תיאור הקורסים

החוג לתקשורת ע"ש דן

תואר ראשון

1085.4441.01 הדרכת הדמיון: השפה כטכנולוגיית תקשורת
בקורס יוצגו עיקריה של תיאוריה חדשה של השפה, תיאוריה המבקשת לתאר את השפה כמערכת חברתית המאפשרת לדובריה להתגבר (במידות משתנות) על הפערים החווייתיים ביניהם, ולתקשר ביניהם חוויות בלי לחוות אותן ביחד – באמצעות הדרכת הדמיון. הקורס יעסוק במבנה של המערכת החברתית הייחודית הזו, בתכונותיה ובמגבלותיה, בהיסטוריה ובאבולוציה שלה – ובתפקידה המורכב ככלי שינוי חברתי, קוגניטיבי ותודעתי.

 

1085.3138.01 עוצמה ושליטה בעידן הדיגיטלי      
במסגרת הקורס נבחן כיצד משפיעות טכנולוגיות תקשורת ומידע  על העוצמה והשליטה של שחקנים חדשים (פוליטיים, כלכליים וחברתיים). נציג את תפקידם המרכזי של תאגידי מידע ואת הקשר שלהם לפער הדיגיטלי. כמסגרת מתודולוגית נאמץ מודל תיאורטי בכדי להבין תופעות חברתיות וסוגיות מרכזיות חדשות כגון ניגודי אינטרסים של קניין רוחני, חופש המידע, ביטחון לאומי והזכות לפרטיות. במהלך הקורס נבחן מספר גישות תיאורטיות וביקורתיות למושגים חברת המידע וחברת הרשת, כמו גם דוגמאות ומחקרים חדישים בתחום.  המקרה של גוגל וחיפושי מידע יהוו מקרה מבחן לניתוח התופעה.

 

1085.4309.01 גישות וכלים לחקר האינטרנט  
מטרת הקורס היא להקנות לתלמידים היכרות נרחבת עם גישות ושיטות המחקר הנפוצות בקרב חוקרי האינטרנט. דגש יינתן לשינויים החלים במחקר האיכותני והכמותני המסורתי (כגון בחירת מדגמים, תצפיות, סקרים וראיונות) בעקבות השימוש באינטרנט. כמו כן יוצגו לתלמידים שיטות מחקר חדשות המבוססות על טכנולוגיות מקוונות כגון ניתוחי תוכן אוטומטי וכריית מידע. בין הנושאים שיידונו: שימושים מתקדמים במנועי חיפוש, ויקיפדיה ככלי מחקר, רשתות חברתיות, שימוש בכלי מחקר מקוונים וסוגיות אתיות בחקר האינטרנט.  במסגרת הסמינר הסטודנטים ידרשו לבצע מחקר מעשי הכולל משימות חיפוש מורכבות, בניית שאלונים מקוונים, ניתוח מידע מקוון והצגתו באמצעים ויזואליים שונים.

 

1085.2653.01 מידע אישי בעידן דיגיטלי - אפשרויות וסיכונים (קורס בחירה – קורס משלב עשיה חברתית)
השימוש בשרותי רשת כמו מנועי חיפוש, רשתות חברתיות מקוונות אפליקציות, נשיאה של מכשירי מעקב כמו טלפון חכם ומוצרים לבישים, ונוכחות בסביבות חכמות – עיר חכמה, בית חכם, כתה חכמה, כרוכות בחשיפה שיטתית של מידע אישי וויתור על השליטה במידע ובשימושים השונים שנעשים בו. המודל העסקי של גופים רבים – מסחריים וציבוריים – מתבסס היום על איסוף מידע אישי, שמירתו, עיבודו ומכירתו. להתפתחויות אלו השפעה על שלל זירות חברתיות: הם מאפשרות יעילות שלטונית, שיפור שירותי בריאות, ניהול יעיל של מנגנוני צריכה, שיפור תקשורת בינאישית וחברתית. מנגד, התמורות הללו  טומנות בחובן פגיעה חסרת תקדים באוטונומיה של הפרט ויוצרות מנגנונים חדשים של שיטור חברתי והסחרת הפרט.
הקורס יעסוק בשאלות מרכזיות הנוגעות להתפתחותן של טכנולוגיות לאיסוף וניתוח מידע אישי: מי הם השולטים במידע האישי? מהם השימושים הנעשים בו? מי הם המרוויחים הגדולים? מי  הם המפסידים? האם נוצרות אפשרויות חדשות של דיכוי וניצול והאם נפתחים ערוצים חדשים לשגשוג, רווחה ושיתופי פעולה?
​הקורס משלב למידה אקדמית לצד עשייה חברתית בסוגיות הקשורות להתפתחותו של שוק המידע האישי. סטודנטים שירשמו לקורס יתנסו במיזם חברתי (הדרכה, מיפגן חברתי, פעולות שיווק חברתי) בהיקף של 25-30 שעות. 

 

 

1085.2654.01 מנפצי המיתוסים: התיאוריה והפרקטיקה של שימוש בז׳אנרים בידוריים על מנת להפריך אמונות שגויות
בשנים האחרונות אנו עדים להתפתחות של ז׳אנר טלווזיוני חדש – תכניות העוסקות בהפרכה  (debunking) של תפיסות מוטעות נפוצות, בין עם מדעיות (דוגמת התוכנית ״מנפצי המיתוסים״ MythBusters) ובין עם חברתיות (החשפן, התנין ואשת השר/ Adam ruins everything). דווקא הפורמט הבידורי מצליח לדחוס לתוכו לא מעט תחקירים עיתונאיים חשובים, שספק אם היו זוכים לחשיפה על גבי פלטפורמות אחרות.
מטרת הקורס היא כפולה: ראשית, להתייחס לז׳אנר בהקשר הרחב יותר של תקשורת מדע ועיתונות הפרכה. שנית, לאפשר לסטודנטים להתנסות בהפקה של ז׳אנר זה על ידי ביצוע תחקיר של מיתוסים חברתיים, ובניית מסר תקשורתי ויזואלי (סרטונים) המשתמשים בכלי הז׳אנר על מנת לבצע פעולת הפרכה וערעור. ככזה, הקורס מכיל שני רכיבים. רכיב אקדמי במסגרתו התלמידים מקבלים רקע תיאורטי ומחקרי הנוגע לסוגיות של תקשורת המדע, כיצד ניתן להפריך אמונות שגויות ועד כמה מאמצי הפרכה תקשורתיים מצליחים. כמו כן, הסטודנטים יבצעו תחקיר המערב איתור וזיהוי מיתוסים ואמונות שגויות בהקשר של תופעות חברתיות וביסוס מדעי להפרכה של אמונות אלה. במסגרת הרכיב המעשי של הקורס יעבדו הסטודנטים על הפקת תוכן תקשורתי ויזואלי המבוסס על התחקיר שביצעו ועל הידע שצברו לגבי טכניקות הפרכה.  

 

1085.2651.01 דור הרשת: ממשחקי מחשב לאפליקציות סלולריות - קורס באנגלית
נקודת המוצא של הקורס היא המונח שטבע מארק פרנסקי בשנת 2001 – "ילידים דיגיטליים". המונח מתייחס לצעירים שנולדו אחרי 1980 כשטכנולוגיות חברתיות הופיעו לראשונה ברשת. המונח הזה מתייחס למי שגדלים בסביבה דיגיטלית של אתרי רשתות חברתיות, בלוגים, נגני מוסיקה, משחקי מחשב ועולמות וירטואליים. לכן הם תופשים את העולם הדיגיטלי כחלק בלתי נפרד מחייהם ודוברים את השפה הדיגיטלית בצורה שוטפת ורהוטה. הקורס מתמקד בילידים דיגיטליים בגילאי העשרים (אתם...), אך יתייחס גם לילידים דיגיטליים צעירים יותר לצורך השוואה. הוא יחשוף את הסטודנטים לנעשה בתחום של ילידים דיגיטליים באקדמיה ובתעשייה בארץ ובעולם כדי לאפשר להם ללמוד על ההיבט התאורטי והפרקטי של התחום. הקורס יתייחס לסוגיות מרכזיות בחייהם של צעירים בסביבה דיגיטלית (למשל, פרטיות, למידה, פיראטיות, מולטיטסקינג ועוד) מזווית תאורטית, אמפירית ויישומית תוך ניתוח של טקסטים דיגיטליים שממחישים אותן (למשל, משחקי מחשב, אפליקציות סלולריות, סרטוני רשת, אתרי רשתות חברתיות ועוד).
הקורס מועבר באנגלית, אך את המטלות ניתן להגיש בעברית או באנגלית.

 

1085.2652.01 הסלפי ואני: סוגיות תרבותיות, מגדריות ותקשורתיות
הקורס יתמקד בבחינה ביקורתית של תרבות הסלפי בחיינו בעידן של טכנולוגיות תקשורת חדשות ובתרבות המאדירה ויזואליות: כיצד הסלפי קשור לשאלות של זהות והצגה-עצמית? כיצד מהווה 'האני' פרויקט מיתוג-עצמי יצירתי? האם וכיצד הסלפי משתלב עם מגמות שיווקיות מסחריות רחבות יותר ועם תרבות הדירוג? כיצד  קשור הסלפי לתרבות (הסלבריטאית) העכשווית, המושתתת על כלכלת נראות ותשומת-לב ועל מיקרו-סלבריטאות? נבחן גם היבטים מגדריים הרלוונטיים לדיון בהקשר של תרבות הסלפי.
הקורס יתמקד בזוויות תאורטיות שונות בהתייחס לתמונות סלפי ויציג דרכים שונות לחקר הנושא. בנוסף נבחן שאלות כמו: מה בין התרבות הסלבריטאית כיום ובין תרבות הערצת הכוכבים בעבר? מה בין סלפי ובין ציור וצילום פורטרט-עצמי בעבר? מה בין השימוש בתמונות בעבר ובין דרכי שיתוף תמונות (photo-sharing) הנהוגות כיום?
הקורס יתבסס על הרצאות ודיונים בסוגיות עיוניות ובניתוח דוגמאות ומקרים רלוונטיים. כמו כן יוצגו (באמצעות רפרט) דוגמאות מגוונות על ידי הסטודנטים/ות.  

 

1085.2635.01 אוריינות חדשות  
אוריינות חדשות היא היכולת לפתח מיומנויות של חשיבה ביקורתית כדי לנתח דיווחי חדשות ולהעריך את אמינותם, כוונתם והשפעתם. האוריינות שואלת שאלות הנוגעות למה נמצא בטקסטים החדשות כמו גם  מה לא נמצא. היא בוחנת מה עומד מאחורי הפקות תקשורת וכיצד כל אלה משפיעים על התוכן. לכן פיתוח של אוריינות חדשות הוא הכרחי לא רק עבור סטודנטים בעיתונאות ובתקשורת, אלא גם עבור אזרחים, אם ניקח בחשבון את החשיבות המכרעת של התקשורת בחברות שלנו.
​לאחר שננסה להגדיר את משימת העיתונאות, מטרותיה ואילוציה נבדוק גישות שונות להבנת החדשות תוך שימוש בכלים מתודולוגיים מגוונים ובכך ננתח עיתונות חדשותית כתובה ומשודרת כמו גם צילום חדשות וחדשות ברשת. נלמד להבין את השפעת העיתונאים, אחריותם וכוחם.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף