רציונאל

השימוש ההולך וגובר ברגולציה ככלי להסדרת שווקים ולעשייה שלטונית והשפעותיה הרחבות של רגולציה על חיי היום-יום של "האזרח הקטן" מחייבים הידרשות למקומה של רגולציה במדיניות הציבורית ובמשק בכללותו. על הצורך ההולך וגובר בידע בתחום הרגולציה ולחשיבות הרגולציה בשיח הציבורי בישראל ניתן ללמוד מהועדות הרבות שהוקמו בשנים האחרונות ומהחלטות הממשלה האחרונות אשר הכירו בחשיבות מיסוד הידע בתחום הרגולציה והטמעתו במסגרת תהליכי קבלת ההחלטות של הרגולטורים השונים.
 

כך לדוגמא ב 25 באוגוסט 2013 החליטה הממשלה על המשך ישום התכנית לשיפור וייעול הרגולציה הממשלתית (טיוב רגולציה) והפחתת הנטל הבירוקרטי של הרגולציה הקיימת. ע"פ ההחלטה יפעל משרד ראש הממשלה להצגת תכנית לטיוב רגולציה עד מאי 2013 אשר תכלול: מיפוי רגולטורים הפועלים בממשלה והרגולציות הנקבעות על ידם; הנחיות לפעולה של רגולטורים ובכלל זה יעדים מדידים להפחתת הנטל הבירוקרטי ותהליך להטמעה מקדמית של השפעות רגולציה (RIA – Regulatory Impact Assessment) על בסיס המדריך להערכות השפעות רגולציה שגובש בהתאם להחלטת ממשלה 4027  מיום 25 בדצמבר 2011  שעניינה ייעול מנגנוני רגולציה.
 

על השפעתה של הרגולציה וכשלי הרגולציה על חיי היום יום של כל אזרח ניתן ללמוד מהמחאה החברתית של קיץ 2011 והועדה לבחינת יוקר המחיה (ועדת טרכטנברג) אשר הוקמה בעקבותיה. דו"ח הועדה רווי דוגמאות רבות לכשלים רגולטורים שונים אשר הובילו לעלייה משמעותית ביוקר המחיה.

 

בשנתיים האחרונות אנו עדים לשינויים רגולטורים משמעותיים להם השפעות מרחיקות לכת על השווקים השונים. לדוגמא:

  • רגולציה בתחום האנרגיה-  החלטות ממשלה בנושא קידום אנרגיה מתחדשת, מכרז של הרשות לשירותים ציבוריים חשמל לייעוץ בנושא תחרות ורגולציה. 
  • רגולציה בגז טבעי – ועדת שישינסקי, ועדת צמח, פיקוח מחירים, חיוב דלק ונובל אנרג'י למכור חלק מאחזקותיהן.
  • תחום המזון- ועדת קדמי, חוק המזון, שימוע בנוגע להכרזה על קבוצת ריכוז בשוק תחליפי החלב.
  • רגולציה בתחום התקשורת- הפחתת דמי הקישוריות בסלולר, שוק סיטונאי (ועדת חייק), ניידות מספרים.
  • רגולציה בתחום הבנקאות – דירוג אשראי וסוכנויות נתוני אשראי, ועדת זקן, פיקוח על גובה עמלת מנפיק בכרטיסי אשראי, הפחתת עמלות הפצה, ועדה לבחינת הסדרי חוב.
  • רגולציה בנושא ריכוזיות – הועדה להגברת הריכוזיות במשק, החוק להפחתת הריכוזיות וקידום התחרות.
  • רגולציה בנושא חסכון ארוך טווח – פיקוח על דמי ניהול, תמריצי מיסוי לחסכון ארוך טווח. 
  • הקמת חטיבת התחרות ברשות ההגבלים העסקיים – קשר בין תחרות לרגולציה סקטוריאלית.
  • מעורבות הממשלה בנושא הנמלים – הפרטת נמלי הים ושימוע בעניין הכרזה על נמלי אשדוד וחיפה כקבוצת ריכוז.
  • רגולציה בתחום הבריאות – ועדת גרמן לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית. 
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף