תיאור הקורסים
החוג לתקשורת ע"ש דן
תואר ראשון
1085.2607.01 אמת ודיאלוג
הדיאלוג נתפס מאז ימיהם של הפילוסופים היווניים כצורת התקשורת הנעלה ביותר, כזו המאפשרת מהלך עקבי לקראת גילוי האמת. העמדה הזו תפסה מקום מרכזי באידאולוגיית הנאורות ובמחשבה הדמוקרטית (כולל העיסוק בתפקידה של התקשורת במשטר דמוקרטי). הספקנות ביחס לעצם התאפשרותו של דיאלוג אמיתי שיחקה תפקיד מרכזי במרד הפוסטמודרני. בקורס נעסוק בכל אלה תוך התמקדות בדיאלוג אפלטוני אחד.
1085.2664.01 פרטיות ברשת - למי אכפת?
מידי יום ביומו מיליארדי אנשים ברחבי העולם מפיצים מידע אישי רב ורגיש על גבי רשתות חברתיות, באמצעות שימושים במנועי חיפוש, באפליקציות, במוצרים לבישים ועל ידי נשיאת מוצרי מעקב – כמו הטלפון החכם. חשיפת המידע האישי תורמת לפיתוח קשרים חברתיים, לניצול יעיל של משאבים, ולשגשוג. מנגד חשיפה עצמית של מידע רב כרוכה בוויתור על השליטה במידע ובשימושים השונים שנעשים בו, תמורות שטומנות בחובן פגיעה חסרת תקדים באוטונומיה של הפרט ויוצרות מנגנונים חדשים של שיטור חברתי והסחרת הפרט.
בסמינר נעסוק באופן בו התמורות הללו יוצרות אפשרויות חדשות של דיכוי וניצול וכיצד תורמות במקביל להיווצרותם של ערוצים חדשים לשגשוג, רווחה ושיתופי פעולה. נדון בעיקר בשאלות הבאות: האם בעידן דיגטלי תפיסות פרטיות השתנו? האם חלו תמורות הנוגעות לפרקטיקות של חשיפה עצמית? אילו מודלים חדשים שהתפתחו כתוצאה מהתפתחותם של טכנולוגיות המאפשרות הפצה, שמירה ועיבוד של מידע אישי? כיצד משפיעים המודלים הללו על יחסי הכוח בין בעלי המידע האישי ובין אלו העושים בו שלל שימושים? כיצד התפתחויות טכנולוגיות השפיעו על התהוותם של מערכי מדיניות וחקיקה?
1085.2589.01 תקשורת וגזענות
בסמינר נתמודד בשלושה נושאים. ראשית, ניתן רקע היסטורי בו נספר איך הדיון על היחסים בין גזענות לתקשורת התפתח מעולם מאוד לאומי עם מעט סובלנות לגבי מיעוטים לעולם יותר מורכב, רב-תרבותי וגלובלי, שבו המיעוטים מקבלים יותר הכרה ותשומת לב ושאלת הגזענות היא הרבה יותר רגישה. שנית, נדון בהיבטים השונים של הדיון על פי הז'אנרים השונים בתקשורת: חדשות, הומור, סדרות. לבסוף, נתמקד בפרדוקס שמאפיין את הדיון היום: איך להסביר שבו זמנית התקשורת נתפסה כזירה מרכזית בשביל להילחם בגזענות, אבל גם כמקור של שיח גזעני וחסר סבלנות?
1085.2663.01 התנהגות צרכנים בעולם דיגיטלי
תקשורת ושיווק הם שני תחומים בהם יש חשיבות רבה להבנת התנהגות של צרכנים והגורמים המשפיעים עליה. בחיי היומיום אנו חשופים למגוון אמצעי תקשורת ומקורות מידע, ומקבלים החלטות צרכניות רבות, חלקן פשוטות וחלקן מורכבות. כדי לתכנן מהלכים תקשורתיים ושיווקיים אפקטיביים חשוב לפתח הבנה מחקרית בנוגע לחוויות, תפיסות והתנהגויות של צרכנים בכלל, וכיצד אלו מושפעות ממסרים תקשורתיים והקשרים דיגיטליים.
במסגרת הקורס נעסוק בחוויה שעוברים צרכנים בדרכם לקבלת החלטות: תהליכי שכנוע וגיבוש עמדות, הטיות תפיסתיות וקוגניטיביות, השפעות חברתיות, ודרכים בהן ניתן לכוון קבלת החלטות מיטבית ומיטיבה. הקורס מתבסס על ספרות מתחומי מחקר שונים על מנת לספק ידע בסיסי אודות התנהגות צרכנים והגורמים המשפיעים עליה בעידן הדיגיטלי.
1085.2662.01 מבוא לניתוחי רשת
הפרוס יציג תיאוריות וגישות מחקר בתחום תורת הרשת ויבחן את מגוון ההיבטים הפוליטיים, החברתיים, הכלכליים, הטכנולוגים, והתרבותיים, תוך הבנת המורכבות של הקשר הדו כיווני בין החברה לטכנולוגיה. במהלך הסמסטר נבחן מגוון דוגמאות ומחקרים בתחום התקשורת, הטכנולוגיה והחברה בכדי להמחיש את העקרונות המוצעים. כחלק מדרישות הסמינר הסטודנטים ידרשו לבחון תופעות חברתיות, כלכליות, פוליטיות או טכנולוגיות באמצעות תורת הרשת.
1085.4321.01 צילום בעידן הדיגיטלי: הזדמנויות ואתגרים חדשים
צילום הוא מדיום חדש למדי, אשר חווה שינויים טכנולוגיים עצומים בעשורים האחרונים, ברמות הייצור, ההפצה והצריכה. ציוד צילום ניתן להעביר בכיס, כאשר הוא לא מוחלף על ידי טלפונים חכמים, וזה מאפשר לצלם כל דבר ולבדוק, למחוק ולערוך אותם בזמן אמת.
שינויים אלה מציעים הזדמנויות חדשות עבור צלמים מקצועיים וחובבים . אבל הם גם מציבים אתגרים חדשים: האם הדמוקרטיזציה והדי-מיומנות האלה משאירים מקום לאנשי מקצוע? כיצד משפיעים שינויים טכנולוגיים אלה על התפקיד המוטל בין צלמים לסוכנויות, עיתונאים, עורכים וצרכנים? כיצד הם משפיעים על יחס הצילום לאמת ולמציאות?
הפרוסמינר יטפל בשאלות אלו ובעיות קשורות אחרות, בעמצאות חיבור האבולוציה הטכנית לסוציולוגיה ואתיקה של הצלמים, המפיקים והצרכנים.