תיאור הקורסים
החוג לסוציולוגיה
תואר ראשון
1041.2618.01 אוכלוסייה וחברה
במאתיים השנים האחרונות חוותה האנושות שינויים דמוגרפיים חסרי תקדים: תוחלת החיים בלידה יותר מהכפילה עצמה, המשפחה הגרעינית קטנה ואיתה ירד שיעור הילודה, ובין לבין צמחה אוכלוסיית העולם והזדקנה. בתקופה זו, למשל, צמחה אוכלוסיית אנגליה פי שישה ואילו אוכלוסיית מצרים שמנתה 20 מיליון ב-1950, מונה כמעט 100 מיליון כיום. יחד עם, ואולי כתוצאה משינויים דמוגרפיים אלו חלו תמורות חברתיות המלוות אותנו עד ימינו: עיור, גידול במורכבות החברתית והכלכלית, שינוי במוסד המשפחה וירידה בבידול המגדרי—כל אותם נושאים שהעסיקו וממשיכים להעסיק את הסוציולוגיה כדיסציפלינה מדעית, שאף היא תוצר של שינויים דמוגרפיים אלו. הקורס יעסוק בכל אלו מנקודת מבט דמוגרפית, היסטורית וגלובלית על מנת להבין את העולם המודרני ולאן פניו מועדות.
1041.2608.01 ארגונים וחברה
לקורס שני חלקים. החלק הראשון יוקדש לסקירת התחום הקרוי "סוציולוגיה של ארגונים". הוא יתמקד בתיאוריות האדמיניסטרטיביות הראשונות, בתיאוריות פוליטיות, בתיאורית המערכות, בתיאוריה המוסדית, בתיאוריה האקולוגית ובתיאוריה הריבודית. מגוון הגישות יאפשר זוויות ראיה אלטרנטיביות להבנת תופעות כמו מבנה ארגוני, חלוקת עבודה, היררכיה וביורוקרטיה. בחלקו השני יעסוק הקורס בארגונים כמערכות שמייצרות אי שיוויון חברתי ויבחן באופן ביקורתי את הזוויות התרבותיות, היסטוריות, חוקתיות וכלכליות של אי שוויון ארגוני.
1041.2616.01 הגירה וחברה
הקורס עוסק בהגירה בינלאומית תוך התמקדות בהגירה לאמריקה ואוסטרליה במחצית השנייה של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20; הגירת העבודה לאירופה לאחר מלחמת העולם השנייה; פליטות במאה ה-21; והגירה למדינת ישראל. הקורס סוקר הסברים תיאורטיים עיקריים להגירה (מדוע ובאיזה תנאים אנשים מהגרים) ותיאוריות העוסקות בשאלות השתלבות המהגרים במדינות היעד. במהלך הקורס נדון בסוגיות הבאות: הקונטקסט הפוליטי של הגירה בינלאומית ומדיניות השתלבות המהגרים; הגירת העבודה ותפקיד הכסף שנשלח על-ידי המהגרים למשפחות שנשארו בארצות המוצא; השתלבות המהגרים וילדיהם במדינות היעד; ופליטות.
1041.2611.01 מגדר וחברה
מטרת הקורס היא לראות ולהבין עד כמה מגדר נוכח בעולמנו ומעצב את חיינו: את הפרשנות שאנו מעניקים לתופעות, את מחשבותינו, את שאיפותינו, ואת מעשינו. במהלך הקורס נתחקה אחר התהליכים המייצרים את הסדר המגדרי, הביטוי של סדר זה בזירות מרכזיות, וההשלכות שלו על אי השיוויון הכלכלי בין גברים ונשים. ההרצאות יתמקדו בציוני דרך מרכזיים במאבק הפמיניסטי, בשלבים שונים בהתפתחות החשיבה הפמיניסטית ובמופעים שונים של אי השוויון המגדרי בחברה בתחומים כגון, שוק העבודה, משפחה, משפט, רפואה, פוליטיקה וצבא.
1041.2619.01 פוליטיקה ואתנוגרפיה
מה המשמעות של ללמוד פוליטיקה מלמטה? כיצד השתקעות החוקרת בעולם הנחקר תורמת ללמידה של כוח? מה הן ההבטחות והסכנות של מחקר חברתי, אשר מזמין לדיון את הפרטים הקטנים והבלתי נשלטים של חוויות החיים, ושקורא תיגר על תיאוריות וקטגוריות דיסציפלינריות מופשטות? בסמינר זה נחקור מתודות אתנוגרפיות, כמו גם שיטות איכותניות נוספות של עבודת שדה, תוך מתן תשומת לב מיוחדת לאפשרות שלהן לחתור כנגד, לחולל, ולהרחיב את ההבנה של פוליטיקה ושל כוח. הקריאות בקורס יתבססו על דוגמאות מופת של אתנוגרפיה פוליטית, כמו גם על דיונים במתודולוגיה ובמתודה באנתרופולוגיה ובסוציולוגיה.
1041.2614.01 רפואה וחברה
הרפואה המודרנית ביססה מעמדה במאה ה-20 כאחד מהמוסדות החברתיים רבי העוצמה האמונים על הגדרת הגבול בין "בריאות" ו"חולי", "נורמליות" ו"אב-נורמליות", ועל הטיפול במגוון רחב של "ליקויי גוף ונפש". הקורס יתמקד בהיבטים פוליטיים, מוסדיים, ארגוניים ומקצועיים של השיח הרפואי, תוך הצגת מושגי יסוד ודיון בסוגיות נבחרות בסוציולוגיה ובאנתרופולוגיה של הרפואה.