אחים לעורף: ד"ר נחומי יפה הקימה חמ"ל חרדי מרכזי שמסייע לעורף בימות המלחמה

החמ"ל החרדי מסייע הן בתרומת אוכל וציוד והן בהפעלת מערך המסייע למשפחות בלוויות ובשבעה

19 אוקטובר 2023
תמונה מהכתבה

גם אנחנו רוצים לתת חיבוק

ד"ר נחומי יפה, חוקרת חרדים מהחוג למדיניות ציבורית בפקולטה למדעי החברה, מנהלת את מכון תתי"א, ששם לו למטרה לשלב את החברה החרדית בתוך החברה הישראלית ולהיכנס ללב העשייה. בניגוד לתקופת הקורונה, שבה הסתגרה החברה החרדית ושמרה על התבדלותה, הפעם, כך היא מספרת, יש עשרות אלפי מתנדבים שרוצים לתרום לחברה הישראלית ולסייע בחיזוק העורף.

 

אחים לעורף – חמ"ל חרדי מרכזי

עשר דקות אחרי צאת חג שמחת תורה, כבר החלה ד"ר נחומי לצלצל לנשים חרדיות נוספות בעלות השפעה, שאיתן ניהלה פרויקטים בעבר, ולהקים את "אחים לעורף" – חמ"ל חרדי מרכזי, שמסייע לעורף הישראלי הן בתרומת אוכל וציוד והן בהפעלת מערך המסייע למשפחות בלוויות ובשבעה. ד"ר נחומי מספרת כי חמ"ל "אחים לעורף" הקים צוות שעוסק בקנייה ובשינוע של מצרכים, אבל לא רק מצרכי מזון, אלא גם ציוד בשווי מיליוני דולרים שהגיע מתורמים מחו"ל וכולל אפודים, קסדות ועוד.

 

"ההבנה של משמעות האזרחות וההירתמות המהירה של החברה החרדית לתרומה לעורף הישראלי, חודרות כעת גם למקומות שמרניים בחברה החרדית. ניתן למצוא חרדים מכל קצוות הקשת בקרב המתנדבים."

 

חוקרת חרדית באקדמיה חילונית

נחומי גדלה במשפחה חסידית והיא מראשונות החוקרות החרדיות באקדמיה. היא מספרת כי מגיל צעיר שאפה להיות מורה ולאחר שהפכה למורה בסמינר חרדי, יזמה תוכנית חדשה ללימודי היסטוריה שכללה גם לימודי מזרח תיכון. פנייתה אל הספרייה הלאומית כדי לגבש את חומרי הלימוד, הייתה השלב הראשון בדרכה אל האוניברסיטה. שם היא נחשפה לסטודנטים וסטודנטיות ולחיי האקדמיה. "הרגשתי שזה העולם שאליו אני צריכה להשתייך וכעבור שנה נרשמתי ללימודי תואר שני ליישוב סכסוכים. בהמשך, פגשתי את פרופסור אבנר דה-שליט ופרופסור עירן הלפרין שהפכו להיות מנחי הדוקטורט שלי."

 

"מהרגע הראשון רציתי לחקור את החברה החרדית שממנה הגעתי," מספרת ד"ר נחומי. ואכן, עבודת הדוקטורט שלה חקרה עוני, יחסים בין חרדים לחילונים ואת הצורך של החברה החרדית בעליונות מוסרית ובבידול עצמי. בבסיס מחקרה עמד ניסיון להגיע לתשתית מוסרית שתוכל להסביר מדוע החרדים הם לא חלק מהנרטיב הקולקטיבי ומהו תפקידו של העוני בתוך המשוואה הזאת. את עבודת הפוסט-דוקטורט שלה עשתה ד"ר נחומי בפרינסטון – שם היא חקרה שאלות דומות בקרב החברה החרדית בארה”ב. עם חזרתה לישראל הצטרפה ד"ר נחומי לחוג למדיניות ציבורית בפקולטה למדעי החברה, אוניברסיטת תל אביב.

 

כיום היא מלמדת, חוקרת ומנהלת את מכון המחקר "נתוני אמת" אשר אוסף נתונים על החברה החרדית בעזרת סקרים ובאמצעות מערכת העיתון של האתר החרדי הגדול ביותר בעולם, ״כיכר השבת״.

 

בהשראת נשות העורף במלחמת העולם השנייה

פעילותה האקדמית הענפה כחוקרת ומערך הנתונים שברשותה, אפשרו לנחומי למפות את החברה החרדית בצורה המיטבית ולהצליח להפעיל עם פרוץ המלחמה את מערך המתנדבים החרדי הענק, שאליו חבר אתר "כיכר השבת". "הטלפונים לא מפסיקים לצלצל, אנשים צובאים על החמ"ל ורק רוצים לתת ולהיות שם," היא מספרת בהתרגשות. "בזמן מלחמת העולם השנייה, היו אלו הנשים שתפעלו את העורף וכעת נכנסת החברה החרדית במלוא כוחה כדי לתת כתף לעורף הישראלי."

 

ד"ר נחומי מספרת כי בנוסף לתמיכה הכוללת תרומות מזון וציוד ומערך מתנדבים שמלווה את משפחות החללים בארגון הלוויות, ימי השבעה, חפירת קברים ומניינים לקדיש, הקים החמ"ל גם את "שומר ישראל" – גוף שיתפקד כמערך שמירה אשר יעבה את השיטור העירוני, כמו גם מערכי מתנדבים נוספים שמפנים ומסדרים מקלטים בצפון, מסייעים במרכזים לוגיסטיים ועוד.

 

קרן אור ותקווה לחרדים ולחילונים כאחד

"ההבנה של משמעות האזרחות וההירתמות המהירה של החברה החרדית לתרומה לעורף הישראלי, חודרות כעת גם למקומות שמרניים בחברה החרדית. ניתן למצוא חרדים מכל קצוות הקשת בקרב המתנדבים," כך מספרת ד"ר נחומי, "ליטאים, חסידים, ספרדים, אנשים מאד שמרניים וגם מאד מודרניים. במקביל, גם הציבור החילוני נחשף כעת לציבור החרדי באופן ישיר, דרך מפגשים ועזרה הדדית ולא דרך כותרות בעיתונים וסטיגמות. בתוך הימים הקשים שעוברים על כולנו ובמיוחד לאחר ההתבדלות המגזרית בתקופת הקורונה, זוהי קרן אור ומקור לתקווה."

 

כתבה מאת: מיכל בכר

 

ראיונות עם ד"ר נחומי יפה בטלויזיה:

 

   

 

 

 
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף