אמריטוס
חוקרת בתחום של תקשורת לקידום נושאים חברתיים, בעיקר בתחומי בריאות, תוך דגש על היבטים של אתיקה, ערכים חברתיים, ופערים חברתיים. מחקריה כוללים מחקרי-פעולה בתחום של פערים דיגיטליים והנגשת מידע בנושאי בריאות בערוצים דיגיטליים לאוכלוסיות עם רקע מגוון ופיתוח תיאורטי עם היבטים ישומיים והשלכות למדיניות ציבורית. מחקריה עוסקים בסוגיות לגבי ערכים חברתיים כגון אלטרואיזם וסולידריות חברתיות, ותפיסות נורמטיביות בקידום נושאי חברה ובריאות. חלק ממחקריה נעשים בשיתוף עם עמותות מהמגזר השלישי וגופים ציבוריים.
בתקופה הנוכחית אחד ממחקריה עוסק בתקשורת וקמפיינים תקשורתיים המיועדים להשפיע על הציבור בנושאי בריאות בזמן ה"קורונה" וכולל סקרי עמדות וניתוח תכנים תקשורתיים מארצות שונות ומישראל, תוך התייחסות גם ל"מידע כזב", ונערך בשיתוף עם גילי שנהר ונתן סטולרו. מחקרים נוספים מתמקדים בזכויות בריאות ופערי ידע. אחד המחקרים ממקד בהנחיות מקדימות למצבי סוף חיים וקידום השיח בנושא ומיועד לתרום לפעילות של התכנית הלאומית למצבי סוף חיים ונעשה בשיתוף עם שי לביא, נעמה אפל-דורון ושיר הדר. מחקר נוסף עוסק בגישות תקשורתיות למימוש זכויות בריאות ונערך בשיתוף פעולה עם ארגוני זכויות בחברה האזרחית. מחקר נוסף הוא תיאורטי, ועוסק בערכים ובאתיקה ערכים ואתיקה בגישות תקשורתיות המיועדות להשפיע על הציבור לאמץ המלצות התנהגותיות לקידום בריאות ולמניעת התפשטות מגפה בציבור ונעשה בשיתוף עם אימי לב. מחקרים אלו ממומנים על ידי המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות והקרן הלאומית למדע. מחקר נוסף עוסק בגישות התקשורתיות של ארגוני שלום בישראל, בשיתוף עם תמר אשורי, מורן אביטל ונתן סטולרו. המחקר ממומן על ידי מכון תמי שטינמץ למחקרי שלום.
פרופ' גוטמן משתמשת בעיקר בשיטות מחקר איכותניות או שיטות משולבות, בהן נעשה שילוב בין סקרים עם ניתוחי תוכן כמותניים ואיכותניים ועם ראיונות אישיים וקבוצתיים. הראיונות והסקרים כוללים אלמנטים דליברטיביים, המיועדים לעורר חשיבה והתלבטות לגבי מורכבות הנושא בקרב המשתתפים באמצעות הצגת תרחישים או דילמות. ממצאי מחקריה משמשים בסיס לדו"חות יישומים למשרדי ממשלה וארגוני החברה האזרחית וניירות עמדה להשפעה על מדיניות ציבורית.
במהלך כשלושה עשורים אני חוקר את תחום חדשות הטלוויזיה, בעיקר בקונטקסט השוואתי בינלאומי. במסגרת זו ניהלתי מספר מחקרים תוך התמקדות בעיקר על תכני החדשות אך גם על היבטים הקשורים בקהלי הצופים. נושאים אלה גם באו לידי ביטוי בקורסים וסמינריונים שלימדתי. אני מתעניין גם בתהליכי גלובליזציה של חדשות, בצילומי עיתונות איקוניים, בשימושים חברתיים של תקשורת ניידת.
אני עוסק בעת הזאת – ביחד עם ד"ר סנדרין בודנה מאוניברסיטת תל אביב ופרופ' פול פרוש מהאוניברסיטה העברית – בצמד במחקרים אודות משמעותם של צילומי עיתונות איקוניים. המחקר הראשון עסק בקהלים בו הצלחנו באמצעים שונים לזהות אילו צילומים נתפסים ע"י הציבור הישראלי כאיקוניים. המחקר השני עוסק במיסגור ובמיחזור של צילומים אלה במשך השנים מאז פורסם כל אחד מהם לראשונה.
במחקרים שלי אני משתמש במגוון של שיטות מחקר: ניתוח תוכן כמותי, ניתוח תוכן איכותני, קבוצות מיקוד וסקרי עמדות ודעת קהל. בחלק ממחקריי יש שילוב של שיטות אלה.