דבר ראשת בית הספר ללימודי חברה ומדיניות

שלום לכולם,

פרופ' איתי סנד ראש בית הספר ללימודי חברה ומדיניות

ביה״ס ללימודי חברה ומדיניות הוא אחד מבתיה״ס הגדולים הפועלים באוניברסיטה הגדולה בישראל. אנו רואים בכך אחריות גדולה אך גם הזדמנות נדירה.

מאז הוקם בשנת 2016, בית הספר מהווה מוקד למחקר ופיתוח ידע עיוני ומעשי בתחומי חברה ומדיניות. בית הספר מאגד בתוכו ארבעה חוגים מובילים בתחומם בישראל ובעולם: סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, תקשורת, לימודי עבודה ומדיניות ציבורית. כמו כן, ישנן בבית הספר מספר תכניות ייחודיות: בתואר ראשון- מסלול מנהיגות ומשאבי אנוש ומסלול חקר חברה דיגיטלית; בתואר שני- מסלול מובילי מדיניות בחוג למדיניות ציבורית; תכנית לניהול משאבי אנוש , יחסי עבודה ושינוי ארגוני בחוג ללימודי עבודה; תכנית לניהול סכסוכים וגישור; ותכניות בינלאומיות לתואר שני בשפה האנגלית- ארצות מתפתחות; לימודי הגירה; יישוב סכסוכים וגישור.

מטרת בית הספר היא להקנות ידע תאורטי וכלים מתודולוגיים בתחומים הקשורים לאדם וסביבתו. לצד טיפוח חשיבה ביקורתית על נושאי הלימוד, שהיא חיונית בעולם המדע. בית הספר מקדם מסגרות לימוד התנסותיות שתכליתן לצייד את הבוגרים והבוגרות במיומנויות מעשיות, העוזרות להם להשתלב בעולם התעסוקה. יעד מרכזי נוסף של בית הספר הוא להכשיר בוגרות ובוגרים לתפקידי מנהיגות מכל שדרות החברה במגזר הפרטי, הציבורי והשלישי.

את העקרונות המנחים של ביה"ס אנחנו מקבצים תחת הכותרת "מחקר, לימוד והובלת שינוי חברתי."

אנחנו מקדמים עקרונות אלו בשתי צורות עיקריות:

טיפוח מצוינות מחקרית והובלה האקדמית. אופיו הרב תחומי של ביה"ס מספק פלטפורמה אנושית וארגונית יחידה במינה לייצור ידע חדשני ״מחוץ לקופסה״ ופרספקטיבות חדשות. לשם כך, ביה"ס מפתח תכניות לימוד בנושאים הניצבים על סדר היום העכשווי בארץ ובעולם: אי שוויון וצמצום פערים חברתיים, משבר האקלים, הגירה גלובלית, קיימות, חברה דיגיטלית, בינה מלאכותית והעולם האלגוריתמי, אנרגיות מתחדשות, תמורות בעולם העבודה, ועוד.

הנחת היסוד של ביה"ס היא שבעידן הנוכחי של תמורות עומק המגיחות בצורה של משברים - חברתיים, כלכליים, פוליטיים, בריאותיים, סביבתיים, זהותיים ואישיים - האקדמיה לא יכולה להגביל את תפקידה ל״ניהול משברים״. מטרת בית הספר היא לספק כלים המאפשרים לבוגרים ובוגרות לבחון את המשברים ביושרה אינטלקטואלית ואומץ חקרני, להבין את תהליכי העומק שמניעים אותם, את הגורמים והשחקנים שמשמרים אותם, אך גם להצביע על האמצעים שיכולים להוביל לשינוי.

רלוונטיות ומנהיגות: התפישה האקדמית והחברתית של בית הספר היא לא רק ללמד את נושאי הליבה במדעי החברה, אלא גם להיות מרכז המשפיע באמצעות כלים מחקריים על עיצוב סדר היום בנושאים חברתיים. לשם כך,  אנחנו מקדמים צורות של עשייה ומעורבות בעלות רלוונטיות, קשב ותרומה לחברה בתוכה אנחנו פועלים, על חלקיה ורבדיה השונים, עם שימת דגש על טיפוח מנהיגות קהילתית, גיוון ופלורליזם.

להיות בעת ובעונה אחת בחוד החנית של מדעי החברה ונטועים עמוק בחברה בה אנו פועלים, הם אפוא יעדים מרכזיים של ביה״ס.

בברכה,

פרופ' אדריאנה קמפ