מטרת התכנית ותנאי קבלה

ביה"ס למדע המדינה, ממשל ויחסים בינלאומיים

התכנית בלימודי דיפלומטיה

מטרת התכנית

התכנית מיועדת להקנות ידע, כלי ניתוח ודרכי חשיבה ברמה מתקדמת בתחומי הדיפלומטיה המודרנית ופתרון קונפליקטים וכן בתחומים משיקים, כגון היסטוריה מדינית, קבלת החלטות, תקשורת והסברה, כלכלה פוליטית בינלאומית ולימודים אזוריים.

לתכנית שני יעדים עיקריים:

• לתרום למחקר ולידע בתחומים השונים הקשורים לדיפלומטיה, באמצעות פעילות מחקרית של מורי התכנית וחוקריה ובאמצעות הכשרת חוקרים צעירים דרך תכנית ההוראה.
  • להכשיר תלמידים, באמצעות הקניית ידע עיוני ומהותי וכלי חשיבה אנליטיים, לקראת פעילות מעשית בזירה הבינלאומית, הן בשירות ציבורי-ממשלתי, הן במסגרות על-לאומיות (למשל, ארגונים בינלאומיים, ממשלתיים ולא ממשלתיים) והן במסגרות עיסקיות הפועלות מול גורמים זרים-ממשלתיים ולא ממשלתיים (כגון חברות רב-לאומיות).

מסלולי הלימוד בתכנית

• מעשי (המסלול ללא עבודת גמר) מיועד בעיקר לתלמידים השואפים להשתלב במערכות ממשלתיות, בינלאומיות ועסקיות הזקוקות למיומנויות מקצועיות בתחומי הדיפלומטיה, המשא ומתן והכלכלה הפוליטית הבינלאומית. בנוסף לקורסי הליבה בתחומי הדיפלומטיה, יוצעו קורסים מתחומים מגוונים, כגון: המשפט הבינ"ל, מדיניות-החוץ של ישראל, ארגונים בינלאומיים ועל-לאומיים, סחר בינלאומי ועוד.
  • מחקרי (המסלול עם עבודת גמר) מאפשר בסיום הלימודים הגשת מועמדות ללימודי תואר שלישי ומיועד בעיקר לתלמידים המעוניינים לפתח קריירה מחקרית בתוך מסגרות אקדמיות או חוץ-אקדמיות בנושאי התכנית.

תנאי קבלה
תלמידים אשר סיימו את לימודי התואר הראשון בציון גמר של 85 ומעלה רשאים להציג את מועמדותם.

דרישות מעבר ממסלול ללא עבודת גמר למסלול עם עבודת גמר:
ממוצע של 86 לפחות בלימודים בתום השנה הראשונה בקורסי חובה והציון בכל אחד מהקורסים לא יהיה נמוך מ-85.

לימודי השלמה
במסגרת לימודי ההשלמה יחויבו התלמידים ללמוד, על פי שיקול ראש התכנית, קורסים מהתואר הראשון:

מדיניות החוץ של ישראל 3 ש"ס
מבוא ליחסים בינלאומיים ואסטרטגיה - ש'+ת' 4 ש"ס
אסטרטגיה בעידן המודרני - ש'+ת' 3 ש"ס
פוליטיקה השוואתית - ש'+ת' 3 ש"ס

על התלמידים להשיג ציון 80 לפחות בכל אחד מהקורסים שחויבו. את ההשלמות יש לסיים עד תום שנת הלימודים הראשונה גם במסלול צבירה. תלמידים שחויבו ביותר משתי השלמות, לא יוכלו להתחיל את קורסי התואר השני עד לסיום ההשלמות.

הדרכה בכתיבה מדעית

תלמידים שלא למדו הדרכה בכתיבה מדעית במסגרת החוג למדע המדינה חייבים לכלול את ההדרכה במסגרת לימודיהם.
הדרכה זו כוללת 5 מפגשים (4 מפגשים רצופים - שעתיים כל מפגש ומפגש סיכום - שעה) בהם יובהרו כללי היסוד, הטכניים והתוכניים, לכתיבה אקדמית. עקרונות איסוף וקריאת חומר אקדמי, כללי ציטוט, רישום הערות וביבליוגרפיה. על התלמידים להירשם להדרכה במסגרת הרישום לקורסי החוג, בשיטת "המכרז" (Bidding). הרישום אינו מצריך הקצאת נקודות. לוח המפגשים מתפרסם במערכת השעות בידיעון.

משך הלימודים לתואר שני

משך הלימודים לתואר השני הוא שנתיים (לא חל על תלמידים במסלול צבירה).
במסלול ללא עבודת גמר ניתן להאריך את משך הלימודים, במקרים חריגים בלבד, בשנה אחת באישור ועדת ההוראה הפקולטטית.
במסלול עם עבודת גמר ניתן להאריך את משך הלימודים בשנה אחת באישורו של ראש התכנית ובמקרים חריגים בשנה נוספת באישור ועדת ההוראה הפקולטטית.
בגין כל שנת חריגה, מעבר לשנות התקן, ייגבו "דמי גרירת לימודים" בנוסף לשכר הלימוד, בהתאם לתקנות שכר הלימוד.

מסלול צבירה

תלמידים שאינם יכולים להקדיש את מירב זמנם ללימודים ולסיים את חוק לימודיהם בשנתיים יוכלו לבחור במסלול ללימודי צבירה לקראת תואר שני (ב"מעמד מיוחד") בהיקף חלקי.
במסלול זה יוכלו התלמידים ללמוד עד 3 שנים או עד שיסיימו 75% ממכסת השעות לתואר ב"מעמד מיוחד" ועוד שנתיים נוספות במעמד "מן המניין". סה"כ יעמדו לרשותם עד 5 שנים להשלמת כל חובותיהם לתואר שני.
תלמידים המעוניינים לעבור מ"מעמד מיוחד" למעמד "מן המניין" יגישו בקשה למזכירות החוג. עם המעבר למסלול הלימודים במעמד "מן המניין", יוכרו לתלמידים כל הקורסים שהם למדו במסגרת לימודי הצבירה וכן ייזקף לזכותם תשלום שכר הלימוד ששילמו בגינם.
במסלול לימודי צבירה שכר הלימוד נקבע לפי מספר השעות הנלמדות ולא חלים עליו כללי שכר לימוד של תואר שני, כמו מינימום 50% שכר לימוד לשנה ותוספת גרירה.
הערות:

•  לעיתים, הלומדים במסלול צבירה אינם זכאים למלגות ולהטבות אחרות (מגורמים אוניברסיטאיים ומגורמים חיצוניים) הניתנות רק לתלמידים במעמד "מן המניין".
  •  אין אפשרות להתחיל ללמוד כ"תלמידים מן המניין" ובהמשך לעבור ללמוד כ"תלמידים במעמד מיוחד".