הרצאה: "קמילו טורס: מהפכן בגלימה, תיאולוג של שחרור ומרטיר קולומביאני"

ד"ר איתן גינזברג

03 במאי 2023, 16:00
האולם האורקולי, הספרייה למדעי החברה
הרצאה: "קמילו טורס: מהפכן בגלימה, תיאולוג של שחרור ומרטיר קולומביאני"

קמילו טורס רסטרֵפו (1966-1929), היה ממבשרי "תיאולוגיית השחרור" של אמריקה הלטינית, האינטלקטואל והכומר הלוחם, שהקדיש את כל חייו לכונן בקולומביה ובמדינות עולם שלישי דומות לשלו עולם צודק, שופע ומעורר תקווה לעניי העולם. מי שכל חייהם ידעו, כך אז וכך במדינות רבות בעולם גם כיום, למציאות של מחסור, הזנחה, דיכוי ולא פעם גם אלימות, שהקיפום מכל עבר באחריות משטריהם שניצלום לצרכיהם.

כסוציולוג, וכאיש דת וכתיאולוג צעיר, הציע טורס בחזונו הנבואי ופורץ הדרך לכונן משטר חדש ב"נוסח משה" ו"ברוח ישראל" (כך!) כפי שהוא הגדירם. משטר שיקום על הבלתי מזדהים ומפלגות האופוזיציה הקטנות וחסרות החשיבות בדרך כלל, שיפלס דרכו מתוך עימות עם ההגמוניה הלאומית המבוססת והחזקה של ארצו, עד שיאלצו להיכנע ולייסוד תחתיו מדינת רווחה דמוקרטית, שוויונית, הוגנת ופותחת עתיד עבור כל אדם.

המסע שידע כמה התחלות לא צלח, ומתוך הכרעה נדירה בחר טורס בשלהי 1965 בדרך אחרת. דרך שעלתה בחייו. גורל שהפכו בקולומביה ובשורת מדינות נוספות באמל"ט לסמלו של נציב האדם ונביא הצדק הרוגש מיום ממותו בראשית 1966, והוא בן 37 בלבד, ועד היום. נביא ולפיד נושא התקווה לעולם אחר שטרם מצא את מקומו. לא באמל"ט ולא בשורה ארוכה של מדינות עולם כמותו.

ד"ר איתן גינזברג הוא חוקר ועמית מחקר במכון סברדלין להיסטוריה ותרבות של אמריקה הלטינית באוניברסיטת תל אביב. שנים ארוכות שמש כמרצה באוניברסיטת תל-אביב (1995 – 2012), וכמרצה ואיש סגל במכללת סמינר הקיבוצים, ובשנים האחרונות כמרצה במכללות האקדמיות של אחוה וספיר.

מחקריו של ד"ר גינזברג מתמקדים בשאלות אגרריות, תנועות גרילה ורצח-עם באמל"ט ובעולם, והוא מחברם של מספר ספרים שיצאו לאור עד כה במכסיקו, באנגליה ובישראל, מהם השניים האחרונים הם הספר אודות קמילו טורס העומד במרכז ההרצאה (קדמא, 2021) ו- Destruction of the Indigenous Peoples of Hispano America: A Genocidal Encounter (ססקס, אנגליה, 2018). עיסוקו העקרי נוגע כיום במחקר רחב יריעה אודות מסעה של הכנסייה הקתולית אל המודרנה מרגע יציאתה לדרכה במאי 1891, ידעה הישגים רבים, לרבות בהקשר היהודי, אך...טרם השלימתה.

ההרצאה תתקיים ביום ד', 3.5, בשעה 16:00 בספרייה.

רישמו אותי לאירוע

To prevent automated spam submissions leave this field empty.