תיאור הקורסים
ביה"ס למדע המדינה, ממשל ויחסים בינלאומיים
התכנית ללימודי ביטחון
התכנית ללימודי ביטחון
סמסטר א'
1052.0011.01 תפיסות הביטחון של מדינות ערב ואיראן
מטרת הקורס היא להכיר ולנתח את מערכת השיקולים הביטחוניים של מדינות ערב ואיראן, את בעיות הביטחון שלהן ואת גישתן להתמודדות עם בעיות אלה ולקידום אינטרסיהן האסטרטגיים. במסגרת זו ייבחנו גם היבטי העוצמה והחולשה של מדינות ערב ואיראן בתחום הביטחוני, הדרך שבה הן תופסות את האיומים כלפיהן, והמענה שהן מבקשות להציג כלפי איומים אלה. הסמינר יעסוק הן במרכיבי תפיסות הביטחון המשותפים למדינות ערב ולאיראן, או לחלקן, והן במרכיבים המיוחדים למדינות הערביות העיקריות ולאיראן.
1052.4012.01 הטאבו האחרון: לוחמה כימית וביולוגית בעידן המודרני
נשק כימי נוסף לארסנל הצבאי הסדיר במלחמת העולם הראשונה. לאורך המאה ה-20 וייתכן אף בתחילת המאה ה-21 נעשה בו שימוש בשדות הקרב וכנגד אוכלוסיה אזרחית. בנשק ביולוגי נעשה שימוש שהיה חשאי בעיקרו. במקביל, התפתח "הטאבו המוסרי" שנילווה לנשק הזה, ונתקבע דימויו המאיים כנשק להשמדה המונית וכמרכיב ב"מלחמה הטוטאלית".
הקורס יעסוק בשלשה רבדים:
א. ההיסטוריה של השימוש הצבאי הסדיר בנשק כימי וביולוגי
ב. דימויו התרבותי-המוסרי של הנשק הכימי והביולוגי אל מול האפקטיביות שהייתה לו הלכה למעשה
ג. הפעילות הבינלאומית והציבורית להגביל את השימוש בנשק הזה או לאסור עליו כליל
1052.4010.01 היבטים בסכסוך הישראלי-פלסטיני
הקורס יסקור שורה של סוגיות היסטוריוגרפיות בסכסוך הישראלי-פלסטיני הנמצאות במחלוקת. מחלוקת זו, שעיקרה נראטיבים מנוגדים והתנצחות הן בנוגע לעובדות ההיסטוריות והן בנוגע לפרשנות להן, עוסקת אמנם בעבר אולם רלוונטית מאין-כמותה גם להווה ולניסיונות לפתור את הסכסוך. במסגרת זו, נעסוק במחלוקת בין ההיסטוריונים סביב מקורה של הזהות הפלסטינית, ראשיתה של הלאומיות הפלסטינית והקשר בינה לבין הופעת הציונות; נרחיב אודות המחלוקת בנוגע לאירועי מלחמת 1948 ולידתה של בעיית הפליטים הפלסטיניים; ונרחיב אודות מדיניות ישראל בסוגיה הפלסטינית לאחר מלחמת ששת הימים ולאורך שנות ה-70 וה-80. תשומת לב מיוחדת נקדיש לשנות ה-90 וה-2000, לתהליך אוסלו ובייחוד להבדלי הגרסאות ולמחלוקת ההיסטוריוגרפית-פוליטית סביב הסיבות לכישלון ועידת קמפ-דייויד 2000, פרוץ אינתיפאדת אלאקצא ומידת שליטתו של ערפאת באירועים. הקורס יתבסס על הרצאות פרונטאליות ודיונים בכיתה, תוך היעזרות בחומרי קריאה ובמסמכים רשמיים וצפייה משותפת בקטעים מסרטי תעודה העוסקים בנושא.
1052.4016.01 לוחמת הגרילה והמאבק בה בעת החדשה המאוחרת
מטרת הקורס היא להעמיק את הידע של התלמידים על לוחמת הגרילה והמאבק בה במאתיים השנים האחרונות, ועל השפעות הגומלין בינם לחברה האנושית, במישורים המדיני-פוליטי, הצבאי-ביטחוני, הכלכלי-חברתי, החוקי והתרבותי. לצד זאת, הקורס נועד להקנות לתלמידיו כלים תיאורטיים הדרושים לחקר ארגוני הגרילה והאנטי-גרילה בעבר ובהווה.
סמסטר ב'
1052.4014.01 הרתעה גרעינית
מטרת הקורס היא לימוד והבנה של ההרתעה הגרעינית בתקופת המלחמה הקרה בין המעצמות.
האפשרות המוחשית לפריצת מלחמה בה ייעשה שימוש בנשק גרעיני באותה תקופה גרמה לפיתוח רחב ומעמיק של מושגים וצורת מחשבה שתרמו בסופו של דבר למניעת מלחמה גרעינית בין המעצמות והפכו מאז למקובלים בשימוש ולעיתים באופן פחות מושכל. בחינת הרלוונטיות של מושגים אלה להתפתחויות בעתיד מחייבת לימוד מהבסיס והבנת התנאים והאילוצים בהם התפתחה תורת ההרתעה הגרעינית בתקופת המלחמה הקרה.
הקורס יעסוק בהתפתחות המושגים והמדיניות המעשית של ההרתעה הגרעינית באותה תקופה. תקפותם של מושגים אלה, כלי הניתוח והאיסטרטגיה של הרתעה גרעינית תיבחן מול התפתחותה של מדיניות נאטו, מספר משברים בינלאומיים שהיה בהם מימד גרעיני משמעותי והמשברים העקריים בין הודו ופקיסטאן.
לסיכום, תיבחן תרומתם של הסכמים ואמנות בינלאומיות (הגבלת מירוץ חימוש, הקטנת סד"כ, ה- NPT וה- CTBT) והשאיפה לעולם חופשי מנשק גרעיני.
1035.4005.01 מטרומן עד טראמפ: היועץ לביטחון לאומי של נשיא ארצות הברית ותפקידו/ה בעיצוב מדיניות חוץ במבט משווה – 1947-2017
היועץ לביטחון לאומי נפגש עם הנשיא מדי יום ויומו. יש לו/לה גישה לחומרים ולניתוחים רגישים במיוחד. אין כמעט איש שקרוב יותר ממנו/ה לאוזנו של הנשיא בנושאים הנוגעים למדיניות חוץ וביטחון לאומי.
ננסה, במסגרת הקורס/סמינר, לבחון את תפקידו של היועץ לביטחון לאומי של נשיא ארצות הברית כפי שהוא התפתח מאז הקמתה של המועצה לביטחון לאומי על ידי הנשיא הרי טרומן. תפקידם של היועצים לביטחון לאומי השונים בעיצוב מדיניות חוץ ייחקר תוך ניסיון לשלב גישה תיאורטית וניתוח היסטורי במבט משווה.
לפיכך, התפקיד שממלא היועץ לביטחון לאומי בתהליך קבלת ההחלטות ייבחן לאור ההתפתחות ההיסטורית של המשרה, והאירועים העיקריים שהוא/היא היה/היתה מעורב/ת בהם.
1052.4020.01 אינטרנט וסייבר במזה"ת - איומים פיזיים בעולמות מקוונים
האינטרנט והמזרח התיכון מהווים על פניו שני עולמות מנוגדים;קידמה וטכנולוגיה למול שמרנות ומסורתיות, חופש ומבנה שטוח למול מערכות היררכיות וריכוזיות, מערב למול מזרח.אולם האינטרנט בשל אופיו השונה מהווית חברות רבות באזורנו, מהווה אתגר הטומן סיכונים וסיכויים לפרטים, חברות ומדינות במזרח התיכון.
מטרת הקורס לבחון את תחומי ההשקה השונים של עולמות לכאורה מנוגדים אלו; אינטרנט ומזרח תיכון.
בתוך כך תבחנה סוגיות דוגמת:
חדירת האינטרנט למזרח התיכון והגבלתו על ידי משטרי האזור
האינטרנט ככלי ליצירת מחאות חברתיות ופוליטיות במזרח התיכון והפיכתו לכלי להבעת הקול האחר באזורנו
האינטרנט והאסלאם - שימושים אסלאמיים באינטרנט ובסלולר
כיצד ארגוני טרור משתמשים באינטרנט במחזור חיים שלם של פעילות טרור ? ובכלל זה פעילות של לוחמה פסיכולוגית מקוונת
האקרים במזרח התיכון - ארגונים ופעילות מדינתית
כלכלה מקוונת
1052.4024.01 האבולוציה של ה"ג'יהאד העולמי"- אלקאעדה, דאעש ומה שביניהם
הקורס עוקב אחר תופעת ה"ג'יהאד העולמי" שפרץ לתודעה העולמית בפיגועי 11 בספטמבר בארה"ב, שינה סדרי עולם ויצר, כתוצאה מהפיגועים, מערכת בינלאומית חדשה ושונה. במסגרת הלימודים נרחיב אודות השורשים האידאולוגיים של "הג'יהאד העולמי", ההתפתחות ההיסטורית שלו, נתמקד בשחקנים הפועלים במסגרתו – אלקאעדה ודאעש, שותפיהם האזוריים, תופעת הג'יהאד האינדיבידואלי ("טרור יחידים") - ונסכם בהצגת תמונת האיום הנוכחית, הכיוונים והמגמות לעתיד, והדרכים והכלים בהם יכולים השחקנים האחרים בזירה הבינלאומית להתמודד עם התופעה.