תיאור הקורסים
החוג לסוציולוגיה
תואר ראשון
1041.3593.01 אנתרופולוגיה דיגיטלית: תיאוריה ופרקטיקה
בין אם מדובר במסכי הטלוויזיה והמחשבים בבית או הטלפונים הסלולרים והלפטופים במרחב הציבורי, קשה להתעלם מסביבתם הדיגיטלית של אינפורמנטים במחקרים אנתרופולוגים עכשוויים. קורס זה מציע היכרות מעמיקה עם תת-דיסיפלינה חדשנית ומבטיחה - אנתרופולוגיה דיגיטלית. ננסה להתרחק ממבט ״טרנדי״ ו״עתידני״ על טכנולוגיות חדשות ונתמקד באופן שבו ניתן ליישם כלים אנתרופולוגים בכדי להבין טוב יותר את המתחים שבין און-ליין לאוף-ליין ובין ״קהילות אינטרנט״ ל״קהילות באינטרנט״.
1041.3529.01 אנתרופולוגיה של "תרבות אמריקאית"
קורס זה יעסוק גם ביסודותיה של "התרבות האמריקאית", וגם בגילויים עכשוויים שלה. הקורס יתמקד בהתפתחות רעיונות של מעמד, גזע, דת, מגדר ואזרחות בהקשר האמריקאי. אנו נבחן את המתח שבין אחדות תרבותית לבין גיוון תרבותי בארה"ב. נקדיש תשומת לב למקורות, פיתוח והשלכות של דימויים תרבותיים אמריקאיים, כמו הקשר בין מסיבת התה בבוסטון לבין תנועת מסיבת התה של היום. הטקסטים יכללו דוגמאות ממחשבה וספרות אמריקאית, תרבות פופולרית והתייחסות אקדמית לכל אלה. יחד נשאל איך האנתרופולוגיה יכולה לתרום להבנת קבוצות חברתיות שונות, קהילות, אזורים ומוסדות פוליטיים.
1041.3598.01 אקטיביזם 2.0
אירועים קולקטיביים שפרצו בשנים האחרונות כמו מחאות האביב הערבי, תנועת Black Lives Matter ותנועת #MeToo, נישאו על גלי המדיה הדיגיטלית. משתמשים פנו לפלטפורמות כגון פייסבוק, יוטיוב וטוויטר כדי לגבש את נושאי הפעולה הקולקטיבית, להגדיר את יעדיה ולגייס את משתתפיה. מצב זה העלה שאלות מהותיות אודות האופן שבו קהילות חוברות יחד לצורך פעילות משותפת.
הקורס יידון בתמות מרכזיות להתנהלותן של קהילות מסוגים שונים באתרי אינטרנט ובלוגים וברשתות מדיה חברתיות. בתוך כך יבחן את המאפיינים הנרטיביים, הסימבוליים, הטרמינולוגיים והפרקטיים ואת תהליכי הבניית הזהות של הפעילות באותם מרחבים.
מטרת הקורס היא לגשר בין הידע התאורטי לבין הפרקטיקה ולהעניק לסטודנטים כלים יישומיים להבנה וניהול של קהילות דיגיטליות. הסטודנטים ישתמשו בחומר הלימודי כדי לייעץ לקהילה דיגיטלית לבחירתם, כיצד לייעל את פעולותיה על בסיס החומר התאורטי שנלמד במהלך הסמסטר.
1041.3536.01 ביג דאטה למדעי החברה
העלייה בכמות וזמינות הנתונים פתחה עולם חדש של הזדמנויות עבור המחקר המדעי, אך גם טומנת בחובה אתגרים מתודולוגיים, אתיים ואפיסטמולוגיים. כיצד ישנה עידן ה"ביג דאטה" את מדעי החברה? קורס זה עוסק הן בפרקטיקה והן בביקורת הסוציולוגית של טכנולוגיות מדע נתונים. במסגרת הקורס נכיר מגוון שיטות מחקר מעולם הביג דאטה לניתוח טקסטים ונתונים כמותיים. נתנסה בכריית מידע מהאינטרנט, ניתוח נתוני פשיעה, זיהוי מגמות בפוסטים במדיה החברתית ועוד. במקביל, נדון בהשלכות של מתודות אלו הן בפן המדעי (האם הקריטריון הראוי למודלים אלו הוא הסבר או תחזית?) והן בפן החברתי (מהי המשמעות של הפיקוח הגובר, החדירה לפרטיות והכניסה של אלגוריתמים לחיי היומיום?). הקורס מתודולוגי בעיקרו ונועד להקנות כלים למחקר כמותי ואיכותני כאחד. ההרצאות ישולבו עם עבודה מעשית בכיתת המחשבים ותרגילי תכנות שבועיים להגשה. נדרש רקע בסיסי בסטטיסטיקה והיכרות עם רגרסיה לינארית.
דרישות קדם: קורס מבוא לסטטיסטיקה ולניתוח נתונים (או קורס מקביל). קורס שיטות מחקר כמותיות (או קורס מקביל).
1041.3592.01 הסוציולוגיה של האטמוספירה: משבר האקלים בראי מדעי החברה
שינוי האקלים בן זמננו הוא אנתרופוגני: הוא נגרם כתוצאה מצבירה באטמוספירה של חמצן דו חנקני כתוצאה משריפה מואצת של דלק מחצבי מאז המהפיכה התעשייתית, ומניע תופעות הנמדדות בכלים מדעיים 'קשים'. עם זאת, המצב האקלימי הפוסט נורמלי ('מאפ"ן') העומד בפתח כבר משפיע רבות על המציאות החברתית, הכלכלית והפוליטית הגלובלית. השפעות אלו, ובעיקר הקשר המתקיים בין ההתחממות הגלובלית לאי שוויון, עומדות במרכז תשומת הלב של הקורס.
1041.3588.01واحد על אחד - חוויות חיים אחרות
הקורס עוסק בקשר שבין חוויות החיים של יהודים/ות וערבים/ות בארץ, לבין סוגיות כלליות בסוציולוגיה פוליטית, אי שוויון חברתי ופוליטיקה של מרחב. נעסוק בנושאים מרכזיים הנוגעים לחיים במרחב הגיאוגרפי המשותף של שתי הקבוצות הלאומיות, וכן בניתוח סוגיות חברתיות ותרבותיות של כל קבוצה בנפרד. הקורס ייפתח כלים לקריאה ביקורתית של טקסטים אקדמיים על המתרחש בחברה בישראל, ויאפשר לסטודנטים/יות ליישם מבט סוציולוגי אנליטי על תופעות חברתיות אקטואליות. הקורס ייחודי במבנה שלו המשלב בין הרצאות פרונטליות לבין דיונים מובנים בקבוצות קטנות או במתכונת של "واحد על אחד ." (ONE ON ONE) הקורס ישלב גם חלק מעשי, שיכלול ראיון עומק מובנה עם קרובי משפחה, ניתוח נרטיבי שלו בהתאם לנושאים הנדונים והצגת התוצרים בסוף הקורס לקהל הרחב. החלק המעשי הוא עיקר המטלה המסכמת של הקורס, הכנתו תלווה את הלימודים לאורך הסמסטר והסטודנטיות/ים יקבלו ליווי ותמיכה מסגל ההוראה לאורך ההכנה. המפגש האישי בין סטודנטים/ות ערבים/ות ויהודים/ות במהלך הסמסטר ובמסגרת העבודה המשותפת ישמש אתר פורה לעיון סוציולוגי ואנתרופולוגי ביחסי רוב ומיעוט בישראל בזיקה לחומרי הקריאה והלימוד. הקורס ניתן במסגרת החוג לסוציולוגיה ובשיתוף היחידה למעורבות חברתית.
في هذا المساق، تتم مناقشة تجارب وعلاقات اليهود والفلسطينيين في إسرائيل من منظور اجتماعي، سياسي، تاريخي وجغرافي. يشمل المساق محاضرات وجاهية ونقاشات ما بين الطالبات والطلاب المشاركين، الى جانب العمل بمجموعات صغيرة او بصيغة "واحد على واحد" (ONE ON ONE).
يدمج الكورس ايضًا قسم عملي فيه تُجرى مقابلات مبنية وعميقة مع أقارب العائلة، ثم تحليل روايتهم وفق مواضيع وأدوات الكورس، ومن ثم عرض المقابلات والمواد للجمهور. يشكل هذا القسم الجزء الاكبر من المهمة الملخصة النهائية للكورس، حيث يوفر طاقم الكورس الدعم لجميع الطلاب خلال الفصل. كما وأننا سنطور خلال الفصل أدوات لقراءة نقدية لنصوص أكاديمية تتمحور حول تحليل قضايا مجتمعية مفصلية.
يشكل اللقاء الشخصي ما بين الطلاب الفلسطينيين واليهود، من خلال المحاضرات او النشاط المشترك، أرضًا خصبة للتفكير والتحليل الاجتماعي والأنتروبولوجي لعلاقات القوى ما بين الأكثرية والأقليات في اسرائيل. هذا المساق متوفر ضمن برنامج قسم العلوم الاجتماعي وبالتعاون مع الوحدة للتداخل الاجتماعي.
1041.3596.01 חברה ותרבות ביפן
יפן ה"אחרת", ממשיכה להוות מקור למשיכה ועניין מאז שהמערב גילה אותה בשלהי המאה התשע-עשרה ועד היום (כולל בישראל). אנתרופולוגים היו כמובן בין אלו שנמשכו לתרבות יפן. האתנוגרפיות הראשונות, עוד לפני מלחמת העולם השנייה, התמקדו בחיי הכפר ביפן. עם הזמן, ההתעניינות נעה יותר לכיוון חקר החברה האורבנית ולכיוון היחס בין הפרט לחברה ביפן. החלק העיקרי של הקורס יתמקד ביפן שלאחר מלחמת העולם השנייה, תוך מבט על יפן העכשווית.
אחת הזוויות העיקריות שממנה נבחן את יפן, כמו גם את היחס ל"יפן", היא הזווית האנתרופולוגית.
החלק הראשון של הקורס יעסוק בהכרת הגישה האנתרופולוגית ליפן ובבחינה ביקורתית של מושגי יסוד המאפיינים לכאורה את "תרבות" יפן ואת היחסים בין הפרט לחברה. נציב שאלות לגבי "אקסיומות" כביכול כמו יפן ה"הרמונית", ה"קבוצתית" ועוד. בהמשך הקורס נערוך התבוננות מעמיקה במוסדות חברתיים ובסוגיות חברתיות ותרבותיות עכשוויות. הקורס ישפוך אור גם על הסדרים משפחתיים ומגדריים, כמו גם על תמורות עכשוויות בהסדרים אלה. הקורס יכלול צפייה וניתוח סרטים (או קטעי סרטים) תכניות ודרמות טלוויזיה רלוונטיים.
1041.3594.01 מיהו יהודי: אנתרופולוגיה של שאלה פתוחה
בשאלה "מיהו יהודי" יש תשוקה לסדר. השאלה מתנגנת כקביעה ומספקת אשליה של בהירות. היא מעמידה אדם שניתן להצביע עליו ויוצרת מערכת מיון בעלת גבולות וקריטריונים. בקורס נעמיד את השאלה הזו במערומיה: כשאלה פתוחה, פרומה ופולמית המוכרעת באמצעות פוליטיקה של ידע, של שייכות ושל סמכות. בהתבסס על חומרים אתנוגרפיים והיסטוריים נמשיך לפתוח ולפרום את השאלה, תוך נגיעה במגוון של זירות, מנגנונים ושיחים שדרכם יחידים וקבוצות מנהלים משא ומתן סביב השאלה מיהו יהודי. נעסוק בתהליכים היסטוריים ויומיומיים שבהם הבניות של גזע, צבע, דת, זיכרון היסטורי, נראות וגבולות קובעות מי בפנים ומי בחוץ. נעסוק, בין השאר, בהגזעה ומדיקליזציה של יהודים, בדימויים הירארכיים על "יהודים טובים" (וטובים פחות) ובקבוצות שנמצאות בשולי העולם היהודי הממוסד (למשל, קבוצות מתייהדות, יהודים קראים ויהודים משיחיים) התובעות, בדרכן, את מקומן.
מטלות: נוכחות, פרזנטציה במהלך הסמסטר; מבחן בית בחופשת הסמסטר.
1041.3590.01 מדינת הלאום בעידן הגלובליזציה
מדינת-הלאום – יחידה טריטוריאלית ריכוזית הנשלטת בשם "רצון העם" – היא דפוס הארגון הפוליטי הדומיננטי בעולם של ימינו. לא נוכל למצוא פיסת אדמה על כדור הארץ – אפילו הצחיחה והנידחת ביותר – שאין מדינה אשר תובעת עליה בעלות. בדומה לכך, כמעט כל אדם בעולם "שייך" למדינה כלשהי ותלוי בה באופן מוחלט לצורך מימוש זכויותיו. בשני העשורים האחרונים, סדר זה מאותגר על ידי הגלובליזציה, אשר מעמיקה ומרחיבה את קשרי-הגומלין בין מדינות וחברות שונות. האם הגלובליזציה מבטאת את קץ ההגמוניה של מדינת-הלאום או דווקא את התחזקותה? כיצד מוסד המדינה משנה צורה כדי להתאים עצמו לסדר החדש? במסגרת הקורס, נסקור את התגבשותה ותמורותיה של מדינת-הלאום, תוך שימת דגש על שלושה ממדים עיקריים: גזע ואתניות, אזרחות והגירה.
1041.3597.01 למה אנתרופולוגיה? קריאות מהקאנון האתנוגרפי
מה דחף את מייסדי ומייסדות הדיסציפלינה לסלול חיים אנתרופולוגים? זוהי שאלה אשר מניעה את הקורס. בניסיון לענות על שאלה זו, נבחן עבודות מובילות בהנחה שהן מכילות את החזונות והשאיפות אשר דרכן עוצבה הדיסציפלינה האנתרופולוגית ובמרוצת השנים הפכו לעבודות קנוניות באקדמיה המערבית. תוך חשיפה לעבודות של שלוש מסורות לאומיות דומיננטיות (הצרפתית, הבריטית והאמריקאית) התלמידים/ות ירכשו תובנות כיצד מורשות אינטלקטואליות עוברות מדור לדור ובין מדינות.
1041.3597.01 Why Anthropology? Readings from the Ethnographic Canon
What has prompted ancestral figures in the discipline to forge anthropological lives? This question leads this course. One way to try to answer it is by examining leading works upon the assumption that they entail visions and aspirations that fashioned the discipline, over time becoming canonical in the Western academy. In reading works belonging to three dominant anthropological traditions, French, British and American, students will gain insight into how intellectual pursuits are inherited across generations and national traditions.