ערב לכבוד פרסום הספר לחשוב על האוניברסיטה: ידע, פוליטיקה ואקדמיה בישראל

03 ביוני 2024, 18:00 
אולם 326, בניין גילמן 
ערב לכבוד פרסום הספר לחשוב על האוניברסיטה: ידע, פוליטיקה ואקדמיה בישראל

ביום שני ה-3 ביוני, בשעה 18:00, נתכנס באוניברסיטת תל אביב כדי לציין את צאתו לאור של "לחשוב על האוניברסיטה: ידע, פוליטיקה ואקדמיה בישראל". הספר מכנס 15 מאמרים פרי עטם של כ-20 חוקרים, ובכך הוא מסכם פרויקט מחקר רב שנים שבוחן את האקדמיה בישראל מנקודת המבט של התיאוריה הפוליטית. זהו אחד הספרים המקיפים ביותר שנכתבו על תפקידה הציבורי של האוניברסיטה בישראל ועל המתחים בין משימת האמת שלה – המשימה לקדם את חקר האמת בכל תחום ותחום – והתנאים הכלכליים, הפוליטיים והחברתיים שהיא נתונה בהם. כך, ברגעים האלה, העולים על כל דמיון, הספר רלוונטי מאין כמותו להבנת התמורות המהירות ביחסי שלטון-אקדמיה, חברה, כלכלה וידע בישראל.

תקציר הספר על גב הכריכה:

 האוניברסיטה, כך אומרים, היא מגדל שן אליטיסטי ומתנשא; היא לא מתאימה למקצועות העתיד; היא יקרה מדי ואין בה צורך. לתלונות הרבות כנגד האוניברסיטה וכנגד האקדמיה בכללה, עונים מגיניה כי רק האקדמיה מקדישה את עצמה לחקר האמת וכי רק היא יכולה להגן על הידע. "תפקידה של האוניברסיטה – הפונקציה שלה", במילותיו של הפילוסוף ג'ון דיואי, "היא פונקציית האמת". האם הניגוד בין אינטרסים כלכליים, חברתיים ולאומיים לבין רדיפת האמת הוא הדרך הטובה ביותר לדבר על האוניברסיטה? האם אפשר לחשוב על האקדמיה כעל מוסד שהאמת עומדת בראש מעייניו, והוא משוקע, בה בעת, במציאות החברתית, הכלכלית והפוליטית של המקום ושל הזמן שבהם הוא מתקיים?

 מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל נתונה כיום במחלוקות עמוקות שצצו בתגובה לשינויים מפליגים במבנה שלה, בתפקידיה החברתיים ובאופני התקצוב שלה. בקובץ זה מנסים כעשרים חוקרים של האקדמיה מתחומי המחשבה הפוליטית, הפילוסופיה וההיסטוריה של הידע, הסוציולוגיה, החינוך והמשפט, לחשוב מחדש על האקדמיה כאן ועכשיו, עשרים שנה לאחר פרסום דוח ועדת מלץ ושלושה עשורים לאחר "מהפכת המכללות". נקודת המוצא של הכותבים היא שהאוניברסיטה היא אחד מן המוסדות המשפיעים ביותר בחברה, לא רק על ייצור הידע – על מה ייחקר וכיצד, אלא גם על ההשכלה של בנות ובני כל שכבות החברה, על הניעות החברתית, על מי שאנחנו ומי שנרצה להיות – כפרטים וכחברה. כיצד אם כן יש לחשוב על האקדמיה בישראל כיום ולאן מועדות פניה?

ניתן לקרוא עוד על הספר באתר הוצאת אוניברסיטת תל אביב

פרופ' איל חוברס, מבית הספר למדע המדינה, ממשל ויחסים בין לאומיים בפקולטה שלנו הינו אחד מעורכי הספר

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף