התערבות פסיכולוגית מותאמת אישית בחולות סרטן שד בתקופת הניתוח משפרת מדדים ביו-מולקולריים ברקמה הסרטנית המנבאים הישרדות טובה יותר
במחקר חדשני שנערך בהובלת פרופ' שמגר בן-אליהו מביה"ס לפסיכולוגיה בפקולטה למדעי החברה וביה"ס סגול למדעי המוח, אוניברסיטת תל אביב, בשיתוף המרכז הרפואי בילינסון, נבדקה השפעתה של התערבות פסיכולוגית מותאמת אישית בתקופה הפרי-אופרטיבית, התקופה שלפני ואחרי ניתוח להסרת הגידול. המחקר בדק את השפעת הטיפול על מדדים פסיכולוגיים במטופלות, ועל מדדים ביו-מולקולריים בגידולים שהוסרו. ד"ר ציפי חנליס-מילר וד"ר איתי ריקון-בקר, פסיכולוגים קליניים שסיימו דוקטורט במעבדה של פרופ' בן-אליהו, פיתחו פרוטוקול קליני במיוחד לתקופה הפרי-אופרטיבית, אשר מותאם לכל מטופלת בהתאם לצרכים האישיים שלה.
ההתערבות הפסיכולוגית שהחלה 3 שבועות לפני הניתוח ונמשכה 6 שבועות, והובילה להפחתה משמעותית במדדים של דחק, דיכאון וסומטיזציה, כפי שדווח על ידי המשתתפות בטיפול הפסיכולוגי, בהשוואה לקבוצת הביקורת שלא עברה את הטיפול. יתרה מכך, נצפתה גם ירידה מובהקת בפעילות מסלולים ביולוגיים הקשורים לדלקת, פעילות אדרנרגית, ותהליכים פרו-גרורתיים בגידולים. זהו המחקר הראשון שמציג השפעות חיוביות של התערבות פסיכו-התנהגותית על מאפיינים מולקולריים בגידולים של סרטן השד. תוצאות המחקר מצביעות על פוטנציאל להכללת ההתערבות הפסיכולוגית כחלק מהפרוטוקול הקליני בתקופה הפרי-אופרטיבית, כדי לשפר את בריאות המטופלות ולצמצם את הסיכון לגרורות לאחר הניתוח.