אנתרופולוגיה חברתית-תרבותית
שנתו השלישית של המסלול לאנתרופולוגיה, שהוקם כמענה לדרישה רבת שנים מצד הסטודנטים והסטודנטיות, נחתמה גם היא כמו קודמותיה בהצלחה. מסתמן שמבנה הלימודים במסלול הכולל תמהיל של קורסים של ידע בתאוריה ובפרקטיקה עובד יפה. בתוך תמהיל זה בולט הפרקטיקום באנתרופולוגיה שנקבע כקורס חובה למצטרפים/ות למסלול בשנתם/ן הראשונה ומתנהל בידי שתי רכזות המסלול. הפרקטיקום משמש ערוץ משמעותי לחשיבה אינטלקטואלית משותפת על תהליכים של עבודה אתנוגרפית. מאז שהחל בפעילותו לפני שלוש שנים, הפרקטיקום הוכיח את עצמו כמסגרת אשר מייצרת קוהורטה מובחנת ומודעת לעצמה, ומלווה מקרוב את תלמידות ותלמידי המסלול בפרויקטים המחקריים שהן/ם מפתחות/ים. הפרקטיקום מונה בדרך כלל ב כ10 משתתפות/ים, אשר יוצרות/ים חבורה מצוינת אשר מתאפיינת בסקרנות, מעורבות ויוזמה. מרשים לראות כיצד מתגבשת קבוצת עבודה משמעותית המציעה לחבריה ולחברותיה תמיכה בשלבי התכנון והכניסה לשדה של עבודת המחקר.
הסמסטר הקרוב צפוי להיות סיומה של תקופת לימודים נפלאה במסלול התואר השני באנתרופולוגיה חברתית-תרבותית. הגעתי אל המסלול במסגרת לימודיי בתוכנית הבין תחומית ע"ש עדי לאוטמן, לאחר מסעות רבים שנפרשו כמעט על פני האוניברסיטה כולה. כתלמידת התוכנית הבין תחומית, לאחר סמסטרים של התנסות במגוון רחב של תחומי עניין, נדרשתי לבחור "בית אקדמי" אחד בו אוכל לחקור את הנושאים שהכי מעניינים אותי. לא היה קל למצוא דיסציפלינה שתאפשר לי לקשור בין שאלות פילוסופיות ופסיכולוגיות על אופי החיבור בין הגוף לנפש, לבין התבוננות ברגעים בהם השאלות האלה נשאלות בחיי היום יום של אנשים, שמנסים להתמודד עם האתגרים שהחיים מציבים בפניהם.
לפעמים נדמה שאין נושא שלא ניתן לחקור בעין אנתרופולוגית. בהיותה דיסציפלינה המציבה את הסקרנות שבכל מפגש אנושי כמטרה בפני עצמה, היא מאפשרת להתבונן מקרוב בכל תופעה וליצור חיבורים בין תחומי מחקר שאינם בהכרח "מדברים" ביניהם באופן אינטואיטיבי. המחקר שאני מנסחת בימים אלה בהנחיית פרופ' ניסים מזרחי, מבקש להעמיק בפרקטיקות טיפוליות המציעות את החיבור אל הטבע כדרך לריפוי. המבט האנתרופולוגי מאפשר לי להתחקות אחר עשייה טיפולית במקומות בהם היא נלמדת ומתרחשת, ובו בעת להבין את מיקומה על פני רצף היסטורי מסוים, ומתוך מיקוד העדשה על החוויה הרגשית שהיא מייצרת, החוויה החמקמקה שאנו מכנים "ריפוי".
קורסים רבים המוצעים במסלול האנתרופולוגיה החברתית-תרבותית שייכים באופן בלעדי למסלול. מתכונת מצומצמת זו מאפשרת לסטודנטים לקבל ייעוץ, ליווי והכוונה, ולמעשה לקחת חלק בעבודה משותפת: הן לצד המרצים, המלמדים על נושאים הקשורים הדוקות בעשייתם המחקרית, והן לצד תלמידי המחקר במסלול. ההנחיה האישית, הניתנת בראש ובראשונה על ידי מנחה התזה, אך גם ביתר השיעורים והסמינרים, נוגעת בכל שלבי המחקר. המסלול מציע קורסי תשתית תיאורטיים המעודדים חשיבה שונה ומרתקת על עבודתנו המחקרית, פרקטיקום וקורסי שיטות מחקר המסייעים באתגרים המופיעים במהלך עבודת השדה, וכן קורסים וסמינרים הדנים בכתיבה האתנוגראפית עצמה.