תיאור הקורסים

בית הספר לכלכלה ע"ש איתן ברגלס

תואר ראשון

כלכלה מוניטרית בישראל
המרצה: פרופ' ל. ליידרמן
דרישות מוקדמות: ציון עובר במאקרו כלכלה א'+ב', מיקרו כלכלה א'+ב' ומבוא לאקונומטריקה 
מספר הקורס: 1011.3303

הקורס יתמקד בנושאים המוניטרים הבינלאומיים שיש להם תפקיד מרכזי בכלכלת ישראל, כגון: קביעת שער החליפין של השקל, תנועות הון בינלאומיות, פערי הריבית מול חו"ל, קביעת שער החליפין הריאלי, וכדומה. כמו כן, נדון בניהול המדיניות המוניטרית של בנק ישראל תחת משטרי שער חליפין שונים: שער חליפין קבוע, רצועת ניוד, ושער חליפין נייד, תשומת לב מיוחדת תינתן למשטר הנוכחי של יעד אינפלציה ולהתערבות של בנק ישראל בשוק מט"ח. הניתוח יתבסס על מודלים אנליטים שיוצגו בקורס וכן על עדויות אמפיריות מהארץ ומהעולם. התלמידים יידרשו לקרוא רשימה בביליוגרפית אשר חלקה בעברית והחלק הנותר באנגלית.

 

מבוא לתורת המשחקים - קורס Honor למצטיינים
המרצה: פרופ' ר. שפיגלר
דרישות מוקדמות: ממוצע 85 בלפחות 5 מששת הקורסים שלהלן, וציון עובר בכל אחד מהם מיקרו כלכלה א'+ב'+ג', מאקרו א'+ב' ומבוא לאקונומטריקה (לימוד במקביל של הקורס החסר מתוך הששה)
מספר הקורס: 1011.3132

בקורס זה נדון בהתנהגות אסטרטגית של אנשים רציונליים במצבי קונפליקט. קבלת החלטות היא אסטרטגית אם היא מנסה לקחת בחשבון את מה שהמשתתפים האחרים בסיטואציה רוצים, יודעים ועושים. התנהגות אסטרטגית מהווה רכיב מרכזי באינטראקציות כגון תחרות בין פירמות על שווקים, מיקוח, מכרזים, הצבעה בבחירות, מסירת אינפורמציה, וכו'. תורת המשחקים היא שם שניתן לאוסף של כלים אשר הפך למקובל מאוד בקרב כלכלנים לניתוח אינטראקציות אסטרטגיות. בקורס זה נציג אחדים מכלים אלה: (1) משחקים עם מהלכים סימולטניים, (2) משחקים דינמיים, (3) משחקים בהם לשחקנים אינפורמציה חלקית, (4) מושגי פתרון במשחקים: שיווי-משקל נאש, שיווי-משקל פרפקטי, שיווי-משקל בייסיאני, שיווי-משקל סדרתי. במהלך הקורס נדגים את כלי הניתוח הללו במגוון הקשרים כלכליים.

 

מתמטיקה מתקדמת לכלכלנים
המרצה: פרופ' א. בן-פורת
דרישות מוקדמת: ציון עובר בקורסי החובה של שנה א'
מס' הקורס: 1011.3214

הקורס דן במושגים והמשפטים הבסיסיים של חשבון דיפרנציאלי ואנליזה ממשית וכן בשימושים של המשפטים הללו לפתרון בעיות בתאוריה כלכלית.
המטרה העיקרית של הקורס היא להציג בפני סטודנטים לכלכלה ניתוח מתמטי פורמלי ובפרט הוכחות מלאות ומדויקות. המושגים והנושאים המרכזיים שבהם נדון הם: קבוצות פתוחות, סגורות, קמורות, וקומפקטיות. התכנסות של סדרות והקשר של מושג ההתכנסות לקבוצות פתוחות וסגורות. גבול, רציפות, ודיפרנציאביליות של פונקציות. אופטימיזציה ללא מגבלות: תנאי סדר ראשון ושני. אופטימיזציה עם מגבלות: משפט קון-טאקר. משפט הפונקציות הסתומות ומשפט המעטפת. משפטי הפרדה של קבוצות קמורות ושימושיהם.
מומלץ לתלמידים, המעוניינים להמשיך לתואר שני בכלכלה, ללמוד את הקורס. הוא מהווה הכנה טובה מאד לקורסי החובה של התואר השני. ציון 80 לפחות, יפטור מקורס שיטות מתמטיות בכלכלה.
תידרש השלמה, של החומר באלגברה לינארית, הנלמד בקורס שיטות מתמטיות בכלכלה, לרבות בחינה רק על החומר של אלגברה לינארית והשגת ציון 80 לפחות.

 

אופציות ושווקים פיננסיים
המרצה: מר ש. בן יהודה
דרישות מוקדמות: זכאות במיקרו כלכלה ב'
מספר הקורס: 1011.3509

שימוש בנכסים נגזרים נעשה עוד בימי קדם, לצורך גידור סיכונים. עם התפתחות שווקי ההון בעולם בכלל ובישראל בפרט, מסחר רב מתבצע בנכסים נגזרים (כגון אופציות וחוזים עתידיים). השימוש בנגזרים זכה לתמיכה מחד (הגדלת נזילות ומסחר,יעילות שווקים) ולהתנגדות עזה מאידך, בשל המינוף הגבוה הטמון בהם (טענות למניפולציות על מחירי נכסים סחורות ומזון, העצמת המשבר הפיננסי ב 2008).
קורס זה יתאר את המאפיינים הייחודיים של האופציות, ויסקור מודלים מרכזיים להערכת שווי אופציות, תוך הדגשת השימושים המעשיים באופציות בעולם ובישראל לרבות גידור סיכונים, ובזיקה לנכסי השקעה נוספים הקיימים בשווקים הפיננסיים.
בחלק הראשון נבין את המאפיינים הבסיסיים של האופציות. בחלק השני נראה באמצעות מודל בינומי מה מניע את מחירי האופציות. בחלק השלישי נעסוק במודל המרכזי שנמצא בשימוש לתמחור אופציות אשר זיכה את מפתחיו לפרס נובל, מודל בלאק ושולס, תוך כדי יישום בשוק ההון הישראלי. בחלק הרביעי נסקור נכסים פיננסיים נוספים ומאפייני הסיכון בהם.

ארגון תעשייתי, פיקוח והגבלים עסקיים
המרצה: פרופ' נ. גנדל
דרישות מוקדמות: ציון עובר במיקרו כלכלה א'+ב' וזכאות במיקרו כלכלה ג'
מספר הקורס: 1011.3221

הקורס הוא בעיקרו שילוב של תיאוריית ארגון תעשייתי ותצפיות על מבנה הפירמה, שווקים, והתנהגות פירמות שאינן מתחרות. המודלים הבסיסיים כוללים תחרות כמויות, תחרות מחירים ומודלים של מניעת כניסה. הקורס יספק מבוא לפיקוח והגבלים ויכסה מחקרים ממוקדים בשטחים אלה.

 

בנקאות בישראל: תיאוריה ויישום
המרצה: ד"ר י. בנימיני
דרישות מוקדמות: זכאות במיקרו כלכלה ב', זכאות במאקרו כלכלה א'
מספר הקורס: 1011.3321

הקורס יעסוק בנושאים נבחרים בבנקאות כמו מבנה מערכת הבנקאות בישראל. ניהול סיכונים בנקאיים ויישומם במערכת בארץ, מדדי הלימות הון, ומגמות בבנקאות בארץ ובחו"ל.

 

מדיניות כלכלית בישראל
מרצה: פרופ' ד. בן דוד
דרישות מוקדמות: ציון עובר במאקרו כלכלה א'+ב' ובמבוא לאקונומטריקה
מספר הקורס: 1011.3220

הקורס עוסק בהשלכות של מדיניות כלכלית, עם דגש מיוחד על סוגיות שהינן בין החשובות ביותר שאיתן מתמודדות מדינת ישראל. נושאי הקורס יכללו, בין השאר: צמיחה כלכלית, אי-שוויון בהכנסות, תעסוקה, גלובליזציה של המשק, אינפלציה, וחינוך. מודלים מאקרו-כלכליים, כולל מודלים של צמיחה, יתנו את המסגרת התאורטית לבחינת כלי המדיניות. כמו כן, תינתן תמונת מצב אמפירית של המציאות הישראלית מהיבטים ארוכי טווח וכן השוואות עם מדינות אחרות.

 

מדיניות כלכלית וחברתית בישראל
המרצה: ד"ר י. שיינין
דרישות מוקדמות: ציון עובר במיקרו כלכלה א'+ב' ובמאקרו כלכלה א'+ב'
מספר הקורס: 1011.3461

מטרת הקורס לנתח את המגמות העיקריות בתחומי היצור, היצוא, התעסוקה, האבטלה, והרווחיות שהתפתחו במשק הישראלי בשנים האחרונות בענפי המשק (התעשייה, הבינוי, תשתיות, מסחר ושירותים, חקלאות, ביטחון והמגזר הציבורי).
תיבחן מידת התאמתה של המדיניות המוניטרית ומדיניות שער החליפין למגמות במשק וכן מידת השפעת מדיניות זו על המגמות במשק. ינותחו המגמות וההשפעות של שילובה של כלכלת ישראל במשק העולמי באמצעות ליברליזציה בשוק ההון וחשיפת המשק ליבוא מתחרה.
ייבחן תהליך ההפרטה המתבצע כיום במשק באמצעות שוק ההון בישראל ושוקי ההון בחו"ל תוך התייחסות לשווי החברות המיועדות להפרטה ומהירות יציאת הממשלה מהחברות הממשלתיות.

 

רגולציה מיקרו כלכלית
המרצה: ד"ר ר. שלם
דרישות מוקדמות: ציון עובר במיקרו כלכלה א' ו-ב', זכאות במיקרו כלכלה ג'
מספר הקורס: 1011.3474

תכני הקורס:

  1. מבוא לרגולציה מיקרו כלכלית והגדרת שוק (תפקידי הרגולציה, תפקידי רשות ההגבלים העסקיים, הגדרת שוק).
  2. מיזוגים אופקיים
  3. קייסים של הגדרת שוק
  4. פיקוח מחירים - תיאוריה (עקרונות, בעיות אופייניות, פיקוח מחירים בישראל, דוח סוארי, הקצאת עלויות, פיקוח על מונופול עם עלויות קבועות, מחירי רמזי)
  5. קייסים של פיקוח מחירים (במסגרת זו גם - The Averch-Johnson Effect, היטל היצף, פיקוח על חלק מהפירמות בשוק)
  6. יחסים אנכיים (שוליים כפולים, הכתבת מחיר לצרכן או כמות ותעריף שני חלקים, חלוקת סיכונים, Moral hazard, בעיית הרוכב החופשי
  7. הסדרה בשוק התקשורת
  8. תכנון שווקים ועיצוב מנגנונים (מנגנון השידוכים של Shapley Gale, אינפורמציה אסימטרית ומכרזים)
  9. גז טבעי ורגולציה פיננסית (ועדת ששינסקי, הסדר כובל לויתן, הערכות שווי)

 

שוקי המט"ח והשפעתם על המשק
מרצה: ד"ר ט. מופקדי
דרישות מוקדמות: ציון עובר במאקרו כלכלה א' וזכאות במאקרו כלכלה ב'
מספר הקורס: 1011.3405

התנהלות העסקית בעולם הגלובאלי מחייבת הבה של שווקים, מוסדות ומכשירים פיננסיים בינלאומיים. בקורס זה נלמד את הנושאים הבאים: שוק המט"ח הבינלאומי, כיצד נקבעים שערי חליפין ושערי ריביות, חיזוי שערי חליפין, האינטראקציה בין מדיניות מוניטרית ושע"ח, כיצד נגרמים משברי מטבע , וכיצד מנהלים סיכונים בינלאומיים.

 

תמריצים, אינפורמציה וחוזים
המרצה: פרופ' ד. וטשטיין
דרישות מוקדמות: ציון עובר במיקרו כלכלה א'+ב' וזכאות במיקרו כלכלה ג'
מספר הקורס: 1011.3549

הקורס עוסק בנושאים הבאים:
אינפורמציה סימטרית (Symmetric Information)
תאור הטכנולוגיה וההעדפות, איפיון החוזים היעילים, חלוקת סיכונים, דוגמאות.
בעיית "הסיכון המוסרי" (Moral Hazard)
תופעת "הסיכון המוסרי", בעיית המנהל, אילוצי התמריצים (Incentive Constraints), אילוצי ההשתתפות (Participation Constraints), אפיון החוזים האופטימאליים, המקרה של 2X2 (שתי רמות מאמץ ושתי תוצאות), המקרה הכללי, גישת ה-תס"ר (תנאים מסדר ראשון), יישומים.
בעיית "הבחירה המוטה" (Adverse Selection)
תופעת "הבחירה המוטה", בעיית המנהל, אילוצי ההשתתפות ואילוצי התמריצים (המיון העצמי, Self Selection), איפיון החוזים האופטימאליים, תחרות בין מנהלים, אי קיום של שיווי משקל מאגם (Pooling), קיום (לעיתים) של שיווי משקל מפריד (Separating) יישומים.
מודל האיתות (Signaling)
תופעת האיתות, עלות האיתות, השכלה כאיתות, שיווי משקל מאגמים ומפרידים, "עידון אינטואטיבי" של מושג שיווי המשקל, יישומים.

 

כלכלה ומשפט
המרצה: ד"ר א. רגבי
דרישות מוקדמות: ציון עובר במיקרו כלכלה א', זכאות במיקרו כלכלה ב', לימוד בעבר או במקביל של מיקרו כלכלה ג'
מספר הקורס: 1011.3346

מטרתו של הקורס להציג את שיטת הניתוח הכלכלי של סוגיות משפטיות. בחלקו הראשון של הקורס נסקור דוקטרינות בענפי משפט מרכזיים מפרספקטיבה כלכלית. בחלקו השני של הקורס נסקור עבודות אמפיריות בתחום של משפט וכלכלה. במהלך הקורס נפתח את היכולת להיות צרכנים משכילים של עבודות אמפיריות.
נושאים מרכזיים: (1) הקדמה לתחום משפט וכלכלה, (2) דיני נזיקין, (3) דיני חוזים, (4) קניין, (5) ההליך המשפטי, (6) דיני עונשין, (7) ניתוח אמפירי - קורלציה וסיבתיות, (8) רגולציה - תיאוריה וניתוח אמפירי.

 

היסטוריה כלכלית
המרצה: ד"ר ד. גולדברג
דרישות מוקדמות: ציון עובר במיקרו כלכלה א'+ב', מאקרו כלכלה א'+ב', ומבוא לאקונומטריקה. זכאות במיקרו כלכלה ג'.
מספר הקורס: 1011.3550

אירופה לפני המהפכה התעשייתית, המהפכה התעשייתית בבריטניה, התפשטות המהפכה התעשייתית בעולם והתגובות לה, המהפכה התעשייתית השניה, גלובליזציה ואימפריאליזם, מלחמת העולם הראשונה, המהפכה הקומוניסטית, השפל הגדול, מלחמת העולם השניה, הצמיחה שאחרי מלחמות העולם, מדינת הרווחה האירופית, הדרך לאיחוד האירופי, סופה של ברית המועצות, כלכלת ישראל עד 1985.
 

החלטות בתנאי אי-ודאות
המרצה: פרופ' י. גלבוע
דרישות מוקדמות: ציון עובר בכל קורסי החובה של שנה א'
מספר הקורס: 1011.3334

​הקורס יעסוק בתיאוריות של קבלת החלטות בתנאי סיכון ואי-ודאות, תוך דגש על היסודות התאורטיים של התחום מחד וממצאים מהספרות הפסיכולוגית מאידך. ייבחנו שאלות בסיסיות כגון משמעות הרציונליות, מושגי התועלת וההסתברות, בהקשר של החלטות בתנאי אי-ודאות.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף