הירוק היום ירוק מאוד

מים שמופקים מהאוויר, מעבדה ללא מעבדה, קיר ירוק, פאנלים סולריים וסמינרים חדשניים בערבה – אם כל אלו נשמעים לכם כמו חלום ירוק, הרי שבפקולטה למדעי החברה הבינו שהגיע הזמן להתעורר!

18 מרץ 2024
פרופ' איתי סנד, דקאן הפקולטה למדעי החברה, באדיבות מכון בוריס מינץ

הפיכת בניין הפקולטה למדעי החברה לאי ירוק היא חזון שפרופ' סנד, דקאן הפקולטה למדעי החברה, הפך למציאות. פגשנו אותו לשיחה בעקבות זכייתו בתעודת הוקרה על תרומתו לחיזוק האקדמיה בתחום האנרגיה הנקייה בישראל בכלל ובערבה בפרט, על פועלו בחיבור בין ידע אקדמי לידע חוויתי ויישומי ועל הרחבת הבנתם.ן של סטודנטים.יות בתחומי אנרגיה מתחדשת וקיימות.

 

מהו החזון העומד בבסיס השינויים החדשניים שהובלת בפקולטה?

"החזון להפיכת הפקולטה למדעי החברה לפקולטה בעלת השפעה חיובית על הסביבה הוא בעל היבטים מעשיים מצד אחד, ומחקריים מן הצד שני. אם נבחן את התממשותו בשטח," מסביר פרופ' סנד, "נוכל לראות תוצאות שמהן נהנים.ות כבר היום הסטודנטים.יות בפקולטה. כך למשל, הוקמה על גג הבניין מעבדה לטיהור מים. אלו הם מים שמופקים מהאוויר התל אביבי בטכנולוגיית עיבוי, שהוכחו כראויים לשתייה. התהליך נעשה תוך שימוש באנרגיה מינימלית שמופקת מפאנלים סולריים המוצבים על גג הבניין. מכאן – קצרה הדרך אל הקולרים החדשניים, המפוזרים בכל קומה בפקולטה, ואל הכוסות ובקבוקי השתייה הרב פעמיים של הסטודנטים.יות."

 

"בנוסף," כך מתאר פרופ' סנד, "יכולים.יות הסטודנטים.יות ליהנות מהקיר הירוק בגינת מתנאל, שתורם לחיסכון אנרגטי וממוקם מחוץ לקומת המרתף של בניין נפתלי. שם כבר אפשר לשבת ללמוד באוויר הפתוח, להתרשם מהצמחייה הטרופית המגוונת, לקיים שיעורים ולערוך פגישות אקדמיות בכל נושא."

 

סמינר בערבה

אחד מהיבטי חזון הפקולטה הירוקה הוא פרויקט "סמינר בערבה" שמטרתו לחשוף סטודנטים.יות לתואר שני לנושאי אנרגיות מתחדשות ופיתוח בר קיימה. הסמינרים החלו לפני כשמונה שנים בחוג למדיניות ציבורית, בפקולטה למדעי החברה, ונולדו כתוצאה משיתוף פעולה בין פרופ' סנד למרכז אילת אילות – שמרכז מחקר, פיתוח ויישום משמעותי בתחום האנרגיה המתחדשת. בסמינר מושם דגש על בין-תחומיות ומשתתפים.ות בו סטודנטים.ות ממגוון תחומים אקדמיים.

 

בערבה ישנה חממה טכנולוגית הכוללת סטארט-אפים מעולמות הקיימות, שעובדים בשיתוף פעולה עם מרכז אילת-אילות. לאחר יום הכנה באוניברסיטה, מגיעים הסטודנטים.יות לחמישה ימים מרוכזים בערבה לסמינר המשלב לימוד פרונטלי לצד לימוד חוויתי וסיורים בשטח. מדי שנה מתקיימים שני סמינרים בערבה: סמינר "סוגיות באנרגיה מתחדשת" שאותו מוביל פרופ' סנד, דקאן הפקולטה, כמו גם סמינר "פיתוח בר קיימה" בהובלת פרופ' רם פישמן, מהחוג למדיניות ציבורית.

 

 

 

"הסמינר הוא חלק מפילוסופית הוראה רחבה," מספר פרופ' פישמן. "אנחנו מגייסים סטודנטים.יות לפעול לפתרון אתגרים מורכבים בעולם האמיתי, ולא רק לקרוא עליהם בכיתה באופן פאסיבי. הסמינר מאפשר לסטודנטים.יות להתנתק מחיי היום יום ולהיטמע בסביבה שבה ניתן לקבל השראה הן מהשטח והן מפיתוחים ישראליים, כמו גם לשתף פעולה עם יזמים.יות שונים.ות ולמצוא דרכים לפתור בעיות אמיתיות בקרב אוכלוסיות מוחלשות הקשורות בנושאים של פיתוח בר קיימה: מים, חקלאות, אנרגיה מתחדשת, אקלים ועוד."

 

"הסטודנטים.יות שלנו מגיעים.ות מרקעים מגוונים," מסביר פרופ' פישמן, "חלקם.ן מהפקולטה למדעי החברה וחלקם.ן  תלמידי.ות הנדסה ממכללת אפקה ת"א. הסינרגיה בין הקבוצות השונות, בעלות התפיסות השונות, מובילה לסיעור מוחין שבסופו של דבר מוליד תחושת גילוי וצמיחה. הסמינר בערבה הוא סוג של האקתון במסגרת קורס אקדמי. הוא מאפשר למשתתפים.יות לחוות תהליך מחשבתי, לא רק כסטודנטים.יות אלא גם כיזמים.יות, ומוביל ליצירת מודל עסקי ואבטיפוס הנדסי של הרעיון שלהם.ן, כך שהסטודנטים.יות שלנו מגלים שיש ביכולתם.ן להשפיע באופן ממשי על בעיות אמיתיות בשטח – מקומיות ובינלאומיות כאחד."

 

 

אחת לשנתיים, מתקיים כנס אילת-אילות לאנרגיה נקייה ומתחדשת, שבו ניתן למצוא את מיטב החוקרים, הרגולטורים ומקבלי ההחלטות ברמה הממשלתית. השנה, זכה פרופ' סנד במסגרת כנס זה בתעודת הוקרה על פועלו ועל חזונו שעודד חיבור של סטודנטים מתחומים וממוסדות אקדמיים שונים לקורסים משותפים בערבה – מה שתרם לחיזוק המשק הישראלי, האקדמיה והערבה כמרכז ידע ייחודי. בעקבות פועלו של פרופ' סנד הגיעו לערבה אוניברסיטאות נוספות שרואות באוניברסיטת תל אביב מוסד אקדמי מוביל בישראל.

 

 

ברוכים.ות הבאים.ות למאה ה-21

"בעזרת המוחות המבריקים ביותר באוניברסיטה," מספר פרופ' סנד, "אנחנו בונים תוכנית שתשמש כמוקד מחקר ופיתוח כלל אוניברסיטאי בתחום האקלים, כשמטרתנו היא למצוא ולקדם פתרונות סביבתיים חובקי פקולטות." פרויקט מרתק נוסף הוא המעבדה שאותה מכנה פרופ' סנד: "מעבדה ללא מעבדה", כי "ככה עושים דברים במאה ה-21". המעבדה תנוהל על ידי פרופ' הדס ממן, ראשת התוכנית להנדסת סביבה בפקולטה להנדסה ופרופ' ורד בלאס מהחוג ללימודי הסביבה.

 

"הסטודנטים.ות שמשתתפים.ות בתוכנית המהפכנית של 'מעבדה ללא מעבדה'," מספר פרופ' סנד, "הם סטודנטים.ות לתואר שני – ישראלים.ות ובינלאומיים.ות. המטרה שלנו היא להכשיר את מנהיגי ומנהיגות העתיד להתמודדות עם משברי האקלים והמים וליצירת עתיד בר קיימה. אנחנו בונים תוכנית ייחודית שתפעל לשינוי משמעותי, מתוך הקמפוס ובתוכו. תלמידים.ות מלימודי פיתוח בר קיימה, מכלכלה ומפסיכולוגיה ישוטטו ויערכו ניסויים על הצמחים שמטפסים על קירות הפקולטה למדעי החברה, על מכונת המים שתהיה על הגג, על התאים הפוטו-וולטאים שיותקנו על קירות הבניין ועוד."

 

מרכז ארכימדס

במסגרת החזון המחקרי-יישומי, הוקם בפקולטה בשנה שעברה מרכז ארכימדס – מרכז ידע לאומי המקדם את תחום ניתוח המערכות היישומי בישראל בתחומי הקיימות והחוסן, תוך מתן דגש למערכות מורכבות ואופטימיזציה שלהן על ידי שימוש במודלים מתקדמים. מרכז ארכימדס הוקם בתמיכת משרד המדע בהליך תחרותי שבו זכתה אוניברסיטת תל אביב, בהובלת פרופ' איתי סנד ופרופ' ורד בלאס.

 

במרכז קיימות חמש קבוצות מחקר פורצות דרך:

  • אנרגיה ואקלים - בהובלת פרופ' אשר טישלר
  • ניהול משאבי טבע וסביבה - בהובלת פרופ' ורד בלאס
  • מים וחדשנות טכנולוגית - בהובלת פרופ' הדס ממן
  • דמוגרפיה וחוסן - בהובלת פרופ' יצחק ששון
  • ערים ומורכבות- בהובלת פרופ׳ יובל פורטוגלי

 

"מרכז ארכימדס מחבר בין האקדמיה, הממשל והמגזר פרטי, כדי שיפעלו יחד מול האתגרים הדחופים ביותר של האנושות בעת הזאת," מסבירה פרופ' בלאס. "מטרתנו היא למצוא את הדרכים המקיימות והחדשניות ביותר להפחית את טביעת הרגל האקולוגית שלנו ובמקביל לחזק את המערכת הטבעית-סביבתית, המערכת הכלכלית והחברתית."

 

אילו שינויים ירוקים נוספים אנחנו עתידים לראות בפקולטה?

"בחלל הפנימי שבקומה מינוס אחת, יוקמו מרחבי עבודה," מספר פרופ' סנד. "מסכים שיפוזרו בקירות מרחבי העבודה יציגו נתונים שמתקבלים ממתקני האנרגיה השונים שבבניין, כמו גם מכל הגגות הסולריים. במקום יוצב גם מתקן ליישום חקלאות ללא קרקע, שאת תוצרתו יוכלו לנטר ולבדוק צוותי מחקר שונים. הגינה החקלאית תספק גם חומרי גלם לקפיטריה, שתעשה קאמבק ותתופעל על ידי בני ובנות נוער בסיכון, שיזכו לליווי צמוד של תלמידי עבודה סוציאלית ופסיכולוגיה."

 

"בפקולטה למדעי החברה אנחנו מובילים את הדרך לשינוי – הן ברמה המחקרית, הן ברמה המעשית ולצד השפעה על המדיניות הציבורית. נמשיך לעשות את מה שאנחנו עושים," מסביר פרופ' סנד בהתלהבות מידבקת. "לחבר נושאים חשובים של אנרגיה ירוקה, מים אפורים, אקלים ופיתוח בר קיימה, עם הסטודנטים.יות הטובים.ות ביותר בארץ, שרוצים.ות להניע תהליכי שינוי בעלי משמעות."

 

התמונות בכתבה באדיבות מכון בוריס מינץ 

כתבה מאת מיכל בכר

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
לראש הדף