אודות מכון חיים הרצוג לתקשורת, חברה ופוליטיקה

מכון חיים הרצוג לתקשורת, חברה ופוליטיקה החל לפעול בראשית שנת הלימודים תשס"ג , אוקטובר 2002 בפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת תל-אביב. המכון, הנושא את שמו של הנשיא השישי של מדינת ישראל חיים הרצוג, (לינק לאתר הכנסת כפי שמופיע כיום) הוקם כדי לעסוק במחקר אקדמי בזיקה, בקשר ובהשפעות ההדדיות שבין התקשורת והיבטיה השונים, לבין החברה והפוליטיקה. המכון נועד לקדם מחקרים ופרויקטים יישומיים בתחומים השונים של התקשורת, תוך שימת דגש על היבטיה השונים של התקשורת בחברה ובפוליטיקה.

המכון הוקם ע"י פרופ' יורם פרי אשר עמד בראשו עד לשנת 2008.

בין השנים 2003 – 2007 יזם המכון מחקרים שראו אור במסגרת הסדרות: אמון הציבור בתקשורת הישראלית, תקשורת מגזרית ואיגרתא.

​​

המכון כאמור קרוי על שמו של חיים הרצוג - נשיאהּ השישי של מדינת ישראל ולפני זה שגריר ישראל באו"ם, אלוף בצה"ל וחבר כנסת. בין שלל תפקידיו בצה"ל הוא היה גם נספח צבאי בארצות הברית וראש אגף המודיעין. כהונתו כשגריר ישראל באו"ם זכורה בעיקר בזכותו נאומו המפורסם עת התקבלה ההחלטה בעצרת הכללית של האו"ם אשר משווה את הציונות לגזענות ואשר בסופו, באקט מפורסם, קרע את נייר ההחלטה. בנאומו זה הגדיר את ההחלטה כגזענית, וזעק בפני השגרירים בעצרת כי הם עלולים לשאת באחריות לשואה הבאה שתפרוץ בעקבות ההחלטה.  בכהונתו כנשיא, חיים הרצוג זכור כנשיא ממלכתי, ששילב בין רוח לעולם הפוליטיקה והמעשה באיזון עדין ובריא. במהלך כהותנו, הוא היה לנשיא הראשון שערך ביקורים ממלכתיים בגרמניה וגם בארצות הברית.

חיים הרצוג הינו בנו של הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג - הרב הראשי הראשון של ישראל, והוא אביהם של נשיא מדינת ישראל כיום - יצחק "בוז'י" הרצוג, ושל שגריר ישראל בארצות הברית כיום - מיכאל (מייק) הרצוג.

עם השינויים והמגמות בחברה הישראלית בכלל, ובשדות הרלוונטיים בהם עוסק המכון בפרט, ובמקביל לכניסתו של יצחק "בוז'י" הרצוג לתפקיד הנשיא ה-11 של מדינת ישרא, הוחלט - בברכתו ובברכת משפחתו של הנשיא המכהן - לפתוח מחדש ולשקם את מכון חיים הרצוג לתקשורת, חברה ופוליטיקה.

בשנת 2021 נפתח המכון מחדש, בראשות ד"ר סנדרין בודנה מהחוג לתקשורת.