מסלולי לימוד לדוקטורט

ביה"ס למדע המדינה, ממשל ויחסים בינלאומיים

תואר שלישי

מסלול לימודים ישיר לדוקטורט (לבעלי תואר ראשון)

שלב ראשון - התואר השני (תכנית הלימודים בשנה הראשונה והשנייה במסלול):
על התלמידים לבחור 2 תחומי התמחות מרכזיים וללמוד 2 קורסי חובה בכל אחד מתחומי ההתמחות שלהלן:

• פוליטיקה השוואתית וישראלית
  • יחסים בינלאומיים ואסטרטגיה
  • מחשבה מדינית

התלמידים רשאים לבקש ללמוד תחום אלטרנטיבי במסגרת הנושאים שנלמדים בביה"ס, כגון: כלכלה פוליטית, תקשורת פוליטית. התחום הנוסף ייקבע בין התלמיד/ה לבין היועץ לתלמידי מחקר, והמורים הרלוונטיים לתחום, ובהתאם ייקבעו הקורסים שילמדו.

קורסי החובה התחומיים (סה"כ 12 ש"ס)

· פוליטיקה השוואתית וישראלית:

עלייתם ונפילתם של ממשלות ומשטרים – 3 ש"ס.
 מוסדות חוקות ותרבות דמוקרטית – 3 ש"ס

· יחסים בינלאומיים ואסטרטגיה:
 המערכת הבינלאומית – 3 ש"ס
כלכלה פוליטית בינלאומית – 3 ש"ס.

· המחשבה המדינית:
סוגיות אקטואליות בפילוסופיה הפוליטית – 3 ש"ס.
מושג הריבונות בפילוסופיה פוליטית – 3 ש"ס.

קורסי חובה אותם ילמדו תלמידי כל התחומים (סה"כ 12 ש"ס):

1. גישות ותיאוריות במדע המדינה לתלמידי מחקר – 3 ש"ס
  2. סטטיסטיקה למתקדמים – 3 ש"ס (לא ישוקלל)
  3. שיטות מחקר לתלמידי מחקר – 3 ש"ס
  4. סדנת תכנון מחקר לדוקטורנטים – 3 ש"ס
    התלמידים ילמדו את הסדנה בסמסטר השלישי ללימודיהם בתכנית.
  5. סמינר מחלקתי/סדנת דוקטורנטים – נוכחות חובה (לא נכלל במניין השעות)
    סמינר זה הינו שנתי ומתקיים אחת לשבוע. תלמידי המחקר נדרשים להשתתף בו בכל שנות לימודיהם ומחקרם.

2 סמינרים בתחומים בהם למדו את קורסי החובה (סה"כ 6 ש"ס).

עבודת מחקר או מאמר (בהיקף של כ- 10,000 מילים), ניתן לכתוב את העבודה במסגרת אחד הסמינרים או בתיאום עם מרצה בכיר בביה"ס. העבודה יכולה להיות חלק מעבודת הדוקטורט והתלמידים יתבקשו לשלוח אותה לפרסום.

בחינת כשירות באחד מתחומי הלימוד
תלמיד במסלול הישיר נדרש להיבחן בתום הסמסטר השלישי ללימודים, בתחום בו הוא מתכוון לכתוב את עבודת הדוקטורט (מתוך 3 תחומי החובה).
הבחינה תערך כבחינת בית עם חומר פתוח ותימשך 72 שעות. מטרת הבחינה לבדוק את בקיאות התלמיד בספרות המרכזית בתחום (חומר הקריאה לבחינה יכלול בין 20 ל-30 מאמרים/ספרים).
הציון בבחינה יהיה עובר/לא עובר.
לרשות התלמידים 2 מועדים בלבד.

בשנה א' ישלימו התלמידים לפחות 15 ש"ס בלימודי השלמה וחובה. המעבר לשנה ב' מותנה בציון ממוצע של 90 בהם ובאישור היועץ לתלמידי מחקר במהלך המעבר לשנה ב' יפנו התלמידים אל אנשי סגל מתאימים בביה"ס כדי לאתר מנחה/מנחים לעבודת הדוקטורט.

סה"כ חובות המסלול הישיר לדוקטורט:
8 קורסי חובה: 24 ש"ס
2 סמינרים: 6 ש"ס
סמינר מחלקתי/סדנת דוקטורנטים
עבודת מחקר
בחינת כשירות

סה"כ 30 ש"ס.

שלב שני: לימודי מחקר (דוקטורט)

עם השלמת כל החובות שלעיל ואישור הוועדה החוגית, במהלך השנה השנייה ללימודים, על התלמיד למצוא מנחה (מתוך חברי הסגל הבכיר בביה"ס) וועדה מלווה, ולהעביר את הרכבה לאישור הוועדה היחידתית (הפקולטתית).

במהלך השנה השלישית יש להגיש הצעת מחקר בתאום עם המנחה והוועדה המלווה, ולהציגה בפני סמינר הדוקטורנטים של החוג.

עם אישור ההצעה, תועבר ההצעה לוועדה היחידתית, לאישור סופי ולמעבר לשלב ב', במהלכו ישלים התלמיד את כתיבת עבודת הדוקטורט בשנה הרביעית והחמישית ללימודים.

במהלך השנתיים הראשונות ללימודיהם יוכלו התלמידים להשתלב בהוראה כמתרגלים בביה"ס.

לימודי דוקטורט לבעלי תואר שני
כל התלמידים בעלי תואר שני ללא תזה יתקבלו לתכנית במעמד של מועמד לתלמיד מחקר על תנאי, עד להשלמת כתיבת עבודת מחקר במתכונת מאמר (בהיקף של כ- 10,000 מילים) או עבודת תיזה בתיאום עם מרצה בכיר בביה"ס. העבודה יכולה להיות חלק מעבודת הדוקטורט והתלמידים יתבקשו לשלוח אותה לפרסום בשנה הראשונה ללימודיהם בתכנית. מועמד לתלמיד מחקר יוכל לשהות במעמד זה עד שנתיים.

תלמידים בעלי תואר שני עם תיזה, שיתקבלו לתכנית הדוקטורט ילמדו את תכנית הלימודים הבאה:*

• 2 קורסי חובה תחומיים באחד משלושת התחומים לעיל – 6 ש"ס
  • גישות ותיאוריות במדע המדינה לתלמידי מחקר – 3 ש"ס
  • סטטיסטיקה למתקדמים – 3 ש"ס (לא ישוקלל)
    ​[ניתן לגשת לבחינת פטור בסטטיסטיקה - תנאי לקבלת ה"פטור" הוא ציון 70 לפחות בבחינה]
  • שיטות מחקר לתלמידי מחקר – 3 ש"ס
  • סדנת תכנון מחקר לדוקטורנטים - 3 ש"ס

התלמידים ילמדו את הסדנא בסמסטר השלישי ללימודיהם בתכנית.

• סמינר מחלקתי/סדנת דוקטורנטים – נוכחות חובה (לא נכלל במניין השעות)
    סמינר זה הינו שנתי ומתקיים אחת לשבוע. תלמידי המחקר נדרשים להשתתף בו בכל שנות לימודיהם ומחקרם.

סה"כ 18 ש"ס

* תלמידים שלמדו קורסים מקבילים במסגרת התואר השני יוכלו לקבל פטור על קורסים אלה מיועץ הדוקטורט, אך בכל מקרה, על-פי חובה אוניברסיטאית, יהיה עליהם להשלים לפחות 8-9 ש"ס מתכנית הלימודים.

על התלמידים להשלים את כל החובות שלעיל (להוציא סדנת תכנון מחקר) תוך שנה לכל היותר.
​המעבר לשנה ב' מותנה בציון ממוצע של 90 לפחות ובאישור היועץ לתלמיד מחקר. לפני המעבר לשנה ב' יפנו התלמידים אל אנשי סגל מתאימים בביה"ס כדי לאתר מנחה/מנחים לעבודת הדוקטורט.

בחינת כשירות בתחום ההתמחות :

תלמיד במסלול זה נדרש להיבחן בתום השנה הראשונה ללימודים, התלמיד יבחר להיבחן בתחום בו הוא מתכוון לכתוב את עבודת הדוקטורט (מתוך 3 תחומי החובה).

הציון בבחינה יהיה עובר/לא עובר.

לרשות התלמידים 2 מועדים בלבד.

הצעת מחקר

במהלך השנה הראשונה, על התלמיד למצוא מנחה (מתוך חברי הסגל הבכיר בביה"ס) וועדה מלווה, ולהעביר את הרכבה לאישור הוועדה היחידתית (הפקולטתית).

במהלך השנה השנייה יש להגיש הצעת מחקר בתאום עם המנחה והוועדה המלווה, ולהציגה בפני סמינר הדוקטורנטים של החוג.

עם אישור ההצעה ע"י הוועדה החוגית, תועבר ההצעה לוועדה היחידתית, לאישור סופי ולמעבר לשלב ב', במהלכו ישלים התלמיד את כתיבת עבודת הדוקטורט, תוך 5 שנים לכל היותר מתחילת לימודיו. כל חריגה מפרק זמן זה טעונה אישור של הוועדה החוגית והוועדה היחידתית.