תיאור הקורסים
החוג לסוציולוגיה
תואר ראשון
1041.3824.01 אנתרופולוגיה של המוסר
סמינר זה מתרכז במחקר אמפירי על חיים מוסריים, בניגוד לגישה נורמטיבית לנושא המוסר. הקורס מניח שאנחנו לא יכולים להבין את החיים הפוליטיים או התרבותיים ללא הבנת ההתחייבויות הבסיסיות ולעתים קרובות שבשתיקה של אנשים לרעיונות של "הטוב" בחברה. קורס זה רואה דילמות מוסריות מנקודת מבט תרבותית, כלומר, מצבים שבהם אנשים מנסים לקבוע ולעשות את "הדבר הנכון". אנחנו נבדוק שאלות של שיקול דעת ואחריות. סוגיות של סוציאליזציה והחוק יהיו מרכזיות, כמו גם תהליכים שבאמצעותם נושאים עוברים פרובלמטיזציה כמוסריים. נתחיל עם עבודות סוציולוגיות מוקדמות על יחסים מוסריים ואז נבחן אתנוגרפיות עכשוויות על חיים מוסריים, באופן הרחב של הרעיון. נלמד טכניקות ושיטות לניתוח ההקשר החברתי של דילמות מוסריות. לתלמידים תהיה בחירה רחבה של נושאים לפרויקטים אישיים. הם יוכלו לבחון כל מקרה שבו אנשים נתקלים בדילמות מוסריות מכל סוג, ולממש את הכלים האנליטיים החדשים שלהם לחקור את המשמעות וההקשרים החברתיים של דילמות כאלה.
1041.3812.01 ארגונים ואי שוויון חברתי
הסמינר יפגיש שני תחומי מחקר: חקר ארגונים וחקר הריבוד החברתי, ויעסוק ביחסי הגומלין שלהם. הסמינר יעמוד על אפשרויות המפגש בין שני התחומים, תוך דגש על הסוגיות המרכזיות הנגזרות ממפגש זה ויבקש לעמוד על מקורות אי השוויון המעמדיים, המגדריים והאתניים/גזעיים של פערי שכר במקום העבודה.
1041.3798.01 בין האסתטי והפוליטי בחברה הפלסטינית: מבט אתנוגרפי
מטרת הסמינר היא לעקוב אחר יוצרים ספרותיים וחזותיים פלסטינים, בעודם מנווטים בין הפוליטי והאסתטי ובוחנים כיצד קטגוריות אלה מעצבות את האתיקה שלהם. התלמידים יחקרו באופן אתנוגרפי את האמנים ואת עבודותיהם במגוון סוגות (שירה, מחזאות, רומנים, נובלות, מסות וסרטי קולנוע), שנוצרו במולדתם של האמנים ובגלות. התלמידים ייפגשו עם האופן שבו האמנים מתעמתים עם פלסטין כמקור של זיכרון, עדות והתערבות, בעולם הנוטה לשכחה.
1041.4523.01 מדינת הרווחה ואי שוויון מגדרי
העלייה הדרמטית בהשתלבותן של נשים בספירה הציבורית לא הולידה עליה מקבילה בהשתלבותם של גברים בספירה הביתית. שינוי לא שוויוני זה חידד את הצורך במדיניות שתסייע לנשים לשלב בין הספירה הציבורית והפרטית, והעלה את ההתעניינות המחקרית בהשלכות מדיניות זו על אי השוויון בין נשים וגברים. בסמינר זה נביט על פעולות מדינת הרווחה בעיניים "מגדריות", ננסה להבין באיזה אופן פועלים תהליכים כלכליים ומוסדות חברתיים על אי השוויון המגדרי, ואת הדרך בה הם מעצבים את אופיו.
1041.3829.01 הסוציולוגיה הסביבתית של הסכסוך הישראלי-ערבי
הקורס בוחן את ההקשרים הסביבתיים-חברתיים של הסכסוך הישראלי ערבי מאז סוף המאה ה 19 ועד ימינו. טענתו העיקרית היא שמרכיב היסוד של הסכסוך – התחרות הלא שוויונית בין שתי תנועות מלאימות – הוא שקבע במידה רבה את גורלם של תהליכי עמוק סביבתיים משמעותיים: גדלי האוכלוסיות, תפרוסת היישובים, מים, אנרגיה, תחבורה, ייעור, תכנון ועוד.
1041.4482.01 עין אנתרופולוגית על יפן העכשווית
הסמינר מציע בחינה ביקורתית של המבנה החברתי כפי שהתפתח ביפן לאחר מלחמת העולם השנייה. נערוך התבוננות מעמיקה במוסדות חברתיים ובסוגיות חברתיות ותרבותיות עכשוויות, כולל הדרך בה שותפה החברה והמדינה בייצור אותן סוגיות ו"בעיות חברתיות". נעסוק בין השאר ב"דור האבוד", במשבר הילודה, בתופעת ה"פרזיטים הרווקים", בהשתלבותם החדשנית של הצעירים/ות בשוק העבודה היפני ובתפיסות חדשות לגבי ה"אני", לגבי שאלות מגדריות ולגבי הגוף. חומר הקריאה הוא ברובו אנתרופולוגי ובמהלך הקורס ננסה לראות מה יכולה לתרום לנו הדיסציפלינה האנתרופולוגית להבנה של יפן מ"בפנים". הקורס כולל צפייה ביקורתית וניתוח סרטים (או קטעי סרטים) ודרמות טלוויזיה רלוונטיים.
1041.3823.01 פרצופה של המדינה: היבטים אתנוגרפיים
שאלות על מדינה נוגעות בשאלות יסוד של אנתרופולוגיה על תרבות, כוח, קבוצה, משמעות וסובייקטיביות. הפריחה הנוכחית בעיסוק המחקרי במדינה - דווקא במציאות שבה כוחות הגלובליזציה פועלים מעליה, מתחתיה ולצידה - מלמדת על הערך המוסף הייחודי שבהתבוננות על המדינה מלמטה. זוהי נקודת המוצא של הסמינר, וממנה נפנה לדיונים אנליטיים, אמפיריים ומתודולוגיים על נוכחותה המפושטת, השגורה, השקופה לעיתים, של 'המדינה' בחיי בני אדם: על מרקמי יומיום ורגעים בנאליים (המפגש עם השוטר הקונס אותנו ברחוב או עם הביורוקרט המחתים את הדרכון), על רגולציות וקטגוריות ממשלתיות שמעצבות חוויות וביוגרפיות (בהיותנו 'תלמידים', 'בני משפחה', 'אזרחים', 'מובטלים', או 'שוהים בלתי חוקיים'), על השחקנים המדברים 'בשם המדינה' ועל אלו החיים בשוליה. נקרא מחקרים אתנוגרפיים על זירות ורגעים שבהם המדינה מקבלת (או מאבדת) ממשות ומשמעות וכוח: מוסדות ומנגנונים ביורוקרטיים, ריטואלים לאומיים, אתרי גבול, פרוצדורות חקיקה, מדע לאומי ועוד. מרבית העבודות שנקרא אינן עוסקות במדינה בהקשר הישראלי והן ישמשו עוגן לדיונים ולכתיבת עבודות סמינר על זירות מקומיות מגוונות. דוגמאות לזירות שכאלו הן המחאה החברתית, המאבק נגד חיסונים, שדה הדיור הציבורי, לגליזציה של קנאביס, השיח על החזרת גלעד שליט, בידוק בטחוני, מחסום ווטש וגיוס חרדים. חובות הסמינר: נוכחות, קריאה שוטפת והשתתפות פעילה, רפרט וכתיבת עבודה מחקרית.