המגמה החברתית

ביה"ס למדעי הפסיכולוגיה
תואר שני

מטרה ותכנית הלימודים

הפסיכולוגיה החברתית חוקרת את האופן שבו הפעילות המוחית, ההתנהגות, המחשבות והרגשות של אנשים מעוצבים על ידי הסביבה החברתית בה הם פועלים. המרצים במגמה לפסיכולוגיה חברתית הם חוקרים מובילים בתחומים של גיבוש עמדות ומדידתן, שיפוט וקבלת החלטות, מוטיבציה, נוירו-קוגניציה חברתית, יחסים בין קבוצות, קונפליקט ופיוס, מגדר ודינמיקה קבוצתית.

הפסיכולוגיה החברתית היא מדע בסיסי שנושק למדעי חברה אחרים, כגון סוציולוגיה וכלכלה, ומיושם בתחומים רבים, כולל ניהול, התנהגות ארגונית, פרסום ושיווק, חינוך, מדעי הבריאות ועוד. לכן, כיתרון בולט של פעולתה במסגרת האוניברסיטה הגדולה בארץ, המגמה לפסיכולוגיה חברתית פועלת בשיתוף פעולה עם בתי ספר ופקולטות נוספים באוניברסיטת  תל-אביב, ומזמינה את תלמידיה שיבחרו בכך להתמקד ולהרחיב בתחומים אלה במסגרת לימודיהם במגמה.

תכנית הלימודים משלבת בין לימודי ליבה תיאורטיים ומתודולוגיים המשותפים לכלל הסטודנטים במגמה, לבין לימודי בחירה בהתאם לתחומי העניין האישיים של כל תלמיד. בפרט, התלמידים מוזמנים להתמקד, במסגרת שיעורי הבחירה, באחד או יותר מאשכולות הקורסים המפורטים להלן. עם זאת, האשכולות הם בגדר הצעה בלבד – בפני התלמידים עומד חופש בחירה מירבי, והם  יכולים לקחת כל שילוב אפשרי של קורסים מהאשכולות השונים (כל עוד יעמדו בדרישות המפורטות בתכנית הלימודים). יש לשים לב לדרישות קדם שקיימות לקורסים מסוימים.

בתום שנה א' יכולים התלמידים להגיש מועמדותם להמשך ישיר ללימודי דוקטורט, בהתאם לנוהלי בית הספר בנושא  "מסלול ישיר לדוקטורט"

אשכולות קורסים לפי נושאים

מסומנים בצהוב קורסים שניתנים בחוג לסוציולוגיה, בירוק קורסים שניתנים בפקולטה לניהול.

פסיכולוגיה חברתית כמדע בסיסי: מנגנונים קוגניטיביים, מוחיים, ופיזיולוגיים של התנהגות חברתית

אשכול זה מתאים במיוחד לתלמידים המעוניינים לרכוש ידע תיאורטי ומתודולוגי מתקדם בפסיכולוגיה חברתית. הקורסים מכשירים סטודנטים להפוך לחוקרים של התנהגות של בני-אדם. הידע והניסיון הנצברים בקורסים אלו מאפשרים לסטודנטים להמשיך ולעסוק במחקר, בין אם מחוץ לאקדמיה ובין אם בלימודי המשך לדוקטורט. לאשכול זה שייכים כל קורסי החובה והבחירה שניתנים על ידי מורי המגמה החברתית וכן קורסי חובה ובחירה שניתנים על ידי מורי המגמות האחרות בבית הספר למדעי הפסיכולוגיה. הרשימה הבאה היא חלקית בלבד:

• ערך עצמי, גזענות וסקסיזם
  • כיצד הפילטרים הסובייקטיביים משפיעים על ייצוג מוחי
  • השפעת מרחק פסיכולוגי על קבלת החלטות
  • נושאים מתקדמים בקבלת החלטות
  • מודלים חישוביים בפסיכולוגיה
  • מיפוי המוח ודימות מוחי
  • הדמיה מוחית בשיטות לא פולשניות
  • מבוא לשיטות מחקר באלקטרופיזיולוגיה בבני אדם
  • פסיכופרמקולוגיה
  • קשב: התנהגות ומוח
  • חקר התודעה: התנהגות ומוח
  • זיכרון אנושי

הנחיית קבוצות

אשכול זה מתאים במיוחד לתלמידים המעוניינים להפוך למנחי קבוצות המובילים תהליכי למידה ושינוי אישיים וקבוצתיים

הנחיית קבוצות: ניתוח התהליך הקבוצתי

הנחיית קבוצות: פיתוח מיומנויות הנחיה קבוצתית וסגנון מנחה

קונפליקט יהודי ערבי

הנחיית קבוצות בנושא מין ומגדר צפיה וניתוח

פרקטיקום (בהנחיית קבוצות, בתיאום אם המרצה האחראי על קורס הקונפליקט)

מתודולוגיה ומחקר יישומי

אשכול זה מתאים במיוחד לתלמידים המעוניינים לעסוק במחקר בסיסי ויישומי בגופים שונים (גופי ממשלה, חברות עסקיות, עמותות)

שיטות מחקר בפסיכולוגיה חברתית

שיטות מחקר התנהגותיות בארגון

ביג דאטה: בין פרקטיקה לביקורת (ניתן בשנה"ל תש"פ, ויתכן שלא ינתן בשנים אחרות)

דרכים לדעת: סדנה בשיטות מחקר איכותניות

הערכת פרויקטים

מודלים היררכיים וניתוח מחקר אורך (לא ניתן בשנה"ל תש"פ)

סוגיות מתודולוגיות בחקר ארגונים

פסיכולוגיה ארגונית

אשכול זה מתאים במיוחד לתלמידים המתעניינים בהתנהגות ארגונית

פרקטיקום (בתיאום עם ראש המגמה)

היחיד והקבוצה בארגון

שיטות מחקר התנהגותיות בארגון

פרויקט: ניהול לחצים בעבודה: אבחון והתערבות

תיאוריות למתקדמים: סוגיות נבחרות בסוציולוגיה של ארגונים

הערכת פרויקטים

סוגיות מתודולוגיות בחקר ארגונים

קבלת החלטות ושיווק

אשכול זה מתאים במיוחד לתלמידים המתעניינים בקבלת החלטות הן כמדע בסיסי והן ביישומיה לתחומי הכלכלה ההתנהגותית, הפרסום והשיווק

השפעת מרחק פסיכולוגי על קבלת החלטות

כיצד הפילטרים הסובייקטיביים משפיעים על ייצוג מוחי

חשיבה יצירתית

תובנות צרכניות

נוירו-שיווק

נושאים מתקדמים בקבלת החלטות

שחמט וקוגניציה

צדק חברתי ופסיכולוגיה של אי-שוויון

אשכול זה מתאים במיוחד לתלמידים המתעניינים בסטריאוטיפים, בתהליכי קונפליקט ופיוס בין קבוצות בחברה,  ובתהליכי שינוי חברתי

הקונפליקט היהודי ערבי

הנחיית קבוצות בנושא מין ומגדר צפיה וניתוח

ערך עצמי, גזענות וסקסיזם

כיצד הפילטרים הסובייקטיביים משפיעים על ייצוג מוחי

תיאוריות למתקדמים: אזרחות וחברה אזרחית (שימו לב, יתכנו דרישות קדם לקורסים או לקריאת קדם)

תיאוריות למתקדמים: צדק ושוויון תיאוריות פילוסופיות (שימו לב, יתכנו דרישות קדם לקורסים או לקריאת קדם)

תיאוריות למתקדמים: ריבוד ואי שוויון (שימו לב, יתכנו דרישות קדם לקורסים או לקריאת קדם)

תכנית הלימודים במגמה

היקף שעות הלימוד במגמה הינו 40 ש"ס.

1. קורסי חובה – 12 ש"ס

בהתאם לרשימת הקורסים המתפרסמים במערכת הכוללים קורסים מתודולוגיים ושיטות מחקר.

1. סמינר אמפירי – 4 ש"ס
  2. שיעורי בחירה- 24 ש"ס

יש ללמוד לפחות 8 ש"ס מתוך רשימת קורסי הבחירה של המגמה

בנוסף לשיעורי הבחירה המוצעים ע"י המגמה ניתן ללמוד קורסים נוספים מקורסים הניתנים במסגרת תכניות אחרות באוניברסיטה, באישור ראש המגמה.

1. התלמידים ישתתפו בכל שנת לימוד בקולקוויום המגמה, הכולל הרצאות אורח של פסיכולוגים חברתיים.
  2. תזה

התלמידים יגישו למזכירות הצעת מחקר חתומה עד תום השנה הראשונה ללימודיהם

התלמידים ימסרו עותק סופי של עבודת הגמר למזכירות בתום השנה השניה ללימודיהם.

תנאי מעבר לשנה ב'

ממוצע של 80 לפחות בשנה א'