מחקר וביקורת בסוציולוגיה

החוג לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה

תואר שני
 

מרכז המסלול: ד"ר חאלד פוראני

 

המסלול מיועד לתלמידות/ים בתואר שני המעוניינות/ים לרכוש את הכלים התיאורטיים והמתודולוגיים הבסיסיים הדרושים לביצוע מחקר סוציולוגי, תוך הקניית בסיס רחב למעוניינות/ים להמשיך ללימודי תואר שלישי בישראל ובחו"ל. מטרתו של המסלול לפתח את היכולת האנליטית והחשיבה הביקורתית בנושאים עיוניים ואמפיריים ולטפח את הרגישות לסוגיות העומדות על סדר היום הגלובלי ובחברה הישראלית בפרט. במסגרת ההכשרה התיאורטית והמתודולוגית (איכותנית, כמותית או שילוב לבחירת התלמיד\ה), תכנית הלימודים כוללת קורס על דילמות מתודולוגיות מרכזיות החוצות את כלל מדעי החברה, קורס ייחודי על תיאוריה ביקורתית במאה ה-20, וכן פרקטיקום שמטרתו פיתוח מיומנויות בשדה המחקר האקדמי (כגון הצגה בכנסים מקצועיים ופרסום מאמרים בכתבי עת אקדמיים). הלימודים במסלול מתנהלים תוך ליווי והדרכה אישית של חברות וחברי הסגל בחוג על מגוון התמחויותיהם ושיטות המחקר הקיימות.

תכנית הלימודים במסלול

היקף שעות הלימוד במסלול הינו 28 ש"ס לתלמידים במסלול עם עבודת גמר (תזה) ו-36 ש"ס לתלמידים במסלול ללא עבודת גמר. עבודת הגמר שקולה ל-8 ש"ס לצורך חישוב שכר הלימוד.
 

1. קורסי "תיאוריות למתקדמים"

יש ללמוד 3 קורסים, בהיקף של 6 ש"ס.

  • הסוציולוגיה והתיאוריה הביקורתית במאה ה-20 - חובה במסלול 
  • ריבוד ואי שוויון - חובה במסלול
  • קורס נוסף מרשימת קורסי ה"תיאוריות למתקדמים"

         מומלץ לתלמידי המסלול:

  • צדק ושיוויון: תיאוריות פילוסופיות


2. קורסי "שיטות מחקר"

יש ללמוד 2 קורסים:

  • דילמות מתודולוגיות מרכזיות במדעי החברה - חובה במסלול

         קורס נוסף מבין הקורסים הבאים:

  • שיטות מחקר כמותיות למתקדמים: רגרסיה ליניארית ולוגיסטית
  • דרכים לדעת – סדנה בשיטות מחקר איכותניות

מומלץ להשלים את קורסי התאוריות ושיטות המחקר בשנת הלימודים הראשונה.
 

3. סמינרים

  • פרקטיקום: מחקר וביקורת בסוציולוגיה (2 ש"ש)

         יש ללמוד את הפרקטיקום בשנת הלימודים הראשונה.

  • 2 סמינרים נוספים מרשימת הסמינרים המוצעים ע"י החוג

מומלץ להתייעץ עם מרכזי/ות המסלול לגבי הסמינרים הנוספים.
 

 

4. סדנת תזה - 2 ש"ס - ללומדים במסלול עם תזה
 

תלמידים אשר ילמדו במסלול ללא עבודת גמר יחויבו בעבודת סיכום המבוססת על הלימודים בפרקטיקום של מסלול ההתמחות. תוכן העבודה ייקבע על ידי מרכזי המסלול והיא תיבדק על ידם. הציון לעבודה זו יהווה 10% מציון הגמר של לימודי התואר השני.

 

5. שיעורי בחירה, להשלמת מניין השעות לתואר

בנוסף לשיעורי הבחירה המוצעים ע"י החוג  ניתן ללמוד קורסים נוספים מבין קורסי "התיאוריות למתקדמים", "שיטות המחקר" והסמינרים, שהם מעבר לדרישת המינימום.
כמו כן ניתן ללמוד עד שני קורסים מקורסי הבחירה והסמינרים מתכנית התואר הראשון או מקורסים הניתנים במסגרת חוגים אחרים באוניברסיטה, באישור יועצת התואר השני.


6. סמינר מחלקתי וסדנאות

​בחוג מתקיימים במהלך כל סמסטר סמינרים מחלקתיים וסדנאות מחקר בשלושה תחומי דעת: סדנה באנתרופולוגיה, סדנה בסוציולוגיה היסטורית ופוליטית וסדנה בריבוד ואי שוויון.
​בסמינר המחלקתי ובסדנאות מתנהלים דיונים מרתקים בתחומי הדעת הרלוונטיים. הסמינר והסדנאות אינם נמנים במניין השעות לתואר ומתקיימים לסירוגין בימי חמישי בשעות 14:00-16:00. על התלמידים להירשם לסמינר המחלקתי במהלך לימודיהם לתואר וההשתתפות בו הינה חובה. כמו כן, תלמידי התואר השני מוזמנים להשתתף מדי שנה בסדנאות המחקר על פי תחומי העניין שלהם. מועדי המפגשים של הסמינר והסדנאות מתפרסמים באתר החוג.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף