שאלות ותשובות: פייק ניוז - כיצד מזהים אותן ומה אפשר לעשות כדי לנטרל אותן?

30 אוקטובר 2023

בשגרה בכלל ובזמן המלחמה בפרט, הרשתות החברתיות מלאות בפייק ניוז שמופץ ללא בקרה, ולעתים אף ביד מכוונת של איראן ושלוחותיה. אסא שפירא, ראש מסלול שיווק ופרסום בחוג לתקשורת באוניברסיטת תל אביב מדגיש בפודקאסט המיוחד שהקלטנו שהרשתות חברתיות מקצינות את הדעות שלנו ומפרקות לכידות חברתית כבר שנים ובשעת מלחמה מדובר בסכנה גדולה במיוחד במיוחד, כיוון שמי שמפיץ אותן מבין איך רשתות חברתיות עובדות ואיזה מידע הן מקדמות ומנצל זאת לערער אותנו בשעת חירום. כך למשל, מבחינת אלו שרוצים ברעתנו, גם אם צה"ל יוכיח מעל לכל ספק שהוא לא היה מעורב בהפגזת בית החולים בעזה, הם עדיין ימשיכו להפיץ את הפייק בכל העולם. אז האם אנחנו יכולים לזהות את הפייק? אסא שפירא מדגיש שרמת הפייקים כיום היא כל כך גבוהה ומקצועית שלעתים כמעט בלתי אפשרי לזהות את השקר. לדבריו, חשוב להיות ביקורתיים, להפחית את החשיפה לסרטונים לא מזוהים, והכי חשוב – לא לתת לאוייבים שלנו לפגוע בלכידות ובאחדות שלנו.