תיאור הקורסים
החוג לסוציולוגיה
תואר ראשון
1041.3824.01אנתרופולוגיה של המוסר
סמינר זה מתרכז במחקר אמפירי על חיים מוסריים, בניגוד לגישה נורמטיבית לנושא המוסר. הקורס מניח שאנחנו לא יכולים להבין את החיים הפוליטיים או התרבותיים ללא הבנת ההתחייבויות הבסיסיות ולעתים קרובות שבשתיקה של אנשים לרעיונות של "הטוב" בחברה. קורס זה רואה דילמות מוסריות מנקודת מבט תרבותית, כלומר, מצבים שבהם אנשים מנסים לקבוע ולעשות את "הדבר הנכון". אנחנו נבדוק שאלות של שיקול דעת ואחריות. סוגיות של סוציאליזציה והחוק יהיו מרכזיות, כמו גם תהליכים שבאמצעותם נושאים עוברים פרובלמטיזציה כמוסריים. נתחיל עם עבודות סוציולוגיות מוקדמות על יחסים מוסריים ואז נבחן אתנוגרפיות עכשוויות על חיים מוסריים, באופן הרחב של הרעיון. נלמד טכניקות ושיטות לניתוח ההקשר החברתי של דילמות מוסריות. לתלמידים תהיה בחירה רחבה של נושאים לפרויקטים אישיים. הם יוכלו לבחון כל מקרה שבו אנשים נתקלים בדילמות מוסריות מכל סוג, ולממש את הכלים האנליטיים החדשים שלהם לחקור את המשמעות וההקשרים החברתיים של דילמות כאלה.
1041.3812.01 ארגונים ואי שוויון חברתי
הסמינר יפגיש שני תחומי מחקר: חקר ארגונים וחקר הריבוד החברתי, ויעסוק ביחסי הגומלין שלהם. הסמינר יעמוד על אפשרויות המפגש בין שני התחומים, תוך דגש על הסוגיות המרכזיות הנגזרות ממפגש זה ויבקש לעמוד על מקורות אי השוויון המעמדיים, המגדריים והאתניים/גזעיים של פערי שכר במקום העבודה.
1041.3798.01 בין האסתטי והפוליטי בחברה הפלסטינית: מבט אתנוגרפי
מטרת הסמינר היא לעקוב אחר יוצרים ספרותיים וחזותיים פלסטינים, בעודם מנווטים בין הפוליטי והאסתטי ובוחנים כיצד קטגוריות אלה מעצבות את האתיקה שלהם. התלמידים יחקרו באופן אתנוגרפי את האמנים ואת עבודותיהם במגוון סוגות (שירה, מחזאות, רומנים, נובלות, מסות וסרטי קולנוע), שנוצרו במולדתם של האמנים ובגלות. התלמידים ייפגשו עם האופן שבו האמנים מתעמתים עם פלסטין כמקור של זיכרון, עדות והתערבות, בעולם הנוטה לשכחה.
1041.3796.01 היבטים סוציולוגיים של העדפה מתקנת
הסמינר יעסוק בהיבטים התאורטיים והמעשיים של מדיניות "העדפה מתקנת". זהו הכינוי השגור לפרקטיקות של העדפה מכוונת של פרטים על בסיס מין, מצב סוציואקונומי, מוצא, או כל מאפיין אחר, במטרה לתקן עוולות עבר או לקדם קבוצות חלשות. בסמינר נשקול את ההצדקה התאורטית של מדיניות ציבורית זו ונבחן עדויות לגבי ההשלכות המעשיות הנובעות מיישומה בתחומים שונים. העבודות הסמינריונית תתבסס על מחקר כמותי בנושא העדפה מתקנת או בנושאים קשורים, כמו אי שוויון, גיוון, ומוביליות.
דרישות קדם: ציון 85 בקורס שיטות מחקר כמותיות.
0621.3390.01 היסטוריה ואנתרופולוגיה: לחפור בהווה
בסמינר נברר, מה קורה כאשר היסטוריה ואנתרופולוגיה - ומסורות המחקר הארכיוני והאתנוגרפי - נפגשות. הנחתנו היא, שמפגש זה מאפשר להרחיב את מנעד הרגישויות והאפשרויות המחקריות בשתי הדיסציפלינות גם יחד. המבט בהווה מגלה ממדים של החיים החברתיים, שקשה להבחין בהם באמצעות עיון במסמכים ובשרידי העבר; השחזור ההיסטורי מאפשר מצדו לגלות אפשרויות ונתיבים, שההווה מסתיר. תוך תנועה ושילוב בין מתודולוגיות וגישות נבחן כיצד פרספקטיבה היסטורית על "כאן ועכשיו" יכולה להאיר את ההווה מחדש, וכיצד מבט אתנוגרפי על דינמיקות חברתיות יכול לקרב אותנו להבנת תהליכים היסטוריים. "נחפור בהווה" באמצעות קריאת טקסטים מחקריים, המדגימים עיסוק בהיסטוריה חברתית ובאנתרופולוגיה היסטורית, נצא לסיור כדי ללמוד על אתר שבו עושים כיום אנתרופולוגיה היסטורית, וננסה לנסח ולקדם ביחד פרויקטים מחקריים של משתתפות ומשתתפי הקורס שישלבו עבודה ארכיונית ואתנוגרפית.
מטלות: נוכחות, עבודת סמינר.
1041.3829.01 הסוציולוגיה הסביבתית של הסכסוך הישראלי-ערבי
הקורס בוחן את ההקשרים הסביבתיים-חברתיים של הסכסוך הישראלי ערבי מאז סוף המאה ה 19 ועד ימינו. טענתו העיקרית היא שמרכיב היסוד של הסכסוך – התחרות הלא שוויונית בין שתי תנועות מלאימות – הוא שקבע במידה רבה את גורלם של תהליכי עמוק סביבתיים משמעותיים: גדלי האוכלוסיות, תפרוסת היישובים, מים, אנרגיה, תחבורה, ייעור, תכנון ועוד.
1041.4554.01 סופרים עצמנו לדעת: כימות וידע חברתי
מהעריסה ועד הקבר, אנשים רבים בראשיתה של המאה ה-21 חיים בעולמות ממוספרים. תנאי החיים החברתיים מדומיינים דרך עולם מונחים מספרי (שבו מככבים "שיעורים", "אחוזים" ו"הפרשים") וקטגוריות הנוצרות בהכרח מתוך פרקטיקות של כימות. גם היחיד "לוקח בחשבון" ידע מספרי, והופך לעיתים לסך המדיד של ביצועים, עמדות פוליטיות, הרגלים ותאוות. ידע מספרי משמש שומרי סף ממסדיים, אדריכלי מדיניות ופוליטיקאים, ומתווך מערכות חברתיות הפועלות בחסות המדע, המדינה והחברה האזרחית. הסמינר יעסוק בפרספקטיבות היסטוריות, סוציולוגיות ואנתרופולוגיות על היחסים בין מה שנספר ומה שנחשב, ובין מי שסופר למי שסופרים (או "לא סופרים") אותו/ה, תוך התמקדות בהקשרים מגוונים של מפקדי אוכלוסין, שיחים דמוגרפיים, סקרי דעת קהל ושיחי זכויות אדם. בעבודת הסמינר הסטודנטים/ות יבחרו זירה (למשל, בעולם המדע/שיח הציבורי/שיח מנהלי) וינתחו את פרקטיקות הכימות והקטגוריזציה המתקיימות בה. הסמינר פונה לסטודנטים/ות בעלי אוריינטציה כמותית ואיכותית כאחד.
1041.3830.01 סוציולוגיה של יזמות וחדשנות
אנחנו חיים בעידן של חדשנות כלכלית, חברתית וטכנולוגית. יזמים, אם בחברות סטארט-אפ או בעמותות קטנות, משחקים תפקיד מרכזי בעיצוב הכלכלה והפוליטיקה בישראל. ארגונים גדולים שואפים לעצב מחדש תהליכים בירוקרטים קשיחים כדי ליצור מוצרים חדשניים. המחקר הסוציולוגי מציע נקודת מבט ייחודית על הבעיות המעסיקות יזמים וחברות המעוניינים לקדם מוצרים חדשניים ושינוי. מתוך הבנה שבני אדם נוטים ליצור מוסדות חברתיים שמשמרים את הקיים, סוציולוגים מתמקדים ביחסים בין יזמים והסביבה בה הם פועלים, וכיצד כוח, חוקי ממשלה, קשרים חברתיים, ונורמות מאפשרים או מעכבים חדשנות ושינוי. הקורס יחשוף את הסטודנטים למגוון החסמים שאיתם מתמודדים יזמים וארגונים חדשניים, את האתגרים השונים בפיתוח מוצרים ורעיונות פורצי דרך, והאסטרטגיות שתיאוריות סוציולוגית מציעות לבעיות מורכבות אלו. במהלך הקורס הסטודנטים ידרשו לחקור ארגון או קבוצת יזמים המעוניינים לפתח מוצר חדש או להניע תהליך של שינוי, לזהות את הקשיים איתם הארגון מתמודד, ולהציע פתרונות מתוך החומרים שנלמדו בקורס.
1041.3822.01 עולם בתנועה: סוגיות בחקר הגירה ופליטות
הגירה ופליטות הן בכותרות בישראל ובעולם. אך מה אנחנו יודעים על תהליכי הגירה ועל הגורמים שמחוללים אותה? מה בדבר התוואי החברתי, פוליטי, כלכלי ואנושי שעומד בבסיס התופעה לגווניה השונים והמגוונים? הסמינר יעסוק בחקר תופעת הגירה ופליטות בעולם ובישראל מתוך פרספקטיבה סוציולוגית ופוליטית. ראשית, נציג גישות תיאורטיות שונות להבנת התופעה, נעמוד על סוגים שונים של הגירה ונאפיין מגמות בולטות של התופעה בעידן הגלובלי. עיקר הדיונים בסמינר יוקדשו לסוגיות כגון: המתח שבין ההגדרות המשפטיות והפוליטיות של סוגי הגירה כפי שאלו מופיעות בספר החוקים ובנהלים בירוקרטיים ובין משמעותן ב"שטח"; דינמיקה חברתית של חציית גבולות פיזיים וזהותיים הכרוכה בתהליך ההגירה; עיצוב ופירוק זהויות קולקטיביות באמצעות הגירה ובעקבותיה; מגדור (gendering) של הגירה והשלכותיו על עיצוב מחדש של מושגים כגון משפחה, אימהות, ומדינת רווחה; ותהליכי האורבניזציה של ההגירה ומאבק על הזכות למרחב העירוני. מפגשי הסמינר ישלבו הרצאה, דיון פעיל והצגת עבודות בכיתה. עבודת הגמר תתבסס על עבודת מחקר עצמאית של סטודנטים.
1041.4482.01 עין אנתרופולוגית על יפן העכשווית
הסמינר מציע בחינה ביקורתית של המבנה החברתי כפי שהתפתח ביפן לאחר מלחמת העולם השנייה. נערוך התבוננות מעמיקה במוסדות חברתיים ובסוגיות חברתיות ותרבותיות עכשוויות, כולל הדרך בה שותפה החברה והמדינה בייצור אותן סוגיות ו"בעיות חברתיות". נעסוק בין השאר ב"דור האבוד", במשבר הילודה, בתופעות כמו ה"פרזיטים הרווקים", freeters, NEET , בתופעת ה"עניים העובדים" ועוד. נבחן ונתעמק בצורות ההשתלבות החדשות של הצעירים/ות בשוק העבודה היפני ובתפיסות חדשות לגבי ה"אני". נקדיש זמן לדיון ב"בעיות נוער" עכשוויות כמו ה- ה"מתבדלים"hikikomori ו- compensated dating. לאורך כל הקורס, ניתן מקום להתמודדות עם שאלות של מגדר, משפחה, כוח ואינטימיות. חומר הקריאה הוא ברובו אנתרופולוגי ובמהלך הקורס נבחן מה יכולה לתרום לנו הדיסציפלינה האנתרופולוגית להבנה של יפן מ"בפנים".
הקורס כולל צפייה ביקורתית וניתוח סרטים (או קטעי סרטים) ודרמות טלוויזיה רלוונטיים.