קורסים
קורסים שנה א'
התפתחות החשיבה הפסיכואנליטית: פסיכופתולוגיה ופסיכותרפיה - ד"ר עינת אספלר-רוזנבוים
הקורס מיועד לחשוף את הסטודנטים למושגים בסיסיים בפסיכותרפיה פסיכו-דינאמית ולתיאוריות העוסקות בהתפתחות הנורמלית והפתולוגית. הסקירה התיאורטית של התפיסות הדינאמיות המרכזיות תתייחס למודלים הנגזרים מתיאורית הדחף, מודלים של פסיכולוגית האגו, של זרם יחסי האובייקט, פסיכולוגית העצמי, הרויזיוניסטים ונגיעה קלה בתיאורטיקנים מהזרם האינטר-סובייקטיבי. יושם דגש על האופן שבו הגישה התיאורטית מכתיבה את הפרקטיקה הטיפולית ולהפך - כיצד מטפלים שונים מתמקמים מול מטופליהם וכיצד הנוכחות שהם בונים בחדר הטיפולים קשורה לתיאוריה עליה הם נשענים.
פסיכודיאגנוסטיקה א' שיעור ותרגיל - מרצה: מר אבי שרוף. מתרגלים: גב' ענת בלאושטיין, גב' ענת בן ארצי, ד"ר רותי זליגמן, ד"ר ליאת אפל
קורס שנתי העוסק בהכרה בסיסית של בטריית המבחנים הפסיכולוגיים הנהוגה, המשלבת בין מבחני יכולת למבחנים השלכתיים. יילמדו המבחנים: בנדר, ווכסלר (ילדים ומבוגרים), ציורים, רורשאך ו- TAT . בקורס יילמדו באופן שיטתי: הרקע ההיסטורי של המבחן, דרכי הניתוח והציינון, מקומו ותרומתו של המבחן בבטרייה האבחונית וכן אינטגרציה של הנתונים בכתיבת דו"ח פסיכודיאגנוסטי מסכם. בתרגיל הנלווה יתורגלו תהליכי העבודה עם הכלי ושיטות הניתוח.
מושגים בפסיכותרפיה, תיאוריה ומעשה - ד"ר שלי שבולת-קשמן וד"ר גליה גודארד
בסמסטר א' הקורס יציג מושגים בסיסיים בפסיכותרפיה כפי שהם מובנים בגישות תיאורטיות שונות. יושם דגש על האופן שבו הגישה התיאורטית מכתיבה את הפרקטיקה הטיפולית. הקורס יתבסס על הצגה של חומר תיאורטי בשילוב עם חומר קליני שיובא במידת האפשר על ידי המשתתפים.
בסמסטר ב' תכני השיעורים מהווים המשך ישיר לנושאי הלימוד בהם עסקנו בסמסטר א': הנחת תשתית להכרת הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית מלידתה ועד ימינו. התוכנית מטבעה לוקחת בחשבון ידע מוקדם רלוונטי וחשיפה אקטואלית של הסטודנטים למעשה הטיפולי, כך שתינתן הזדמנות לקחת חלק פעיל בלמידה.
קורסים שנה ב'
הראיון הקליני- ד"ר איילת אור כהן, גב' דנה מור, ד"ר דני רווה
מטרות קורס הראיון הקליני הינן: היכרות עם הרקע התיאורטי הקשור בראיון הקליני, לימוד המבנה והמרכיבים של הראיון הקליני ככלי אבחוני וכחלק מהתהליך הטיפולי וכן לימוד ותרגול המיומנויות הנדרשות לביצוע הראיון הקליני. השיעור יורכב מהעברת חומר תיאורטי בחלקו הראשון שלאחריו ייערך תרגול בקבוצות קטנות, בהמשך לחומר שנדון בכתה.
פסיכופתולוגיה ב' – גב' רחל קפלן
קורס פסיכופתולוגיה ב' מיועד להוות בסיס להכרות עם קטגוריות שונות של סימפטומים ושל מצבים רגשיים העומדים בבסיסן של התנסויות בין-אישיות מגוונות. הוא נועד לאפשר דיאלוג עם העוסקים במקצועות בריאות הנפש מתוך המודל הרפואי, ובמקביל, לאפשר חשיבה ביקורתית לגבי מודל זה. הוא נועד לאפשר הבניה מסודרת ומושכלת של תובנות פסיכודיאגנוסטיות על מנת לקדם עבודה מועילה בפסיכותרפיה ובפסיכולוגיה קלינית. הקורס נשען על התיאוריות הפסיכודינאמיות ותיאוריית ההתקשרות שנלמדו בשנה א', תוך בדיקה מתמדת של הזיקה בינן לבין הפנומנולוגיה והקטגוריזציה הפסיכיאטרית על-פי הDSM-IV.
פסיכודיאגנוסטיקה ב' תרגיל - מתרגלים: ד"ר אילן דיאמנט, ד"ר גיורא זקין, מר יואל אפרת
הקורס מיועד לבסס את המיומנויות והידע הפסיכודיאגנוסטיים על בסיס הלמידה שנעשתה בשנה א'. הקורס ישלב בין נושאים פרקטיים של ראיון נבדקים ושימוש במבחנים פסיכולוגיים לבין נושאים תיאורטיים בתחום האבחון הקליני. הקורס מכוון להקניית גישה אינטגרטיבית בפסיכודיאגנוסטיקה, המחברת את הנתונים השונים הקיימים לגבי הנבדק, מקורות ידע ותיאוריה כלליים, והתייחסות לדילמות מקצועיות ואתיות. הקורס יכלול את הנושאים הבאים: א) סקירת עמדות והתנסויות של התלמידים בתחום האבחון. ב) מטלת האבחון הקליני וסוללת המבחנים הפסיכולוגיים: מבוא והדרכה ביבליוגרפית. ג) הבדיקה הפסיכודיאגנוסטית: מהלך ושלבים. ד) אבחון מצבי לעומת אבחון תהליכי. ה) בעיות של אבחנה מבדלת, והשימוש ב- DSM-IV וב- ICD-10 . ו) המבחנים הפסיכולוגיים: סיכום של ידע ובעיות בהעברה, ציינון ואינטרפרטציה. ז) הדו"ח הפסיכולוגי: תפקידיו, מבנהו, והתייחסות לכשלים נפוצים בכתיבתו. ח) אופני דיווח ושימוש שונים בחומרי הבדיקה הפסיכודיאגנוסטית: אפשרויות ומגבלות. ט) תפיסות אינטגרטיביות ועדכניות בפסיכודיאגנוסטיקה: דיון במספר הפרטים לדוגמה.
מושגים בפסיכותרפיה: מהתיאוריה לקליניקה - מר דני איגר וגב' רוני נוה-פרישוף
הקורס ימשיך את נושאי הלימוד משנה א', תוך התמקדות בתיאוריה ובטכניקה של הטיפול בגישות הפסיכואנליטיות. בקורס אנו נקרא מאמרים ונדון בסוגיות העולות מתוכם ומתוך החוויות המקצועיות של הסטודנטים. המאמרים יסקרו את התפתחות המחשבה הפסיכואנליטית בנושאי התיאוריה, הטכניקה והקשר ביניהם.
העקרונות התאורטיים והמעשיים טיפוליים של התפיסה הקוגניטיבית התנהגותית (CBT)
מטרת הקורס היא להקנות את העקרונות התאורטיים של הגישה הקוגניטבית התנהגותית אך בעיקר להדגיש את השימוש שלהם בהתערבויות טיפוליות שונות. ישנה אי הבנה מפורסמת ביחס לעומק ולאופי השינוי שנוצר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי. הקורס הזה ידגים את את הישימות הרחבה שיש למודל הקוגניטיבי התנהגותי ואת אופי השינוי המיוחד שנוצר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי. ההתמקדות בקורס תהיה בתאוריות של הגל השלישי של הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי. התאוריות האלו שצמחו בעיקר בתחילת המאה 21 משלבות בתוכם את הגישה הקוגניטיבית ההתנהגותית המקורית עם מודלים מטא-קוגניטיביים, מיינדפולנס שמקורו בבודהיזם ומודלים פסיכו-פיזיולוגים, ליצירת גישה הוליסטית אחידה.