המגמה הפסיכוביולוגית

ביה"ס למדעי הפסיכולוגיה
תואר שני

מטרה ותכנית הלימודים

אנו חיים בעידן בו מתרחשת מהפכה מדעית בתחום מדעי המוח, המתבטאת בשילוב שיטות מחקר מתקדמות כדי להבין את תפקוד המוח הבריא והחולה החל ברמת המולקולה ועד לרמת ההתנהגות.
המחקר במגמה הפסיכוביולוגית משלב מחקר ברמות התנהגותיות, הפיזיולוגיות והמולקולריות כדי להבין את פעילות המוח בצורה הטובה ביותר, תוך שימוש בשיטות מחקר מתקדמות הנמצאות בחזית המחקר המדעי. החוקרים במגמה בוחנים תפקודים התנהגותיים וקוגניטיביים החל מרמת המולקולה ועד רמת האורגניזם המתנהג (בע"ח ובני אדם), ומשתמשים במודלים למחלות (כגון, סכיזופרניה, התמכרויות, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית ועוד) כדי להבין את המנגנונים המולקולריים והמוחיים של המחלות הנוירופסיכיאטריות, וכדי למצוא טיפולים ותרופות חדשניים.
התחום מתבסס על מחקר בבני אדם ובבעלי חיים תוך שימוש בשיטות מגוונות, ביניהן מודלים התנהגותיים, פרמקולוגיה, ביולוגיה מולקולרית וביוכימיה, מיקרוסקופיה מתקדמת, אלקטרופיזיולוגיה, הדמיה מוחית, שיטות חישוביות ועוד. הסטודנטים במגמה יקבלו כלים שמשלבים ידע תיאורטי ומחקרי עדכני בנושאי חקר המוח, הן ברמה הביולוגית והפיזיולוגית, והן ברמה הפסיכולוגית, יפתחו מיומנות מחקרית באמצעות השתתפות במחקרים מרתקים ושיתופי פעולה אצל חוקרי המוח המובילים בארץ, ויקבלו הכשרה בטכנולוגיות מתקדמות של מחקר התנהגותי, פיזיולוגי וביולוגי.
מטרתנו היא להכשיר חוקרים שיוכלו להשתמש בשיטות אלה לפתרון בעיות בפסיכיאטריה, פסיכולוגיה קלינית, פסיכופרמקולוגיה וכו'.
מעבר למכסת השעות חייבים התלמידים בהשתתפות בשיעור "סוגיות נבחרות במדעי העצב ההתנהגותיים" של המגמה במשך 3 סמסטרים - לא נחשב במניין השעות.

תנאי מעבר לשנה ב': ממוצע 80 בקורסי החובה.

עד תום שנת הלימודים הראשונה, יבחרו התלמידים אחד ממורי המגמה להיות מנחה לעבודת הגמר ויגישו את ההצעה לתזה למנחה ולראש המגמה. טופס אישור מנחה לעבודת התיזה יוגש למזכירות החוג.

הגנה על עבודת הגמר
תלמידי המגמה יציגו את עבודת הגמר שלהם בשיעור "סוגיות נבחרות במדעי העצב ההתנהגותיים" ("הגנה של עבודת הגמר").
בתום שנה א' יכולים התלמידים להגיש מועמדותם להמשך ישיר ללימודי הדוקטורט, בהתאם לנוהלי בית הספר בנושא (פרטים בפרק "מסלול ישיר לדוקטורט").

מכסת השעות במגמה הפסיכוביולוגית 31 ש"ס.

תכנית הלימודים

שנה א'