דבר הדקאן
שלום רב,
הפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת תל אביב הצליחה למקם עצמה לאורך השנים בקדמת הבמה הארצית והעולמית בזכות חוקריה פורצי הדרך. מאז היווסדה ועד היום משמשת הפקולטה אבן שואבת למיטב החוקרות והחוקרים בתחומים מגוונים, החל מחֵקר המוח וכלה בחקר החברה, המדינה, הכלכלה ורווחת האדם. המחקרים החדשניים של חוקרות וחוקרי הפקולטה מושכים את מיטב הסטודנטיות והסטודנטים בארץ ומן העולם.
הפקולטה למדעי החברה מצטיינת במחקר והוראה מן המובילים בעולם, ובה בעת במעורבות חברתית ובתרומה לקהילה. חוקרות וחוקרי הפקולטה מספקים מידע בסיסי על תהליכים חברתיים בישראל ובעולם. כמו כן, יחד עם אלפי סטודנטים, מעורבים מרביתם בתרומה משמעותית להתמודדות עם האתגרים העומדים בפני החברה והמדינה.
הסטודנטיות והסטודנטים הלומדים בפקולטה באים ממגוון אוכלוסיות החברה הישראלית, וכל אחת ואחד מהם זוכה ליחס תומך ומעצים, שנועד לאפשר רכישת השכלה רחבה, ידע תיאורטי ומעשי, לשפר את איכות חייהם ולאפשר השתלבות מיטבית בחברה, במדינה ובשוק העבודה.
הפקולטה מאחדת תחת קורת גג אחד חמישה בתי ספר: בית הספר למדעי הפסיכולוגיה; בית הספר לכלכלה; בית הספר לעבודה סוציאלית; בית הספר למדע המדינה, ממשל ויחסים בין לאומיים; ובית הספר לחברה ומדיניות. בתי ספר אלה מאגדים חוגים שונים ותוכניות ומגמות לימוד מגוונות לתואר ראשון, שני ודוקטורט.
- בבית הספר למדעי הפסיכולוגיה חוקרים שלל תחומים המיוצגים במגמות השונות של החוג, כגון קוגניציה ומוח, פסיכו-ביולוגיה, פסיכולוגיה חברתית ופסיכולוגיה קלינית, ומקנים כלים ומיומנויות המאפשרים מחקר עצמאי וכן הכשרה לקראת התמחות ביישום הפסיכולוגיה בתחומי החיים השונים.
- בבית הספר לכלכלה חוקרים ומלמדים תמורות וכשלים בצמיחה כלכלית לאומית לצד מכניזמים להתמודדות עם עוני ועם פערים שהולכים ונפערים בין עניים לעשירים.
- בבית הספר למדע המדינה, ממשל ויחסים בינלאומיים, חוקרים ולומדים את יסודות הדמוקרטיה, את מקורותיה ואת האיומים על קיומה, וכן תהליכי קבלת ההחלטות והעקרונות שמנחים את מהותה, כמו גם תהליכים של שלום ומלחמה, סחר ומלחמות סחר.
- בבית הספר לעבודה סוציאלית מכשירים את העובדים הסוציאליים בישראל, וחוקרים מגוון רחב של תופעות חברתיות מסוגים רבים, כמו למשל אלימות, עוני והתמכרויות, ומתווים את מיטב הדרכים להתערבות והתמודדויות איתן.
- בבית הספר לחברה ומדיניות, החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה מתעמק בחקר החברה האנושית בכלל וזו הישראלית בפרט, בנרטיבים שמובילים את השיח החברתי, במיוחד בעידן הדיגיטלי; בחוג לתקשורת חוקרים את מאפייניהם ותפקידים של אמצעי התקשורת השונים ואת השפעת ההתפתחויות הטכנולוגיות והדיגיטליות על ההוויה האנושית; בחוג ללימודי עבודה חוקרים את יחסי העבודה במגזר הפרטי, הציבורי והשלישי, ואת ההשפעות שיש לכלכלה הניאו-ליבראלית על רווחת האדם ועל איכות חייו; בחוג למדיניות ציבורית חוקרים את תהליכי קביעת המדיניות וקבלת ההחלטות במוסדות הציבוריים ולומדים עליהם, תוך התמקדות בהשלכותיהם על החברה והמדינה.
על כל המערך העצום הזה של מחקר, הוראה והכשרה, מנצחת נבחרת מופלאה של מִנהלת הפקולטה, שמקפידה הקפדה יתרה על איכות השירות, ועל הנגשתו של כל חומר רלוונטי לאיכות עבודתם של החוקרות והחוקרים ולאיכות החוויה הלימודית של הסטודנטיות והסטודנטים, תוך שימת דגש על שקיפות והוגנות מרביים בכל נושאי המנהלה.
הפקולטה למדעי החברה משקיעה את מיטב משאביה האנושיים, המנהליים והכלכליים כדי לגדל דורות חדשים של חוקרות וחוקרים ושל מומחיות ומומחים בשלל תחומי עיסוקה כדי שישתלבו במדינה, במשק ובכלכלה, במטרה לעצב מציאות חברתית ראויה וחברה שטוב לחיות בה.
פרופ׳ אמל ג׳מאל
דקאן הפקולטה