים שעשו את האינטרנט: חוזים, הוזים ומהנדסים