המגמה הקלינית מחקרית

ביה"ס למדעי הפסיכולוגיה
תואר שני
 

 

מטרה ותכנית הלימודים

המגמה מיועדת להכשרת סטודנטים בשני תחומים מרכזיים:

  • הכשרה קלינית לפסיכולוגים עתידיים שיעמדו בכל הדרישות של הפסיכולוגיה הקלינית ובכללם אתיקה מקצועית גבוהה והיכרות עם גישות ומגמות שונות בפסיכולוגיה הקלינית.
  • הכשרה מחקרית שכוללת חשיבה מדעית וביקורתית, הבנה בשיטות מחקר והתנסות במחקר משמעותי במסגרת סמינריוני מחקר ועבודת התזה או הדוקטורט. הדגש בתכנית הוא על יכולת חשיבה אינטגרטיבית, הערכה מדעית-ביקורתית של התחום הקליני והפרייה הדדית בין התחום המחקרי והקליני.

ההכשרה הקלינית מכסה את כל טווח הגילאים מהילדות לזקנה, והיא בנויה כך שכל הסטודנטים מתנסים בשנת לימודים אחת שבה הדגש בהכשרה הוא על הילדות ושנת לימודים אחת שבה הדגש הוא על הגילאים הבוגרים. ההכשרה הקלינית כוללת למידה אינטנסיבית של הנושאים הבאים:

  • מגוון ההפרעות הנפשיות לאורך מעגל החיים;
  • התיאוריות הטיפוליות המרכזיות בפסיכולוגיה הקלינית,
  • שיטות אבחון והערכה.

תכנית הלימודים של השנה הראשונה כוללת סמינר מחקר, שמטרתו להכין את הסטודנטים לעבודת התזה או לדוקטורט. מטלת הסיום בסמינר היא כתיבת הצעת תזה באורך מלא (מבוא, השערות, שיטה). הצעת התיזה תוגש עד לתחילת שנת הלימודים השניה (1 באוקטובר). הציון בסמינר ייקבע על פי הצעת התזה וכן קריטריונים נוספים לפי שיקול הדעת של מנחה/מנחת הסמינר.

סטודנטים רשאים לעשות תזה או דוקטורט בהנחיית מנחה אחר בביה"ס, ואז ציונם בסמינר ייקבע בשיתוף פעולה בין מנחה הסמינר לבין מנחה התזה. סטודנטים שפונים למסלול דוקטורט ישיר יצטרכו להגיש עבודה סמינריונית אמפירית במקום הצעת תזה כתנאי מקדים לקבלתם לדוקטורט.

בנוסף ללימודים העיוניים התכנית כוללת פרקטיקום קליני שמתקיים בבתי חולים פסיכיאטריים או מרפאות לבריאות הנפש, שבמסגרתו הסטודנטים מתנסים בעבודה קלינית מעשית בליווי הדרכה אינטנסיבית. הפרקטיקום הקליני מתנהל במשך יומיים בשבוע במהלך שנתיים. בשנה אחת הסטודנטים יתנסו בפרקטיקום עם ילדים ובשנה אחרת ההתנסות תהיה עם מבוגרים. 
 

מכסת השעות במגמה הקלינית-מחקרית 60 ש"ס.


​תכנית הלימודים

שנה א'

שיעורי חובה 30 ש"ס
סמינר 4 ש"ס
פרקטיקום    
 
 

 שנה ב'

 
שיעורי חובה 14 ש"ס
סמינר 4 ש"ס
פרקטיקום    
עבודת גמר    
 
 

שיעורי בחירה

על התלמיד לקחת שיעורי בחירה עד השלמת 60 ש"ס.