תיאור הקורסים
החוג למדיניות ציבורית
תואר שני
תואר שני
1082.4177.01 מנהיגות אסרטגית
מטרת הקורס היא לתת לתלמידים המעוניינים בקריירה מחקרית ידע וכלים על עיצוב מחקר ויסודות איסוף נתונים. הקורס הינו קורס מתודה בהתנהגות ארגונית תוך שימוש בשיטות מחקר מפסיכולוגיה חברתית. הקורס לא דורש ידע נרחב בסטטיסטיקה אך דרושה הבנה בסיסית של סטטיסטיקה על מנת לקרוא ולהבין מאמרים. המטרות של הקורס הן: 1. לעודד סטודנטים להבין תהליכים ארגוניים מנקודת מבט פסיכולוגית , 2. הבנת האלמנטים של עיצוב מחקר , עם דגש מיוחד על מדידה ( operationalization ) והערכת יחסים בין משתנים ( סיבתיות), 3. יכולת ניתוח וקריאת מאמרח מחקר בעין ביקורתית כדי לפתח יכולות בהערכת אמינות המידע , 4. לאבחן בעיות במחקר ארגוני ובעיצוב מחקר בארגונים. הקורס יכלול השתתפות בניסויים במעבדה או בשדה בתור עוזרי מחקר על מנת לאפשר לסטודנטים לחוות את תהליך המחקר במלואו.
1082.4129.01 מדיניות סביבה - משילות, רגולציה וכלי מדיניות
בקורס יידונו שאלות כגון: מהם כלי מדיניות? למה הם נחוצים? כיצד ניתן להשתמש בכלי מדיניות לשם פתרון בעיות סביבתיות? כיצד משפיעים כלי מדיניות מסוגים שונים על התנהגות השחקנים השונים? כיצד ניתן להעריך אפקטיביות של כלי מדיניות? מהן השיטות הקיימות בכדי לעודד חדשנות סביבתית ושיפור סביבתי? מהו מקומו של מידע וידע בקביעת מדיניות? מה מקומן של שיטות מבוססות שיתוף לעומת כפייה? נתייחס למצב רצוי מול מצב מצוי ונשווה את המתרחש בישראל למתרחש במדינות שונות בעולם. במהלך הקורס הסטודנטים יישמו את החומר הנלמד על בעיות עכשוויות במדיניות סביבה.
1082.4137.01 חדשנות ניהולית במגזר הציבורי
הקורס יעסוק בהיבטים ארגוניים וניהוליים נבחרים בארגונים ומוסדות במגזר הציבורי ויתמקד בנושאים עכשוויים כגון: בין ניהול ציבורי לחקר ארגונים, משברים ארגוניים, חדשנות ויצירתיות במגזר הציבורי, חקר התנהגויות ופוזיטיביות בעבודה. הקורס נועד להקנות מסגרות תיאורטיות וניהוליות ההכרחיות לניהול אפקטיבי של ארגונים במגזר הציבורי.
1082.4138.01 קיימות ומדיניות ציבורית
לעתים קרובות, העיסוק במדיניות הציבורית בנושאים סביבתיים מתמקד בעיקר בסימפטומים כגון: הקטנת פליטות באמצעות היתרים, מניעת ציד/ הרס בתי גידול, הכנת תסקירי השפעה על הסביבה וכיוצא באלה'. כמו כן, היקף הדיון הסביבתי הוא מצומצם ואינו לוקח בחשבון את ההיבטים החברתיים הנלווים. הקורס המוצע יעסוק בגורמים המרכזיים למשברים הסביבתיים וחברתיים בעולם ובעיקר במדינת ישראל ויבחן חלופות מדיניות לקידום הקיימות. מטרות קורס מתקדם זה הינן:
לחשוף את הסטודנטים לגורמים העיקריים מאחורי השפעות סביבתיות שליליות: גידול אוכלוסין, צריכה גבוהה וטכנולוגיות הפוגעות בסביבה -- ולהשלכות החברתיות הרלוונטיות וניתוחם בהקשר הישראלי וגלובלי.
לבחון חלופות מדיניות שונות המיועדות לטפל טיפול שורש בגורמים המפרים איזון סביבתי בריא ומעורבות ממשלתית העשויה להביא לחברה וכלכלה בנות קיימא.
לעצב תפיסה עמוקה ורחבה יותר בדבר האסטרטגיה לקיימות בחברה הישראלית והעולמית.
להשתתף בתרגיל מחקרי של עיצוב אינדיקטורים מעודכנים ומפורטים לקיימות בישראל והערכת המצב בישראל בפועל לפיהם.
1066.1107.01 מדיניות כלכלית בישראל
הקורס עוסק בהשלכות של מדיניות כלכלית, עם דגש מיוחד על סוגיות שהינן בין החשובות ביותר, שאיתן מתמודדת מדינת ישראל. נושאי הקורס יכללו, בין השאר: צמיחה כלכלית, אי-שוויון כלכלי, אבטלה, גלובליזציה של המשק, אינפלציה וחינוך. תינתן תמונת מצב אמפירית של המציאות הישראלית מהיבטים ארוכי טווח וכן השוואות עם מדינות אחרות. כמו כן, מודלים מאקרו-כלכליים, כולל מודלים של צמיחה, יתנו את המסגרת התיאורטית לבחינת כלי המדיניות.
1082.4107.01 היבטים משפטיים במדיניות סביבה
הקורס פותח צוהר אל עולם המשפט הסביבתי על היבטיו השונים, ומיועד לסטודנטים שאינם משפטנים. הכרת המערכת המשפטית הפועלת בתחום איכות הסביבה, חשובה בעבור כל העוסקים בתחומים החברתיים של איכות הסביבה, ואינה בלעדית למשפטנים. המערכת המשפטית יוצרת את מסגרת הפעולה בעבור כל השחקנים והיא בעלת פן מחנך ומעצב התנהגויות. במידה רבה, המשפט הסביבתי קובע מה ייעשה בתחום ומה לא ייעשה. הקורס נותן כלים לעוסקים בתחום מדעי החברה, כלים המאפשרים להשפיע הן על המערכת המשפטית והן על המצב הסביבתי באמצעות המשפט. בקורס יינתנו דוגמאות מעשיות מתחומים שונים באיכות הסביבה, ויילמד אופן ניתוח קייסים משפטיים. הסטודנטים ישתתפו בניתוח פעיל של בעיות איכות סביבה עכשוויות באמצעות המערכות המשפטיות שילמדו בקורס.
1082.4146.01 קרקעות וצדק חלוקתי
מדיניות הקצאת הקרקעות בישראל עוברת טלטלה בשנים האחרונות. לטלטלה זו, השפעה מכרעת על מרבית אזרחי ישראל, והיא נובעת, בין השאר, מתמורות אידיאולוגיות ופוליטיות ומכוחות כלכליים חזקים ואינטרסנטיים. כיום, מצויה מדיניות זו במרכזו של עימות ציבורי סוער, שנוגע לשאלות של צדק, שוויון, הון ושלטון. מטרת הקורס היא לבחון את מדיניות הקצאת הקרקעות בישראל, לנתח את השינויים שחלו בה במהלך השנים ולנסות ולברר מקרקעי ישראל לאן?
1082.4166.01 חשיבה אסטרטגית
הקורס יעשה שימוש בתיאוריות חדשניות של תורת המשחקים והגישה המוסדית בכלכלה וחברה כדי להעניק לתלמידים חוויה ייחודית של לימוד חשיבה אסטראטגית על פי תורת המשחקים מחד ותורת האילוצים המוסדיים מאידך. גישה חדשה זו לעיצוב מדיניות תופסת יותר ויותר מקום בלימודי קבלת החלטות בכלל ועיצוב מדיניות ציבורית בפרט באוניברסיטאות המובילות בעולם. פרופסור סנד נחשב למומחה בעל שם עולמי בנושא התמחות זה ומין הדין שנעשה שימוש יותר מושכל במומחיותו זו לטובת התלמידים בחוג.
1082.4170.01 מבוא לפיתוח בר-קיימא
השנה צפויה הקהילה הבינלאומית לאמץ אוסף חדש של יעדים הקרואים "The Sustainable Development Goals" וצפויים לכלול את מיגור העוני הקיצוני והרעב בעולם. הקורס יסקור את התפתחות המחשבה על מקורות העוני, אי השוויון והפיתוח בעולם מנקודת מבט כלכלית ואת הדיון התיאורטי והאמפירי על האם ואיך ניתן למגר עוני ורעב בעולם שהולך ונהיה צפוף וחם יותר.
1082.4135.01 סוגיות בתכנון עירוני
תכנון, ניהול וייזום של פרויקטים קרקעיים/נדל"ניים מחייבים הבנה מקיפה של מערכות שונות. מטרת הקורס היא להתוודע לתהליך התכנון על שלביו השונים, החל משלבי זיהוי והגדרת קהל היעד, דרך הגדרת מטרות הפרויקט והיעדים השונים, בחינה של חלופות, הערכת התוכנית ומודלים שונים של קבלת החלטות. סוגיות מרכזיות אלה קיימות בכל סוג של פרוייקט בין אם מדובר ביזם ציבורי או פרטי. משום כך, היכרות עם תהליך התכנון רלבנטית לתחומים רבים ותתן בידי הסטודנטים כלים לנתח ולהעריך פרויקטים נדל"ניים שונים שנמצאים על סדר היום הציבורי. הקורס יתחלק לשני חלקים. החלק הראשון יעסוק בתיאוריות שונות שנוגעות לתהליך התכנון ושלביו השונים. החלק השני יתמקד בישראל ויכלול היכרות עם מוסדות התכנון והליך התכנון בישראל וישלב הרצאות אורח של מתכננים ויזמים מהמגזר הציבורי והפרטי שעוסקים בפרויקטים המצויים כיום על סדר היום הציבורי, דוגמת מנכ"ל גזית-גלוב ישראל על הקמת אזורי מסחר, מתכנן מחוז תל-אביב על איקאה ברשל"צ, יזם כביש 6, ועוד.
1082.4171.01 מודלים של מנהיגות
"מנהיגות היא אחת התופעות הנצפות ביותר והכי פחות מובנות על פני האדמה" טען ג'ורג' מקגרגור ברנס, מבכירי חוקרי המנהיגות. עם זאת, הספרות והמחקר הפסיכולוגי מספקים אלפי ממצאים ותובנות שעשויים לסייע בקביעת עקרונות היסוד למנהיגות אפקטיבית, ערכית ומשפיעה. במהלך הקורס נבחן את תופעת המנהיגות, נעמוד על מקורות כוחו של המנהיג, על הקשר בינו לבין מונהגיו ועל תהליכים המאפשרים למנהיג להשפיע (לדוגמה: הנעה ושכנוע). באמצעות הספרות התיאורטית ההולכת ומתפתחת בתחום, ננתח את התופעה על-מנת לנסות ולפצח את רזיה.
1082.4176.01 סוגיות באנרגיה מתחדשת ופיתוח כלכלי (סדנה מרוכזת 27.11.16-1.12.16)
החיפוש אחר מקורות אנרגיה חדשים, שיחליפו את אלה המתכלים והולכים, נחשב לאחד האתגרים הקריטיים של תקופתנו. אם כך, מדוע השימוש באנרגיות מתחדשות בישראל עדיין כה מצומצם? מהי התועלת הכלכלית הטמונה באנרגיות מתחדשות?
בקורס יוגדרו מושגי יסוד של משאבי אנרגיה שונים, מתכלים ושאינם מתכלים, ויוצגו סוגיות של אנרגיה מתחדשת ושל התייעלות אנרגטית בהקשר של עיצוב מדיניות וניהול מקורות אנרגיה.
בהמשך, תידון השאלה כיצד ובאיזו מידה מהוות אנרגיות מתחדשות מנוף לפיתוח כלכלי בר קיימא ברמה המקומית, האזורית והארצית, תוך ניתוח מקרי בוחן שונים מישראל ומהעולם.