תיאור הקורסים

ביה"ס למדע המדינה, ממשל ויחסים בינלאומיים
התכנית ללימודי ביטחון

סמינרים

סמסטר א'
 

1052.0011.01 תפיסות הביטחון של מדינות ערב ואיראן
מטרת הקורס היא להכיר ולנתח את מערכת השיקולים הביטחוניים של מדינות ערב ואיראן, את בעיות הביטחון שלהן ואת גישתן להתמודדות עם בעיות אלה ולקידום אינטרסיהן האסטרטגיים. במסגרת זו יבחנו גם היבטי העוצמה והחולשה של מדינות ערב ואיראן בתחום הביטחוני, הדרך שבה הן תופסות את האיומים כלפיהן, והמענה שהן מבקשות להציג כלפי איומים אלה. הסמינר יעסוק הן במרכיבי תפיסות הביטחון המשותפים למדינות ערב ולאיראן, או לחלקן, והן במרכיבים המיוחדים למדינות הערביות העיקריות ולאיראן.

 

1031.4501.01 מקורות כוח בממשל – בין תיאוריה למעשה
היכולת לקבל החלטות, לקדם וליישם מדיניות בממשל, בין אם היא מדיניות ציבורית, מדיניות בנושאי ביטחון לאומי או מדיניות חוץ, תלויה ועומדת על היכולת לתמרן בין מערכות יחסים ובין מערכות של אינטרסים בתוך הממשל ומחוצה לו, ועל הבנה של מוקדי כוח ושל מגבלות קבועות או רגעיות. אמנות זו של רתימת מקורות כוח מסוגים שונים להגשמת אסטרטגיה ומדיניות רצויה היא לב ליבה של הפוליטיקה הממשלית – חוץ ופנים.
בקורס זה ננתח מקרי בוחן של מדיניות על בסיס תיאוריות של קבלת החלטות, תוך כדי שנבחן את הפער שבין התיאוריה ליכולת המימוש המעשית, שימוש בכלים מתוחכמים של מדיניות, הבנת מוקדי כוח גלויים ונסתרים, וכדו'.

 

1052.0111.01 מועדון החלל בפוליטיקה העולמית
קורס יעסוק בסוגיות והיבטים שונים הנוגעים למעמדו האסטרטגי של החלל החיצון בפוליטיקה העולמית מימי המאבק הבין גושי במלחמה הקרה, היום ובעתיד,  והשפעתו על האינטראקציה במערכת הבינלאומית. בין הסוגיות אשר ידונו: "מועדון החלל" והנוכחות בחלל כמרכיב בעוצמה המדינית, אסטרטגיות של שיתוף פעולה ותחרות מדינית וכלכלית בין מדינות ובממשק עם השוק הפרטי, טיפוח כללי משחק בזירה הבינלאומית, כלכלת חלל, מלחמה בחלל, ועוד. 

 

1052.4019.01 מהחרב לרובוט: טכנולוגיה והשפעתה על שדה הקרב
טכנולוגיה מהווה גורם בעל השפעה ניכרת על מלחמות ולוחמה. אולם, השימוש הצבאי בטכנולוגיה אינו מתקיים בחלל ריק וגורמים נוספים רבים משפיעים על התוצאות שהוא מביא בשדה הקרב. ממחקרן של מהפכות בעניינים צבאיים עולה למשל כי ראשוניות איננה בהכרח גורם מספיק על מנת ליהנות מפרותיה של הטכנולוגיה. בנוסף עולה השאלה: האם ההובלה הטכנולוגית ממנה נהנות כיום מדינות מערביות בתחומים דוגמת סייבר ורובוטיקה צבאית מספיקה על מנת להכריע את אויביהן או שאולי במקרים מסוימים העליונות הטכנולוגית עשויה להוות גם גורם מכשיל?
הקורס ישלב בין סקירה היסטורית ומחקרית של תופעת "המהפכה בעניינים צבאיים" (RMA) שהתרחשו בעידן הלוחמה הסדורה החל מהחרב ועד העשור השני למאה ה-21 (בו נעשה שימוש על בסיס יומי בכלים בלתי מאוישים בשדות הקרב). בנוסף, הקורס יתבונן אל העתיד לבוא באמצעות חיזוי טכנולוגי וזיהוי מגמות. כל זאת על בסיס מחקר וכלים מתודולוגים בתחום ומתוך שאיפה להקנות לסטודנטים יכולת ניתוח ביקורתית וכתיבה מחקרית בנושאים רלוונטיים.

 

1052.4029.01 מדיניות ניהול סיכונים לאומיים
 קורס זה יוקדש לעיון ולסקירה רחבה ושיטתית של סוגיות מתודולוגיות וגישות שונות העולות בטיפולם של גורמי הממשל השונים בסיכונים שהשלכותיהם מתפרסות על פני יסודות הביטחון הלאומי, וכן על פני יעדים ואינטרסים בעלי משמעות חברתית, משקית וכלכלית לאומית רחבה.
המטרה המרכזית הינה לצייד את הסטודנטים בתובנות עמוקות ומעשיות באשר לדרכי ניהול סיכונים  לאומיים במסגרות תכנון המדיניות הציבורית, תוך הצבעה על כשלים וחסמים אופייניים ביישומם של צעדים אלו ועל דרכים אפשריות להתגבר עליהם. בין היתר הכוונה היא לסרוק (בגישה ביקורתית) את מכלול הגישות האנליטיות והכלים שהתפתחו ב-20 השנים האחרונות להערכת סיכונים לאומיים ולתעדוף ובחירת דרכי מענה להם. כל זאת, תוך מתן דגש להקשרים המולטי-דיסציפלינאריים של תחום ניהול הסיכונים, קרי, להבנת יחסי הגומלין בין ההיבטים והכלים הכמותניים-מתמטיים; הפיסיים-הנדסיים; הכלכליים; החברתיים; הפוליטיים והפסיכולוגיים המובנים טבעית בתוך תחום הידע של ניתוח הסיכונים.

 

1052.4028.01 אתיקה ומשפט בעולם הסייבר
האינטרנט מהווה חלק מחיינו וגם של תשתיות קריטיות במדינות רבות בעולם. הוא מספק יתרונות רבים, אבל הוא גם פגיע וניתן להשתמש בו לרעה. האינטרנט פתח בפנינו אפשרויות רבות של ביטוי, תקשורת, מסחר ועוד, אבל גם הציב בפנינו בעיות של הפרת זכויות יוצרים, פגיעה בפרטיות, לשון הרע, הונאות, פשיעה, טרור, ועוד.
בינה מלאכותית (Artificial Intelligence) ונתוני עתק (Big Data) ישנו את החברה האנושית בעתיד. ניתן יהיה להפיק תועלת רבה מטכנולוגיות אלו, למשל ברפואה ובתחבורה, אבל יש גם סיכונים בשימוש בהם. אלגוריתמים ומחשבים יוכלו לקבל על סמכם החלטות עצמאיות, כגון נהיגה אוטומטית או הפעלה עצמאית של נשק קטלני על ידי רובוטים. אבל מי יהיה אחראי לתוצאות ולנזקים שיגרמו מכוניות או רובוטים שמקבלים החלטות עצמאיות? האם יש צורך בחוקים חדשים? האם ניתן לתכנת רובוטים להיות מוסריים? האם יש לאפשר לרובוטים לקבל החלטות מוסריות?
בקורס זה נדון בהיבטים חוקיים, משפטיים, אתיים וחברתיים שנובעים משימוש במרחב הסייבר וטכנולוגיות חדשות. האם יש צורך בנורמות חדשות במרחב הסייבר ופיתוח חוקים בינלאומיים מתאימים? כיצד יכולים אנשים פרטיים, תאגידים, ארגונים ומדינות להתמודד עם הסיכונים שנובעים מהשימוש במרחב הסייבר ובטכנולוגיות חדשות? לשם כך אנו זקוקים לחוקים, חינוך, ואתיקה, בנוסף לפתרונות טכנולוגיים.
הקורס מספק היכרות עם עולם המשפט וכיצד הוא פועל תוך התמקדות בדינים הרלוונטיים למרחב הסייבר, מחשבים וטכנולוגיה. בקורס נדון בדיני קניין רוחני, דיני מחשבים, עבירות מחשב, דיני לשון הרע, דיני פרטיות, מהן ציפיות הגיוניות לפרטיות בעידן הדיגיטלי, הזכות לאנונימיות, חופש הביטוי וחופש העיתונות, חוק יסוד כבוד האדם וחרותו, מידתיות וסבירות.
הואיל והמשפט מתפתח בקצב איטי בהרבה מאשר מתפתחת טכנולוגיה, ובהרבה מקרים חוקים מתאימים לא קיימים, יש צורך באחריות חברתית, אחריות מקצועית, ופתרונות חינוכיים ומוסריים. לארגונים שונים וחברות עסקיות קודים אתיים שקובעים ערכים וכללי התנהגות. נעיין במספר קודים אתיים. נראה שכאשר יש צורך בקבלת החלטה מוסרית במקרים מורכבים גם חוקים וגם קודים אתיים לא מספקים פתרון ברור כי הם מנוסחים בצורה כללית. בקורס יוצגו דילמות אתיות ונראה כיצד מתמודדים עמם לאור תאוריות אתיות שפותחו במשך הדורות. הקורס יספק היכרות עם תאוריות אתיות מרכזיות, אתיקה ארגונית, אתיקה מקצועית וקודים אתיים.

 

סמסטר ב'

1052.4013.01 סוגיות באנרגיה גרעינית
קורס זה יציג את עולם האנרגיה הגרעינית: טכנולוגיה, אסטרטגיה ויחסי החוץ וכלכלת אנרגיה, השזורים אלו באלו. הקורס יכלול מבוא להיכרות עם טבע האנרגיה הגרעינית - תהליכים גרעיניים, כורים ומעגל הדלק הגרעיני. על בסיס זה, יתואר הסדר העולמי הנובע מהאופי הייחודי של האנרגיה הגרעינית – הרתעה גרעינית מחד ומאידך - מאמצים לאי הפצה (Non-proliferation) של נשק הגרעיני. חלקה של אנרגיה גרעינית במשק יצור החשמל ינותח על רקע התפתחות מקורות האנרגיה והגידול הניכר הצפוי בביקוש העולמי לחשמל. 
היבטים שונים הנוגעים לסיכויים וסיכונים בהרחבת השימוש באנרגיה גרעינית ליצור חשמל ייבחנו:
- ניתוח כדאיותה הכלכלית בהשוואה לאלטרנטיבות יצור חשמל אחרות;
- חשש משינויים אקלימיים ויתרונותיה במניעת פליטות לאטמוספירה;
- בטיחות כורים, פסולת גרעינית, השפעה על הסביבה ועלויות חיצוניות  והתדמית הציבורית;
- סיכוני הפצה (ניצול לצרכים צבאיים).
הקורס יבחן את האמנה לאי הפצה של נשק גרעיני (NPT) כבסיס לסדר עולמי, את תפקידה של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא”א) ומנגנוני הפיקוח שלה, ואת הלקחים שנלמדו מהפרות האמנה  בעיראק, בצפון קוריאה, באירן, בלוב ובסוריה. כמו כן, ייבחנו ההשלכות של אירועים אלו על אמנות בקרת נשק, עם דגש על ה-NPT והאמנה למניעת ניסויים גרעיניים (CTBT).

 

1052.0124.01 סוגיות בטרור
הקורס יסקור את תופעת הטרור בעידן המודרני על היבטיה השונים, תוך מתן דוגמאות מארגוני טרור שפעלו ופועלים בעולם בכלל ובמזה"ת בפרט. במסגרת זו ייסקרו היבטים היסטוריים ואידיאולוגיים בפעילותם של ארגוני הטרור והאתגר שהם מציבים למדינות העולם החופשי; פעילותם של ארגוני הטרור הפלסטיניים והלבנוניים, בדגש על ה-חמא"ס והחזבאללה; והמאבק העולמי והישראלי בטרור, והיבטים משפטיים ומוסריים הקשורים בו.

 

1052.0007.01 מכפיל הכוח הנעלם: הפתעה והונאה בעידן המודרני
הונאה והפתעה יזומות היו, עודן וכנראה תשארנה מרכיב בלתי נפרד – גם אם סמוי - במדיניות הביטחון הלאומי ובאסטרטגיה הצבאית-המדינית-הדיפלומטית של מדינות וחברות. מטרת הקורס היא לקרב את משתתפיו לתחום ההפתעה וההונאה במישורים הצבאי והמדיני וברמות האסטרטגית והמערכתית. זאת, דרך הכרת תבניות מושגיות והיבטים תיאורטיים, ניתוח פרשות עבר רלוונטיות ובחינת מקומן של ההפתעה וההונאה בעידן החדש של לוחמת המידע.

 

1052.4027.01 סייבר ג'יהאד – טרור ואינטרנט
מטרת הקורס לבחון את פעילותם של ארגוני טרור במרחב האינטרנטי והקיברנטי ואת השימוש שעושים ארגונים שונים, בדגש על 'המדינה האסלאמית', באמצעים מקוונים במסגרת מחזור חיים של פעולת טרור פיזית. בין שאר הנושאים שידונו בקורס יכללו:

  • מבוא למרחב הקיברנטי
  • מבוא לדת האסלאם ולהסטוריה המוסלמית
  • פונדמנטליזם אסלאמי
  • מבוא לטרור
  • טרור וארגוני טרור לאורך ההסטוריה
  • ארגוני טרור במזרח התיכון
  • 'המדינה האסלאמית' והמרחב האינטרנטי
  • לוחמה פסיכולוגית מקוונת – ארגוני טרור והאקרים
  • היבטים ויזואליים בפעילות המקוונת של ארגוני טרור - הפעילות המקוונת של החמאס
  • התמודדות עם הפעילות המקוונת והקיברנטית של ארגוני טרור
  • היבטים מקוונים בתופעת ה- BDS ותופעת הדה-לגיטימציה לישראל
  • הרשת האפלה  - להלכה ולמעשה

 

1031.4582.01 המלחמה: תיאוריה ומעשה – מקלאוזביץ לנפוליאון למלחמות העולם
הקורס מתחקה אחר התפתחות התיאוריות האסטרטגיות מאז המאה ה-18 ועד להווה תוך הצגתן בהקשרן התרבותי והפוליטי הרחב. החיפוש אחר תיאוריה כללית של המלחמה נפתח בתקופת ההשכלה וממשיך עם הגותו רבת ההשפעה של קלאוזביץ במסגרת תקופת הרומנטיקה. לאחר מכן בוחן הקורס את הדוקטרינות השונות של לוחמת יבשה וים במאה ה-19. לבסוף, נדונים החזונות של לוחמה ממוכנת במאה ה-20 ורעיונות הבלימה, המלחמה הקרה והמלחמה המוגבלת כפי שהופיעו במערב ערב מלחמת העולם השנייה.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף