עצמאות ואמינות הסוכנויות בשוקי האג"ח העיקריים

מאמר מאת פרופ' טל שדה מביה"ס למדע המדינה, ממשל ויחסים בינלאומיים וד"ר אייל רובינסון מאונ' אריאל בכתב העת Regulation & Governance

במחקרנו מצאנו כי מדינות המעניקות סמכויות עצמאיות למשרדי ניהול החוב הממשלתי שלהן נהנות מאמינות גבוהה יותר בעיני משקיעים. המחקר, שפורסם בכתב העת היוקרתי Regulation & Governance, בחן את הקשר בין עצמאות משרדי ניהול החוב לבין דירוג האשראי של המדינה. ניתחנו נתונים מ-75 מדינות דמוקרטיות בין השנים 1950-2013, ובדקנו את החקיקה הנוגעת לניהול החוב הממשלתי בכל מדינה, וסיווגנו את המדינות לפי מידת העצמאות שהוענקה למשרדי ניהול החוב.

מצאנו כי במדינה שנמצאת במצב של חדלות פירעון על חובותיה יש סיכוי של 91% שתעניק עצמאות למשרד ניהול החוב תוך שלוש שנים, ובמדינה הנמצאת במצב מלחמה קיים סיכוי של 80-84% לכך. מנגד, עצמאות של בנק המרכזי מורידה את הסיכוי להענקת עצמאות למשרד ניהול החוב ל-7-18% בלבד, וחברות באיחוד האירופי מפחיתה את הסיכוי לעצמאות גוף פיננסי בניהול החוב ל-5% בלבד, משום שאלו מנגנונים חלופיים להגברת אמון המשקיעים ביציבות החוב הריבוני. מדינות שהעניקו עצמאות לגופים עצמאיים בניהול החוב זכו לשיפור של עד 2 דרגות בדירוג האשראי שלהן (בסולם של 20 דרגות).

המחקר מציע תובנות חשובות למקבלי החלטות בנוגע לניהול החוב הממשלתי. הממצאים מראים כי הענקת עצמאות למשרדי ניהול החוב יכולה לשמש ככלי אפקטיבי לשיפור האמינות הפיננסית של המדינה בעיני משקיעים, במיוחד בתקופות של משבר כלכלי או פוליטי.

לקריאת המאמר המלא:

Agency independence and credibility in primary bond markets

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף