תיאור הקורסים

ביה"ס למדע המדינה, ממשל ויחסים בינלאומיים
התכנית ללימודי ביטחון

סמינרים

סמסטר א'
 

1031.4473 אסטרטגיות של אלימות ומשא ומתן: דינאמיקות של סכסוכים תוך מדינתיים
קורס זה יעסוק בעיקר בסכסוכים בין תנועות לאומיות ובעיקר בסכסוכים בין ממשלות כובשות לתנועות לשחרור לאומי (להבדיל מסכסוכים בין ממשלות וקבוצות אופוזיציה שאינם מתאפיינים בסכסוכים במחלוקת אתנית). לפיכך, נשים פחות דגש על. הקורס מחולק לשני חלקים: בחלקו הראשון נבחן את הספרות התיאורטית הנוגעת למקורות הסכסוכים, הגורמים לדרישות אתניות/לאומיות ולפרוץ אירועים אלימים, משך הסכסוכים ותפקיד ההתערבות הבינלאומית. בחלקו השני של הקורס נבחן את האינטראקציות האסטרטגיות בין הצדדים הניצים: הבחירה בין הטקטיקות השונות, המעבר מאסטרטגיות של מאבק מזוין למשא ומתן, הגורמים להצלחה או לכישלון של קמפיין טרור ו/או הלוחמה בו. אחד מכיווני המחקר הפוריים ביותר בספרות מנסה להבין כיצד הדינאמיקות הפנימיות בתוך כל צד ניצי משפיע על האינטראקציות האסטרטגיות ביניהן. אנו נבחן את היתרונות והחסרונות של גישה זו. בעוד שהדגש בקורס יהיה של תיאוריות רציונאליות, גישות אחרות (לדוגמה פסיכולוגיות) תיבחנה גם כן. נא לשים לב: הדגש בקורס הינו אמפירי – פוזיטיביסטי ולא נורמטיבי.

 

1052.0011 תפיסות הביטחון של מדינות ערב ואיראן
מטרת הקורס היא להכיר ולנתח את מערכת השיקולים הביטחוניים של מדינות ערב ואיראן, את בעיות הביטחון שלהן ואת גישתן להתמודדות עם בעיות אלה ולקידום אינטרסיהן האסטרטגיים. במסגרת זו יבחנו גם היבטי העוצמה והחולשה של מדינות ערב ואיראן בתחום הביטחוני, הדרך שבה הן תופסות את האיומים כלפיהן, והמענה שהן מבקשות להציג כלפי איומים אלה. הסמינר יעסוק הן במרכיבי תפיסות הביטחון המשותפים למדינות ערב ולאיראן, או לחלקן, והן במרכיבים המיוחדים למדינות הערביות העיקריות ולאיראן.
 

1052.0111 מועדון החלל במלחמה הקרה ואחריה
הקורס יעסוק בסוגיות והיבטים שונים הנוגעים למעמדו האסטרטגי והפוליטי של החלל במאבק הבין גושי במלחמה הקרה והשפעתו על האינטראקציה במערכת הבינלאומית. בין הסוגיות אשר ידונו: אסטרטגיות של שיתוף פעולה ותחרות כחלק מהמרוץ לחלל בין ברה"מ וארה"ב, התפתחותן של נורמות, מוסכמות ומגבלות שהובילו לכינונו של "מועדון החלל", האסטרטגיה האמריקאית מתכנית אפולו ל"מלחמת הכוכבים", מקומה והשפעתה של מהפכת המידע והחלל על שינויים בחשיבה הצבאית ובבניין הכוח. כמו כן ידונו בקורס סוגיות הנוגעות לתפקידו של החלל במערכת הבינלאומית שלאחר המלחמה הקרה, ביניהן סוגיית החלל בישראל.
 

1052.4014 סוגיות בהיסטוריה של המודיעין
מטרת הקורס הינה לספק לסטודנטים רקע על ההתפתחות ההיסטורית של המודיעין במאה העשרים ועל תפקידו ומעורבותו ביחסים בינלאומיים. זאת,  ממלחמת העולם הראשונה, דרך מלחמת העולם השנייה, המלחמה הקרה ועד
לאירועי 11/9 , מלחמת המפרץ השנייה (2003) וימינו-אנו. הקורס יעמיק במוקדו מספר נושאים:
א. ההתפתחות ההיסטורית של ממסדים מודיעיניים, בעיקר בארצות-הברית, בריטניה וישראל
ב. השינויים באופן שבו ממסדים מודיעיניים מעורבים ומשפיעים על תהליכי קבלת החלטות והוצאתם לפועל בזירה    הבינלאומית
ג. השינויים התפישתיים בפרופסיה המודיעינית ובזיקתה לתהליכי קבלת החלטות, כפי שבאים לידי ביטוי במהפכות    השונות בענייני מודיעין

 

 1035.4034 כלכלה, מלחמה ושלום: תלות גומלין בצלו של משבר פיננסי
המשבר הפיננסי שפרץ בשנת 2008 עורר שאלות נוקבות ביחס להסדרים המוסדיים שמעצבים את המערכת הכלכלית הבינלאומית. הואיל ופתיחותן של מערכת הסחר ושל מערכת הפיננסים הבינלאומית תרמו להיווצרות המשבר ולהעצמתו, התגברו בשנים האחרונות הקולות שביקרו את תהליכי הגלובליזציה הכלכלית. לצד קולות אלו, הציגו רבים את החשש כי נסיגה מתהליכי גלובליזציה כלכלית תערער את היחסים הפוליטיים בין מדינות העולם. על רקע דיון זה מתחדד הצורך להבין טוב יותר כיצד תהליכים כלכלים משפיעים על היחסים בין מדינות.
בחלקו הראשון של הקורס נלמד כיצד הגישות המובילות ביחב"ל קושרות בין מדיניותן הכלכלית של מדינות לבין יחסיהן עם מדינות אחרות. הדיון התיאורטי יתייחס לשאלות הבאות: האם הנהגת מדיניות כלכלית ליבראלית מקטינה את רצונן של מדינות להילחם? האם הרחבת קשרי הסחר וההשקעות בין מדינות אכן משפרת את יחסיהן? האם העמקת החשיפה לתהליכי ליברליזציה פיננסית מייצבת או מערערת את המערכת? כיצד הגלובליזציה משפיעה על יכולתן להשתמש בסנקציות ככלי מדיניות? לאחר מכן נבחן אמפירית כיצד תהליכים פוליטיים בינלאומיים משפיעים על מצבן הכלכלי של מדינות.
חלקו השני של הקורס יוקדש למשבר הפיננסי שפרץ בשנת 2008 ולהשפעתו על היחסים בין מדינות. במסגרת הדיון נתייחס לסוגיות הבאות: כיצד הגלובליזציה תרמה להיווצרותו ולהעמקתו של המשבר; השפעת המשבר על יחסי העוצמה במערכת והשפעתו על היחסים בין סין לארה"ב.

 

סמסטר ב'

1031.4475 הכתובת על הקיר? מהפכות והאביב הערבי
מדוע וכיצד מתחוללות מהפכות? מה פשר התהפוכות במזרח-התיכון? האם היתה כתובת על הקיר, שבישרה על בואו של "האביב הערבי", ואם כן – מדוע כשלנו בקריאתה? בקורס זה נתחקה אחר הסיבות שהובילו את המזרח-התיכון לרגע האמת של 2010-2012, נברר את מהותן של התמורות הגדולות, וננסה לשער את מהלכן הצפוי. כחוט שני בין השיעורים נשזר המתח שבין הלכה למעשה. אכן, לעתים דומה כי תיאוריות ומודלים רבים אינם עומדים במבחן המציאות אותה הם אמורים לתאר ולבאר. בקורס זה נבחן שורה של מושגי-מפתח ותיאוריות מובילות במחשבה הפוליטית, ונברר את מידת ההלימה והצרימה בינן לבין חיי המעשה בפוליטיקה העולמית. שביעות-רצון כללית, הנהגה, אתנו-לאומיות, אפקט הדומינו, דת, משטר, שוויון ושגשוג, נפט ומדינת-השכר, חירות ודמוקרטיה, תפקידן של מעצמות, כוחות הביטחון, השכלה ומהפכת-מידע, חברה אזרחית ומעמד-האישה, גיאוגרפיה ודמוגרפיה – אנו נבחן את השפעתם של משתנים אלה ואחרים על מהפכות בכלל והאביב הערבי בפרט. הקורס ינוהל כסדנת-מחקר.

1031.4490 הריגה ממוקדת - דילמות מוסריות ומשפטיות במלחמות א-סימטריות
הקורס יעסוק בשאלות מוסריות ומשפטיות עכשוויות לגבי התנהלות נאותה בתנאי מלחמה מודרנית. מלחמות אלה ברובן מלחמות א-סימטריות, ללא שדה הקרב קונבנציונלי, מתרחשות באזורים מאוכלסים, כאשר רבים מלוחמיהן וקורבנותיהן אינם חיילים אנונימיים אלא לוחמים מזוהים או אזרחים. מאפיינים אלה מאתגרים את חוקי המלחמה ומוסר הלוחמה המסורתי ומערערים הבנות ישנות, כגון ההבחנה הדיכוטומית בין לוחם לאזרח וחסינותם של "לא לוחמים". מי הוא מטרה לגיטימית, מי חסין מפגיעה ומדוע? מהי מערכת החוקים שחלה על הריגה ממוקדת להבדיל מהרג אנונימי בשדה הקרב? מהם הכללים החלים על דרג מקבלי ההחלטות, ומהי רמת השקיפות בהחלטותיהם? כיצד יש לאמוד נזק עודף ולהחיל עקרון פרופורציונאליות במבצעים ממוקדים המתבצעים בקרב אוכלוסייה אזרחית? כלי נשק חדישים, ובייחוד השימוש האמריקאי הנרחב במזל"טים, מעלים תהיות נוספות לגבי כלי נשק לגיטימיים והרג ב"שלט רחוק".
הקורס יהווה מעין קבוצת מחקר של סטודנטים מתארים מתקדמים שיידרשו לקרוא, לבחון ולדון באופן מלומד ומעמיק בשאלות מוסריות, משפטיות ופוליטיות מעין אלה. מוקד הדיון לאורכו יהיה ב"הריגה ממוקדת" של לוחמים ואזרחים, וייסוב סביב היבטיה השונים של סוגיה זו, כמתואר לעיל, בעיקר כפי שבא לידי ביטוי בלוחמה הישראלית והאמריקאית.
 

1052.4021 פרדוקס העוצמה
לוחמה בטרור, לוחמה בחתרנות, לוחמת גרילה ועימותים א-סימטריים אחרים הפכו בעשורים האחרונים לעימותים נפוצים ביותר אשר טורדים את שלוותן של מדינות רבות בעולם. עימותים מהסוג הזה, בשונה מעימותים בין צבאות מדינתיים, מביאים לידי ביטוי את הקושי של מדינות גדולות בעלות עוצמה רבה להתמודד נגד שחקנים תת-מדינתים, אשר נוקטים בשיטות לוחמה שבחלקן אינן סדירות.
תופעה זו איננה תופעה חדשה, אולם היא מקבלת תשומת לב הולכת וגוברת לאור מעורבותן של מדינות כמו ארה"ב וישראל בעימותים כאלו והקושי שלהן להכריע אויבים נחותים מבחינת יחסי העוצמה ביניהם. המקרים הללו מעלים מספר שאלו: מהם אותם גורמים המקשים על שחקנים בעלי עוצמה רבה להתמודד עם שחקנים בעלי עוצמה פחותה משלהם? האם לדמוקרטיות קשיים ייחודיים בהתמודדות עם טרור וגרילה? האם ניתן לנצח טרור וגרילה? ואחרות.
הקורס יעסוק בתופעה של עוצמה, יחסי עוצמה ופערי עוצמה ובאופן שבו הם באים לידי ביטוי בעיקר בעימותים אלימים. הקורס יציג את  האתגרים העומדים בפני מדינות בכלל ודמוקרטיות בפרט, בבואן להפעיל את כוחן במסגרת לוחמה אסימטרית ויתהה בנוגע לאפשרויות להתמודדות עמם.

1052.4022 מעקב: טכנולוגיה, תיאוריה ואתיקה
טכנולוגיות חדשניות לוקחות חלק חשוב בהיווצרותה של 'חברת המעקב' בה אנו נראים כמעט תמיד וכמעט בכל מקום. בקורס זה נבחן באופן תאורטי את מושג המעקב והשלכותיו על נראות, פרטיות ובטחון. נחקור את הקשר שבין מעקב לגוף, לכוח ולהתנגדות, ואת האפשריות לחופש ולבחירה אל מול מאגרי מידע גדולים ומגוונים. במהלך הקורס נכיר את אמצעי המעקב השונים הפועלים כיום ואת מגוון המשתמשים ומושאי המעקב, ונבחן את האופנים השונים בהם טכנולוגיות אלו פועלות במגעם עם האדם. נדון במושגי הנראות, הפרטיות, שליטה, כוח, mass-surveillance  והתנגדות, ונעסוק בזיהוי ובהגדרת ההשלכות החברתיות והסוגיות האתיות המתעוררות בחברת המעקב המודרנית. במהלך הקורס נכיר תיאוריות חברתיות ופילוסופיות שונות שעניינן המפגש בין האדם לטכנולוגיה. הקורס יקנה כלי חשיבה לבחינת טכנולוגיות מעקב תוך שהוא מציע בסיס לחשיבה ביקורתית ביחס לטכנולוגיות נוספות. חומרי הקורס יכללו טקסטים לקריאה בעברית ובאנגלית. יוצגו חומרי מדיה שונים הכוללים ראיונות, סרטונים, ועוד. משתתפי הקורס יתבקשו לבצע את מטלות הקריאה בין שיעור לשיעור, ולקחת חלק פעיל בדיונים בכתה.

 

1052.4023 דיפלומטיה ודיפלומטים במלחמה העולם השנייה
הקורס יעסוק בהיבט המדיני של מלה"ע ה-2 ובהשלכות שנודעו למהלכים הדיפלומטיים של אותה תקופה על גורל האנושות, למן 1945 ועד ראשית המאה ה-21. הקורס יתייחס הן לשחקנים הבולטים" (מדינות, מנהיגים, דיפלומטים דגולים) ול"אירועי המפתח" ביחסים הבינלאומיים של התקופה, והן ל"אאוּטסיידרים" של ההיסטוריוגרפיה הדיפלומטית ה"מסורתית" (מדינות קטנות והנהגותיהן, ארגונים בינלאומיים ולוקאליים וכיו"ב).