אי שוויון וצדק חלוקתי

מחקר וביקורת​​

הרחב הכל
פרופ' סיגל אלון ופרופ' אנסטסיה גורודזייסקי

המטרה שלנו היא להעניק לסטודנטים.יות סט כלים שיאפשר להם לפתח יכולות אנליטיות ומיומנויות מגוונות אשר יבואו לביטוי בכל תפקיד בשוק העבודה מבוסס-נתונים של ימינו או לעסוק במחקר (באקדמיה או במכונים/יחידות מחקר, בסקטור פרטי או במגזר ציבורי). 

ההכשרה במסלול אף מדגישה פיתוח מיומנויות מגוונות לביצוע מחקר כמותני.  בוגרי.ות החוג בעלי.ות מיומנויות אלו משתלבים.ות בחברות מדיה, במכוני מחקר, בארגוני הייטק, ביחידות מחקר בארגונים, במחלקות משאבי אנוש, בתפקידי הערכת פרויקטים, ובמגוון תפקידים בשירות הציבורי וארגוני מגזר שלישי.

רוצה לדעת עוד על המסלול? נשמח להיפגש. 

 

מיכל ברוק

הגעתי ללימודי הסוציולוגיה מתוך רצון לעשות בעבור עצמי סדר בבלאגן החברתי. התחושה שלי היתה שחוסר השיוויון והאתגרים החברתיים הולכים וגדלים, ושחסרים לי הכלים להבין יותר טוב תהליכים חברתיים, ולגבש תפיסה שלמה יותר על החברה, ועל הדרכים בהן ניתן להתמודד עם התהליכים הללו. 

אני משמשת כמנכ"לית של ארגון בינלאומי בתחום בריאות הציבור בשם נאלא. עיקר פעילותי בקהילות כפריות עניות שאין להן גישה למים וסניטציה, כך שאת חוסר השיוויון הגלובאלי ותוצאותיו אני רואה וחווה על בסיס יומיומי. הלימודים מעשירים וממלאים אותי. מעבר לאתגר ולצמיחה האישית אני גם מרגישה שאני מקבלת כלים להעריך את ההתערבויות של הארגון בצורה טובה יותר, ואף לתת לעשייה קונטקסט חברתי רחב יותר. 

מירב אסולין

בחרתי להתחיל את לימודי התואר השני שלי בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה מתוך כוונה לאפשר לעצמי פתיחת דלת מקצועית חדשה. היה לי ברור שאני צריכה תואר שני מחקרי על מנת לאפשר לעצמי הזדמנות להתפתח בתחום המחקרי באופן מקצועי עם סיום התואר. הנושא של אי-שוויון וצדק חלוקתי מאוד עניין אותי. ההבנה כי אנחנו חיים בחברה מורכבת שבה אי-שוויון הולך וגדל למרות המדיניות הסוציאלית המונהגת בארץ ריתק והעסיק אותי.

הגעתי לתואר מוכנה לעבודה קשה, ללמוד הן את תחום הסוציולוגיה והן מתודולוגיות מחקריות. פגשתי בחוג אנשים מקסימים שמתחילת הדרך עזרו וסייעו לי להגשים את עצמי ואת החלומות שלי. התחושה הייתה שכל צוות ההוראה והמעטפת בחוג נמצאים שם על מנת לאפשר לצמוח מבחינה אקדמית לסייע במידת הצורך.

כיום אני חוקרת בצוות הבטחת איכות בשירותים החברתיים במכון ברוקדייל. בעבודה שלי אני נעזרת במיומנויות שהתפתחו בזכות הלימודים בכל הנושא של כתיבת מחקר ועבודת צוות. הלימודים אפשרו לי  להרחיב אופקים וללמוד תחום שלא הכרתי קודם - סוציולוגיה - וגם לרכוש מקצוע חדש ולהתחיל קריירה חדשה.

עמיר פרלמוטר

 

כשסיימתי את התואר הראשון בפסיכולוגיה וסוציולוגיה והתחלתי בחיפוש אחר תכניות ללימודי התואר השני, המוטיבציה המרכזית הייתה למצוא תכנית שמצד אחד תאפשר לי להרחיב את הידע אודות קונספטים תיאורטיים בסוציולוגיה של אי שוויון שעניינו אותי כבר אז, ויחד עם זאת גם תספק לי כלים ממשיים לפעול עמם ולשנות באמצעותם את המציאות החברתית. בתור מי שהתנדב במספר ארגונים חברתיים והקים פרוייקט חברתי, היכולת להמיר ידע תיאורטי לפעולה מעשית במציאות הממשית הייתה לי חשובה מאוד בבחירת המסלול.

במסלול באי שוויון וצדק חלוקתי אליו נרשמתי לבסוף, קיבלתי את שני הדברים. קודם כל, בעקבות הלימודים במסלול הרחבתי והעמקתי את הידע שלי בכל הנוגע לאי שוויון בישראל ובכלל והמחקר הסוציולוגי אודותיו. אך הכלים התיאורטיים שרכשתי במסלול לא רק נשארו על דפי המאמרים, אלא איפשרו לי באמצעות הכלים שרכשתי במסגרות יישומיות יותר במסלול כמו הפרקטיקום או ההתנסות במחקר, להסתכל על המציאות החברתית ואי השוויון בה בעיניים ביקורתיות יותר ואולי אעז ואומר מפוכחות יותר במידה מסויימת, לנתח את אי השוויון, לנסות לאתר את הסיבות להיווצרותו, ולבסוף גם להציע מדיניות ציבורית אלטרנטיבית שתצמצם אותו.

האפשרויות וההזדמנויות שעמדו ועומדים בפני ובפני שאר הסטודנטים במסלול כבר במהלך התואר ואחריו הן רבות ומגוונות. לי למשל ניתנה ההזדמנות לעבוד בחוג כעוזר מחקר ומתרגל  ולפתח כך את היכולת המחקרית שלי כמו גם את כישורי ההוראה. כמי שמעוניין להמשיך לדוקטורט ולהשתלב כחוקר באקדמיה לצד המשך עשייה חברתית במסגרות חוץ אקדמיות, ההזדמנויות הללו היו עבורי משמעותיות ביותר. כל זאת כמובן לצד החוויה של ללמוד  ולעסוק במחקר לצד סטודנטיות וסטודנטים נוספים במסלול שעניינם העיקרי היה כמוני - אי שוויון חברתי.

בשורה התחתונה, אני יכול לומר שהלימודים במסלול אי שוויון וצדק חלוקתי תרמו לי רבות ברבדים רבים: בין אם בפיתוח אקדמי לקראת דוקטורט בייחוד באמצעות ההתנסות כעוזר מחקר וכתיבת התזה ובאמצעות מגוון הקורסים המתודולוגיים המתקדמים שייחודים למסלול, או בין אם ביכולת המרה של חלק מהידע למציאות הממשית בארגוני שינוי חברתי, בכתיבה עיתונאית על אי שוויון בישראל, או בכלל על האופן בו אני מסתכל ופועל בעולם.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף