תיאור הקורסים
החוג לסוציולוגיה
תואר שני
1041.3812.01 ארגונים ואי שוויון חברתי
הסמינר יפגיש שני תחומי מחקר: חקר ארגונים וחקר הריבוד החברתי, ויעסוק ביחסי הגומלין שלהם. הסמינר יעמוד על אפשרויות המפגש בין שני התחומים, תוך דגש על הסוגיות המרכזיות הנגזרות ממפגש זה ויבקש לעמוד על מקורות אי השוויון המעמדיים, המגדריים והאתניים/גזעיים של פערי שכר במקום העבודה.
1041.3798.01 בין האסתטי והפוליטי בחברה הפלסטינית: מבט אתנוגרפי
מטרת הסמינר היא לעקוב אחר יוצרים ספרותיים וחזותיים פלסטינים, בעודם מנווטים בין הפוליטי והאסתטי ובוחנים כיצד קטגוריות אלה מעצבות את האתיקה שלהם. התלמידים יחקרו באופן אתנוגרפי את האמנים ואת עבודותיהם במגוון סוגות (שירה, מחזאות, רומנים, נובלות, מסות וסרטי קולנוע), שנוצרו במולדתם של האמנים ובגלות. התלמידים ייפגשו עם האופן שבו האמנים מתעמתים עם פלסטין כמקור של זיכרון, עדות והתערבות, בעולם הנוטה לשכחה.
1041.4480.01 כתיבה, ייצוג והדילמה הפוסט-מודרנית באנתרופולוגיה
מהרבע האחרון של המאה ה-20 עסוקה האנתרופולוגיה במה שמכונה לעתים 'משבר הייצוג'. עיקרו - בדיקה מחדש של הנחות יסוד, פרקטיקות מובילות ופרדיגמות תאורטיות. הקורס מתחקה אחר השורשים האינטלקטואליים, האפיסטמולוגיים, הפוליטיים והאתיים של התהליך ומאפיין פתרונות אפשריים למלכוד השתיקה הפוסט-מודרנית. המפגש השבועי העיקרי של הסמינר יתקיים בימי ראשון בין 17:00 ל-20:00. בנוסף, מדי שבוע יתקיים מפגש אישי בין המרצה לבין אחד מהמשתתפים בסמינר, בשעה שתיקבע ביניהם, לדיון בתכני הקורס, ברפראט שמגיש התלמיד ובהכנות למטלת סיום הסמסטר.
1041.4554.01 סופרים עצמנו לדעת: כימות וידע חברתי
מהעריסה ועד הקבר, אנשים רבים בראשיתה של המאה ה-21 חיים בעולמות ממוספרים. תנאי החיים החברתיים מדומיינים דרך עולם מונחים מספרי (שבו מככבים "שיעורים", "אחוזים" ו"הפרשים") וקטגוריות הנוצרות בהכרח מתוך פרקטיקות של כימות. גם היחיד "לוקח בחשבון" ידע מספרי, והופך לעיתים לסך המדיד של ביצועים, עמדות פוליטיות, הרגלים ותאוות. ידע מספרי משמש שומרי סף ממסדיים, אדריכלי מדיניות ופוליטיקאים, ומתווך מערכות חברתיות הפועלות בחסות המדע, המדינה והחברה האזרחית. הסמינר יעסוק בפרספקטיבות היסטוריות, סוציולוגיות ואנתרופולוגיות על היחסים בין מה שנספר ומה שנחשב, ובין מי שסופר למי שסופרים (או "לא סופרים") אותו/ה, תוך התמקדות בהקשרים מגוונים של מפקדי אוכלוסין, שיחים דמוגרפיים, סקרי דעת קהל ושיחי זכויות אדם. בעבודת הסמינר הסטודנטים/ות יבחרו זירה (למשל, בעולם המדע/שיח הציבורי/שיח מנהלי) וינתחו את פרקטיקות הכימות והקטגוריזציה המתקיימות בה. הסמינר פונה לסטודנטים/ות בעלי אוריינטציה כמותית ואיכותית כאחד.
1041.4552.01 עיון במושג הליברליזם בתיאוריה ובפרקטיקה
הקורס יעסוק במקורותיו וגלגוליו של הליברליזם המערבי תוך התמקדות ביחסי הגומלין בין הגות ופילוסופיה פוליטית לבין הנחות יסוד תיאורטיות ואמפיריות בסוציולוגיה ובאנתרופולוגיה. דרישות הקורס: נוכחות והשתתפות מלאה, קריאה שוטפת והצגת רפרטים בכיתה – 30% עבודה סמינריונית – 70%.
1041.4551.01 קריאה בכתבי אלסדייר מקינטאייר
מטרת הסמינר היא לחקור את מידת הרלוונטיות והשימושיות של כתבי הפילוסוף אלסדייר מקינטאייר(MacIntyre) עבור ביקורת התרבות המודרנית במדעי החברה. כהוגה של הפוסט-נאורות, מקינטאייר דוחק בנו לדון בשאלה: כיצד ייראה מחקר חברתי המשוחרר מיהירותן של רציונליות ביורוקרטית, כלכלות ליברליות, אקולוגיות חילוניות וקוסמולוגיות קפיטליסטיות. קריאה זהירה של עבודותיו תסייע לתלמידים לבחון את מושגי המפתח של המחשבה החברתית (אתיקה, מסורת, נרטיב, רציונליות, פוליטיקה ועוד), ואת מידת הרלוונטיות שלהם לעבודות המחקר של התלמידים.
1041.4562.01 פרקטיקום: אי שוויון וצדק חלוקתי
במהלך הקורס סטודנטים ייחשפו ויתנסו בכל שלביה של עבודת המחקר הן במסגרת אקדמית והן מחוצה לה. בתחילת השנה סטודנטים יפגשו אם אנשי מקצוע שעוסקים במחקר חברתי במסגרות שונות. בהמשך הקורס, סטודנטים יבצעו פרויקט מחקר משותף, במהלכו יתנסו בכל צעדי המחקר, מבניית כלי מחקר, דרך איסוף הנתונים וניתוחם עד לכתיבת נייר עמדה.
יינתן בשנה"ל תשפ"ב.
1041.4560.01 פרקטיקום: אנתרופולוגיה חברתית-תרבותית
הפרקטיקום הוא סמינר שנתי המהווה את אחד מעמודי התווך של המסלול באנתרופולוגיה חברתית ותרבותית. הוא עוסק באתנוגרפיה כפרספקטיבה מחקרית וכז'אנר כתיבה. הפרקטיקום בנוי כמהלך מקדים המוביל אל עבודת השדה שאותה נדרשים תלמידי ותלמידות המסלול לבצע במהלך התואר, אם לצורך כתיבת תיזה או לצורך כתיבת עבודה סמינרית. הפרקטיקום ילווה את הסטודנטים בתהליכי בחירת שדה המחקר, ההכנות לקראת הכניסה לשדה, ההתמודדויות הכרוכות בעצם הכניסה לשדה ובכתיבה בשדה ועל בסיס החומרים המחקריים העולים במהלכו.
יינתן בשנה"ל תשפ"ב.
1041.4526.01 פרקטיקום: ארגונים וארגוני שינוי חברתי
מטרת הפרקטיקום להקנות לתלמידים כלים להבנת הקשר בין הידע האקדמי לבין התנסות ופעילות בשדה. משך הקורס שני סמסטרים (סמסטר א' ו-ב' של שנת הלימודים הראשונה). הסמסטר הראשון יוקדש להיכרות ראשונית עם ארגונים בולטים לשינוי חברתי ועם פעילות חברתית של ארגונים עסקיים ולדיון במגמות סוציולוגיות עכשוויות בשדה הארגוני. בסמסטר הראשון יתקיימו מפגשים בכיתה. בסמסטר השני ללימודים, תלמידי הפרקטיקום יידרשו להשתלב בארגון (עסקי או ארגון לשינוי חברתי) ולבצע בו מחקר על התערבות חברתית. המחקר יכלול תיאור סוציולוגי של השדה והצעת תכנית התערבות. הצעת המחקר (כחמישה עמודים) תוגש למנחים לא יאוחר מסוף חופשת הפסח בסמסטר הלימודים השני. עבודת השטח תונחה על ידי מורי הסמינר בשיתוף עם נציגי הארגונים בהם יעבדו התלמידים. דו"ח המחקר (בהיקף של כ-25 עמודים) מהווה פרויקט גמר במסלול. הוא יוגש למנחים עד תחילת הסמסטר השלישי ללימודים. הציון בפרקטיקום ייקבע על סמך שקלול ציון פרויקט הגמר, הערכת עבודת השדה והתרומה לדיונים בסמינר.