תכניות מחקר

תוכנית חיל האוויר בעתיד

שינויים בטבע המלחמות, בטכנולוגיה ובצד היריב, לצד התפתחויות גאופוליטיות ותמורות בתפיסות הביטחוניות של מדינת ישראל ובמאפיינים של צה"ל, צפויים לשנות את הצרכים, את האיומים, את האפשרויות ואת המגבלות של הפעלת חיל האוויר הישראלי במרחבי המזרח התיכון. פיתוח התפיסות והיכולות של חיל האוויר צריך להביא בחשבון את ההתפתחויות הללו, ולתת להן מענה מבעוד מועד. לצורך כך נדרש לבנות תמונת עתיד המזהה את יכולות האויב, מנתחת את יכולות חיל האוויר ומצביעה על השינויים בסביבה הגאואסטרטגית.

תוכנית חיל האוויר בעתיד נועדה לשרטט את מאפייני זירת הלחימה העתידית של חיל האוויר הישראלי ולבחון את המשמעויות האסטרטגיות והאופרטיביות שלה, על מנת לספק תשתית תאורטית לתהליכי קבלת ההחלטות בחיל האוויר לצורך בניית יכולותיו של החיל וגיבוש תפיסות מבצעיות הצופות את פני העתיד.

תוכנית מעצמות

מעורבותן של מעצמות גלובליות במזרח התיכון – ארצות הברית, רוסיה וסין – נמצאת בתקופה של שינויים הקשורים למאבק הבין-מעצמתי מחד, ולתפיסתן של המעצמות את המזרח התיכון ואת חשיבותו עבורן מאידך. ביטוייה של מעורבות זו משתרעים מאספקת טכנולוגיות אוויר וחלל, דרך אספקת מערכות נשק ואמצעים וטכנולוגיות לייצורם, ועד לנוכחות צבאית של ממש. לצד המעצמות הגלובליות גם מעצמות אזוריות, כמו איראן ותורכיה, מקדמות אינטרסים שלהן באזור, ובתוך כך משפיעות גם על תווך הפעולה האווירי.

תוכנית מעצמות נועדה ללמוד ולנתח את מעורבות המעצמות הגלובליות והאזוריות במזרח התיכון, בדגש על תווך האוויר והחלל, ולנתח את המשמעויות האסטרטגיות והאופרטיביות של מעורבות זו עבור מדינת ישראל – החל בהשפעות מדיניות על הפעילות הישראלית בתווך זה, המשך במשמעויות לבניין הכוח האווירי וכלה בהיבטים אופרטיביים הנוגעים להפעלתו.

תוכנית חלל
תוכנית חלל

התפתחויות טכנולוגיות של העשור האחרון במאפייני הלוויינים, במערכותיהם, באמצעי השיגור ובתקשורת, לצד חדירתן של חברות פרטיות לתחום, מעצבות מחדש את הפעילות בחלל ואת האסטרטגיות של מדינות בעולם למול תווך זה, ומשפיעות גם על ההזדמנויות והסיכונים שהוא טומן עבור ישראל. התפתחויות אלה מאפשרות להציב לוויינים רבים מבעבר, זולים הרבה יותר ובעלי יכולות מגוונות, ויוצרות שווקים חדשים בתחום זה, שבו מדינות אינן עוד השחקניות העיקריות. לישראל, על האקדמיה שלה, תעשיית החלל שלה ומערכת הביטחון שלה, יש נקודת זינוק טובה כדי להצליח להיבנות כמעצמה זוטא בחלק מתחומי החלל המתחדשים, מה שיתרום לכלכלת המדינה ולמערכת הביטחון שלה.

תוכנית החלל מיועדת לספק את התשתית התאורטית עבור אסטרטגיות אפשריות לתווך החלל, ולתמוך בגופים הלאומיים השונים העוסקים בנושא.

תוכנית הפקת לקחים

למידה מאירועי העבר היא קריטית לשיפור ולהתפתחות: היא מאפשרת לקבל פרספקטיבה, להימנע מטעויות שנעשו ולקבל החלטות טובות יותר. גם אם לא ניתן להקיש ישירות מן ההיסטוריה על העתיד, התבוננות מעמיקה באירועי עבר מאפשרת לשרטט תמונה עשירה יותר של התפתחויות אפשריות בעתיד. מטרתה של תוכנית זו היא לחקור אירועים ותופעות היסטוריים, ברמה האסטרטגית וברמה האופרטיבית, ולהסיק לאורם מסקנות הרלוונטיות לתהליכי קבלת החלטות שנעשו בהקשרי תווך האוויר והחלל בקרב גופי ממשלה וגופי מערכת הביטחון, ובייחוד חיל האוויר הישראלי.

תוכנית הפקת לקחים מנתחת מגוון אירועים, תהליכים ותופעות בהקשרי הפעלת כוח אווירי לצרכים מבצעיים, בניין כוח אווירי ותפיסות מבצעיות וטכנולוגיות הנוגעות לתווך האוויר, לצורך למידה והפקת תובנות רלוונטיות עבור התפתחויות אפשריות בעתיד.

יצירת קשר

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף