פאנל אינטרנטי הסתברותי, היחידי במדינת ישראל

הפאנל האינטרנטי ההסתברותי של מכון כהן - עקרונות מנחים ויתרונותיו המתודולוגיים

 

מכון ב. י. כהן למחקרי דעת קהל באוניברסיטת תל-אביב שמח לדווח על בנייתו של פאנל אינטרנטי הסתברותי, המבוסס על מדגם מייצג, היחידי במדינת ישראל! הפאנל האינטרנטי ההסתברותי יכול לתת מענה לעולמות מחקר מגוונים, להחליף סקרים פנים-אל-פנים או סקרים טלפוניים, מאפשר שיטות איסוף נתונם ייחודיות כמו 'סקר ניסוי' או 'ראיונות חצי מובנים' ויתרונו בכך שניתן לקבל נתונים באיכות גבוהה ביותר בזמן מהיר ובכל מצב.

 

הפאנל האינטרנטי ההסתברותי של מכון כהן, נבדל מפאנלים לא-הסתברותיים אחרים שקיימים כיום בישראל, במספר רכיבים מתודולוגיים חשובים:

1. הדגימה לפאנל הינה דגימה הסתברותית המתבצעת מתוך מסגרת דגימה (רשימה של כל יחידות האוכלוסייה). זוהי דגימה רנדומלית, ייעודית של פרטים, מתוך מאגר משרד הפנים. רק האדם שנדגם יכול להיות חלק מהפאנל ולא אף אחד אחר במקומו. דגימה זו מבטיחה כי המשתתפים בפאנל הינם מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל, בני 18 ומעלה, ושכך לפאנל תוקף חיצוני גבוה - יכולת הכללה לאוכלוסייה כולה. 

2. הגיוס לפאנל מתבצע באמצעות שילוב שיטות - גיוס המשתתפים לפאנל האינטרנטי מתבצע באופן שוטף הן באמצעות סקר גיוס טלפוני והן גיוס באמצעות הדואר. הליך גיוס זה עומד בהלימה לסטנדרטים הסתברותיים באיכות המתודולוגית הגבוהה ביותר במחקרי אינטרנט בעולם (כמו ה- NORC באוניברסיטת מישגן ומחקרי מכון PEW בארה"ב). הגיוס באמצעות הדואר הנגיש את הפאנל לקבוצות באוכלוסייה עבורם האיתור הטלפוני בלבד לוקה בחסר (כמו בעלי השכלה נמוכה, חרדים וצעירים), ושכך, שיפר את ייצוגם בפאנל בדומה להתפלגותם באוכלוסייה כולה. השילוב בין הגיוס הטלפוני והגיוס באמצעות הדואר, הכרחי להגדלת אחוז המסכימים להשתתף בפאנל, לשיפור הייצוגיות שלו ושכך, לשיפור תוקפו החיצוני.

3. הקפדה על ריענון הפאנל - ריענון הפאנל האינטרנטי ההסתברותי של מכון כהן מתבצע בדרכים שונות - מחד, הגיוס מתבצע באופן שוטף החל בחודש מאי 2020 ועד היום, ומאידך, מהפאנל מוסרים משיבים שמבקשים זאת, משיבים שאינם פעילים ומשהים משיבים שענו על 4 סקרים בשנה. בכל זמן נתון הפאנל כולל 12,000 משתתפים פעילים[1] (כ- 11,000 מסכימים יהודים וכ- 1,000 מסכימים ערבים).

4. מאפייני המשתתפים לא נשמרים מסקר לסקר - לכול סקר נבנה מדגם אקראי ייעודי חדש מתוך כלל משתתפי הפאנל.

5. הקפדה על שיעורי השבה וצמצום אחוז הסירובים - בתהליך הגיוס לפאנל יש הקפדה על שיעור המסכימים להתגייס ולהשתתף בפאנל ובאיסוף נתונים לכל סקר יש הקפדה על שיעורי השבה גבוהים. הן בתהליך הגיוס לפאנל והן במהלך עבודת השדה בכל סקר שמים דגש על צמצום אחוז המסרבים.

6. אין תלות בתגמול בין הסקרים - תגמול כספי מכבד ניתן למשיבים מיד בתום מילוי השאלון, לכול סקר בפני עצמו, כך שהמשתתפים עונים על 3-4 סקרים בלבד בשנה.

7. שקיפות מלאה - בתום כל איסוף נתונים 'מכון כהן' מציג דוח מתודולוגי מפורט המתאר את הליך איסוף הנתונים ואת שיעורי ההיענות לסקר. כמו כן, 'מכון כהן' פרסם בשקיפות מלאה פרסומים המתארים את שלבי תהליך בניית הפאנל, ואת מאפייני המשתתפים בהשוואה למאפייני האוכלוסייה. לפירוט נוסף לגבי הפאנל האינטרנטי ההסתברותי של מכון כהן ראה/י: אתר 'מכון ב. י. כהן', פרסומי המכון.

8. עמידה בקריטריונים אקדמיים לפרסום

9. גמישות מחקרית - יכולת לתת מענה לעולמות מחקר מגוונים, להחליף סקרים פנים-אל-פנים או סקרים טלפוניים, מאפשר שיטות איסוף נתונם ייחודיות כמו סקר ניסוי או ראיונות חצי מובנים כמו פרה-טסט קוגניטיבי ויתרונו בכך שניתן לקבל נתונים באיכות גבוהה ביותר בזמן מהיר ובכל מצב.

 


 

דוגמאות לסקרים שבוצעו באמצעותו עד כה:

  • מודולת 2019 בנושא 'אי-שיווין חברתי', מודולת 2021 בנושא 'בריאות', מודולת 2022 בנושא 'משפחה ותפקידים מגדריים' בפרויקט ה- ISSP
  • סקר בשתי נקודות זמן (לפני ואחרי הבחירות) במסגרת 'מחקר הבחירות הישראלי' (INES) בראשותן של ד"ר יעל שומר ופרופ' מיכל שמיר (מרץ 2021, נובמבר 2022)
  • סקר במסגרת 'מחקר רשתות' של פרופ' שירה עופר
  • סקר בשתי נקודות זמן (בהפרש של שנה בין נקודות הזמן) במחקר 'אוריינטציה לעבודה' של פרופ' סיגל אלון
  • סקר דו-שבועי ב-4 נקודות זמן בנושא 'הרפורמה המשפטית'

 


[1] בהתאם לייעוצו של פרופ' דויד שטיינברג, החוג לסטטיסטיקה וחקר ביצועים, אוניברסיטת תל-אביב

 

 

הפאנל האינטרנטי ההסתברותי היחיד במדינת ישראל: ייצוגיות, דגימה הסתברותית, ותהליך הגיוס המורחב לפאנל

The First Web-Based Probabilistic Panel in Israel: Representativeness, Probability Sampling, and the Extended Panel Recruitment Process

 

סקרים מזויפים או משיבים מזויפים? (?Bogus polls or bogus respondents)

?How Worried Should Democrats Be About The Polls

FiveThirthEight Politics

 

Is Trump Way Up or Way Down_ - The New York Times

 

 

חגיגת מצוינות במחקר - פרופ' סיגל אלון
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף